چهارشنبه ۲۶ دی ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۱۰۱۰۰۰۹

آشنایی با موزه آذربایجان تبریز و بخش های مختلف آن

موزه آذربایجان تبریز,مجسه های موزه آذربایجان تبریز,عکس موزه آذربایجان تبریزموزه آذربایجان تبریز در سال ۱۳۴۱ مورد بهره برداری قرار گرفته است
یکی از مهم ترین موزه های ایران به نام موزه آذربایجان میباشد که موقعیت اصلی آن در شهر تبریز و در جوار مسجد کبود است. آثار تاریخی دوران قبل از اسلام و دوران اسلامی در این موزه نگهداری میشود و این موزه پس از موزه ملی ایران به عنوان دومین موزه باستان شناسی ایران شناخته می شود.

موزه آذربایجان تبریز

نمایشگاه سکه های تاریخی تبریز در سال های ۱۳۰۶ و ۱۳۰۷ خورشیدی، در کتابخانه تربیت برگزار شده بود. طرح تاسیس موزهٔ آذربایجان در همین سالها در شهر تبریز مطرح گردید. ۲۰۲ عدد اثر تاریخی متعلق به موزه ایران باستان در سال ۱۳۳۶ خورشیدی به منظور نگهداری در کتابخانهٔ ملی این شهر، به تبریز ارسال شد. بعدها در دبیرستان نجات این شهر، آثار و اشیای تاریخی تبریز را نگهداری کردند و به نمایش گذاشته شدند. بنای موزهٔ آذربایجان در اردیبهشت ۱۳۳۷ خورشیدی آغاز شد و این موزه در سال ۱۳۴۱ خورشیدی، رسماً بهره برداری شد.

موزه آذربایجان تبریز,آثار موزه آذربایجان تبریز,عکس موزه آذربایجان تبریزموزه آذربایجان یکی از مهم‌ ترین موزه‌های ایران است

اداره فرهنگ شهر تبریز برای احداث موزه آذربایجان تبریز، قطعه زمینی در ضلع غربی مسجد کبود را برگزید. سپس، ساخت این موزه در سال ۱۳۴۱ خورشیدی، با استفاده از نقشه تنظیمی آندره گدار تکمیل شد. اشیای کشف شده در این موزه در مهرماه همین سال، به نمایش گذاشته شد.

ویژگی های معماری ساختمان موزه آذربایجان تبریز و اشیای آن

زیربنای ساختمان موزه آذربایجان تبریز در ۳ طبقه در حدود ۲۴۰۰ متر مربع می باشد. یک سالن نمایش در هر طبقه از ساختمان مزبور، به ابعاد ۸۰۰ متر مربع وجود دارد. علاوه بر آن ، چندین اتاق اداری و کتاب خانه در این ساختمان می باشد.

معماری موزه آذربایجان,معرفی موزه آذربایجان در شهر تبریز,مجسه های موزه آذربایجان تبریزقدیمی‌ترین آثار طبقه اول موزه آذربایجان مربوط به سده چهارم هجری و شهر نیشابور است

اشیای مربوط به دوره پیش از اسلام و دوران اسلام در موزه آذربایجان تبریز نگهداری میشود. تعداد اشیای عتیقه و هنری این موزه در مجموع، به ۱۲۰۰۰ قطعه میرسد که ۲۳۰۰ قطعه از آن ثبت ملی شده است. بخش محدودی از این آثار به دلیل کمبود فضا، در قسمت های دیگری از ساختمان موزه آذربایجان تبریز نگهداری میشود.

۱. طبقه همکف موزه آذربایجان تبریز:

آثار و اشیای پیش از اسلام و پیش از تاریخ در طبقه هم کف ساختمان موزه آذربایجان تبریز قرار دارد. به دوره ی پیش از اختراع خط و کتابت، دوره پیش از تاریخ می گویند. اشیایی که مربوط به این دوره ها بوده، شامل سفالینه های تپه اسماعیل آباد میباشد که قدمت هفت هزار ساله دارد. همچنین از اشیای مربوط به دوره پیش از تاریخ می توان به، سنگ های معدنی سرپانتین( سنگ صابون) کشف شده از جیرفت، اشاره کرد. تصاویری از گیاهان و حیوانات گوناگون بر روی این سنگ ها حک شده است.

مجسه های موزه آذربایجان تبریز,تصاویر موزه آذربایجان تبریز,موزه آذربایجان در تبریزدر طبقه همکف موزه آذربایجان، آثار و اشیای تاریخی مربوط به دوران پیش از تاریخ گردآوری شده ‌اند

همچنین در رستم آباد گیلان، مجسمه ای با قدمت سه هزار سال به نام الهه زن یافته شده است؛ این مجسمه در دوران ایران باستان، ارزش زن را به تصویر کشیده است. در این موزه به نگهداری ریتون های مربوط به دو تا سه هزار سال پیش می پردازند.علاوه بر آن، ریتون های موجود در این بخش به دوره های هخامنشیان، اشکانیان و ساسانیان برمی گردد. ویترین اجساد مرد و زن مربوط به هزاره اول قبل از میلاد در این طبقه، به معرض نمایش درآمده است. بنابر کاوش های علمی، این اجساد در محوطه مسجد کبود در سال ۱۳۷۸ خورشیدی از بقایای گورستانی ۳ هزار ساله کشف شدند. علت انتقال این اجساد به موزه به خاطر قرارگیری دو جسد در یک گور بود.

نادرترین آثار هنری ایران در انتهای سالن نمایشگاه و روی دیوار ضلع شمالی قرار دارد که به سنگی تحت عنوان ″سنگ بسم الله″، مربوط میشود. این سنگ عظیم، متشکل از ۵ قسمت است که چهار قسمتش به قاب مربوط میشود درحالیکه یک قسمت دیگرش به متن آن مربوط می باشد. یک هنرمند ایرانی به نام محمد علی قوچانی، حجاری سطح این سنگ را انجام داد.

موزه آذربایجان تبریز ساعت بازدید,ویژگی های معماری ساختمان موزه آذربایجان تبریزموزه آذربایجان یکی از بزرگترین موزه های کشور است

۲. طبقه زیرزمین موزه آذربایجان تبریز:

در طبقه زیرزمین موزه آذربایجان از مجسمه هایی نگهداری میشود که بدست احد حسینی ساخته شده است. این مجسمه ها نسبت به سرگذشت و اخلاق انسان در طول سده های گذشته- به خصوص سده بیستم- دید عمیقی دارند. جدیدترین بخش موزه آذربایجان، بخش سنگ نگاره های تاریخی میباشد که در طبقهٔ زیرزمین این موزه به نمایش گذاشته شده است. مجموعه ای از پیکره های انسانی، سنگ های کتیبه دار، سنگ گورها، قوچ های سنگی و مجسمه های سنگی در این بخش به نمایش گذاشته شده اند.

تصاویر موزه آذربایجان تبریز,موزه آذربایجان در تبریز,موزه آذربایجان تبریز ساعت بازدیدساخت موزه آذربایجان تبریز با استفاده از نقشه تنظیمی آندره گدار تکمیل شد

۳. طبقه اول موزه آذربایجان تبریز:

آثار سده ی چهارم هجری از قدیمی ترین آثاریست که در طبقه اول موزه آذربایجان نگهداری میشود و مهم ترین ویژگی های این آثار، استفاده از نقش های اسلیمی، استفاده از خط کوفی و استفاده از لعاب سفید می باشد. از دیگر آثار تاریخی این بخش می توان به قفل رمزی مربوط به سده ششم هجری و ظروف سفالی مربوط به دوره ایلخانان اشاره کرد. قدیمی ترین سکه های ضرب شده در ایران در سالن سکه ها و مهرهای تاریخی ایران نگهداری میشود که مربوط به دوره هخامنشیان تا دوره قاجاریان است.

ساعات بازدید موزه آذربایجان تبریز

عموم افراد می توانند از موزه آذربایجان تبریز از ساعت ۹ صبح تا ۷ عصر بازدید کنند. از ایام تعطیلات این موزه می توان به روزهای تاسوعا و عاشورا، شهادت حضرت علی ( ع)، رحلت پیامبر اکرم ( ص)، شهادت امام صادق ( ع) و رحلت امام خمینی( ره) اشاره کرد.

گردآوری: بخش فرهنگ و اندیشه سرپوش

  • 17
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش