موزه ارمیتاژ
از بزرگترین گالری هنری جهان می توان به موزه آرمتیاژ یا موزه هرمیتاژ اشاره کرد که دارای بیش از ۳ میلیون اثر هنری می باشد. جالب است بدانید که شعبه های رسمی این موزه در شهرهای کازان روسیه، آمستردام هلند، ونیز ایتالیا و ویبورگ روسیه می باشد. مجموعه ی موزه آرمیتاژ، متشکل از ۵ ساختمان مجزای متصل به هم است. از امکانات این موزه ها می توان کاخ زمستانی، آرمیتاژ قدیمی، آرمیتاژ کوچک، آرمیتاژ جدید و تئاتر آرمیتاژ را نام برد.
تاریخچه موزه ارمیتاژ
قدمت موزه آرمیتاژ به سال ۱۷۶۴ میلادی و الیزابت اول برمی گردد. درواقع کاترین کبیر، خیلی از آثار هنری را در این موزه نگهداری کرد. او بیش از ۲۰۰ نقاشی مشهور اروپا را در سال ۱۷۶۴ میلادی خرید. ساختمان فعلی موزه برای نگهداری برترین آثار هنرمندان دنیا از چندین کاخ و محل تشکیل شده است که از این هنرمندان می توان به میکل آنژ، لئوناردو داوینچی، پیتر پل روبنس، آنتونی فان دیک، رامبرانت، آگوست رودن، کلود مونه، پل سزان، ونسان ون گوگ، پل گوگن و پابلو پیکاسو اشاره کرد. کاترین، علاقه وافری به برخی از آثار هنری داشت؛ به همین خاطر، آن ها را در نگارخانه اش به نامMy Hermitage نگهداری میکرد و صرفا افراد محدودی، مجوز بازدید از این آثار هنری را داشتند.
تا سال ۱۷۱۹ آرمیتاژ به عنوان کاخ سکونتی ملکه و تزارها محسوب میشد ولی لنین، بعد از انقلاب روسیه دستور داد که آن را به موزه تبدیل کنند. این بار ملکه الیزابت بعد از کاترین کبیر، به معماری علاقه زیادی نشان داد و دستور داد که بناهای مشهوری ازجمله کاخ زمستانی، صومعه اسمولنی، کاخ پتروف و دانشگاه دولتی مسکو را در سن پترزبورگ بسازند، حتی چند گربه اموزش دیده را برای حفاظت از تابلوهای نگارخانه آرمتیاژ در این گنجینه رها کرد تا موش ها آسیبی به آثار نزنند. همه ساله جشن تأسیس این موزه در تاریخ ۷ دسامبر برگزار می شود.
بخش ایران در پلان موزه ارمیتاژ
آثار ایران در موزه ارمیتاژ، از جذاب ترین قسمت های پلان موزه ارمیتاژ محسوب میشود. در بخش ایران موزه ارمیتاژ میتوانید از تعداد زیادی کتیبه، بنیان گذاران امپراطوری عظیم آشور یعنی بابلی ها، قطعات مجسمه و هنرهای کاربردی و نقش برجسته های فراوان از پایه گذاران تمدن بین النهرین یعنی سومری ها و جانشینان آن ها یعنی اکدها بازدید کنید. البته در این بخش، سفالینه های منقوش بسیاری از هزاره سوم پیش از میلاد وجود دارد که طی حفاری های گورستان شوش کشف شده است. سفالینه هایی که توسط صنعت گران ایلامی بوجود آمده است. مجسمه های ساخته شده در حوالی شهر سمرقند در قرن های اول تا هشتم میلادی، از افتخارات بخش ایران در موزه ارمیتاژ محسوب میشود.
البته از دیگر اشیای مشهور ایران در موزه ارمیتاژ میتوان به نقاشی های دیواری و مجسمه های چوبی و سنگی از معبدها، خانه ها و کاخ های شاهان ایرانی در کنار دیوارکوبی بی نظیر از رستم پهلوان با یک زمینه آبی و پرده کوبی در تالار سرخ اشاره کرد که به قرن های هفت و هشت مربوط میشود. در موزه ارمیتاژ میتوانید از کتیبه ها و ظروف برنزی فراوانی از قرن چهارم تا هفتم بازدید کنید.
فرش ایرانی پازیریک کشف شده در مرز کشور مغولستان، از دیگر اشیای مشهور این موزه به شمار می رود. پرفسور رودلکو، این فرش بی نظیر را بطور اتفاقی از زیر یخ پیدا کرد. یک مومیایی هم درون یکی از ناقراب های هخامنشی بر روی این فرش خوابیده بوده است. قدمت این فرش دو متر در یک متر و هفتاد و پنج سانتیمتری به زمان پارس ها یا مادها برمی گردد که کاربرد آن طبق نظر محققین برای پوشاندن اسب بود.
قرن بیست و یکم و رونق دوباره موزه
این موزه بزرگ و دیدنی شهر سن پترزبورگ روسیه در قرن بیست و یکم، به اوج شکوفایی خود رسید. این موزه که در سال های اخیر، محبوبیت پیدا کرد؛ شدیدا توسعه یافته است و اینک عمارت ستاد فرماندهی را نیز تصرف نموده و به افتخار ملی کشور روسیه تبدیل شده است. در حال حاضر فعالیت های بین المللی موزه ارمیتاژ، فراوان است و شعبه ای در سه شهر بزرگ جهان دارد. از شعبات این موزه بزرگ می توان به اتاق های ارمیتاژ در خانه سامرست انگلستان و اتاق های ارمیتاژ در شهر آمستردام اشاره کرد. یکی از اتفاقات عجیب رخ داده برای موزه ارمیتاژ اینست که طبق اعلامیه رسمی مقامات موزه در سال ۲۰۰۶ میلادی تعداد دویست و بیست و یک فقره از اشیای قیمتی و کوچک این مکان به سرقت رفته که نظیر شمایل های ارتودکس، اشیای مینا کاری، جواهرات و ظروف نقره میباشد و متأسفانه تا کنون پیدا نشده است. این اشیای مسروقه، معادل پانصد و چهل و سه هزار دلار ارزش دارد.
آثار هنری موزه ارمتیاژ و اشیا باستانی
آثار هنری ارمتیاژ و اشیای باستانی عبارتند از:
> انواع تابلو های هنری
> اموال سلطنتی مانند نشان ها، لباس ها و جواهرات سلطنتی
> مجموعه جواهرات ساخته شده توسط فابرژه
> مجموعه بزرگترین کلکسیون طلاهای باستانی اروپای شرق و غرب آسیا موجود در جهان، شامل منطقه های پازیریک، پرشچپینا، گنجیه تروا، عتیقه های یونان، روم و مصر
سبک معماری موزه هرمیتاژ
موزه ارمیتاژ، الهام گرفته از سبک های مختلف معماری میباشد ولی سبک باروک به عنوان بارزترین سبک معماری در بناها و ساختمان های موزه هرمیتاژ محسوب میشود. سبک باروک، یک روش معمار اروپایی می باشد که هدفش تعبیه فضایی کلی در مرکز و منظم کردن فضاهای فرعی و نمای ورودی یک بنا است. بهتر است بدانید که به منظور ایجاد نظمی بصری از پیکر تراشی و کلیه اثاثیه در این سبک استفاده شده است. کشور ایتالیا، مهد پیدایش سبک باروک بود.
طبقات مختلف موزه آرمیتاژ
* موزه آرمیتاژ دارای سه طبقه است. راهروها و سالن هایی در طبقه اول وجود دارد که آثار روم، آثار مربوط به تمدن سیبری و اثر آهن، مجسمه های رومی و مجسمه خدایان روم و اتقی بعنوان بزرگ ترين کلکسیون طلای جهان، در آن نگهداری میشود.
* اغلب آثار ایتالیایی و فرانسوی در طبقه دوم موزه ارمیتاژ گردآوری شده است. آثار موجود در این طبقه شامل سالنی ویژه برای آثار لئوناردو داوینچی، سالن هایی ویژه برای معماری، نقاشی و آثار فاخر و برجسته روسیه ای، اتاق نقاشی طلایی، سالن تئاتر آرمیتاژ، باغ معلق و ... می باشد.
* آثار آسیای شرقی در طبقه سوم موزه ارمیتاژ قرار دارد. سالن هایی مجزا در این طبقه برای گردآوری هنرهای چین، ژاپن، هند، مغول، آثار اسلامی و هنری از دوره ساسانیان، مینیاتورهای ایرانی، نقاشی های دوره قاجار و سالنی برای فرهنگ تبت در نظر گرفته شده است.
ساعات کاری موزه ارمیتاژ سنت پترزبورگ
همه روزه موزه ارمیتاژ سنت پترزبورگ از ساعت ۱۰:۳۰ صبح تا ۶ بعد از ظهر به منظور بازدید عموم، باز است. البته در روزهای چهارشنبه، ساعات کاری این موزه، بیشتر است؛ یعنی تا ساعت ۹ شب روزهای می توان از آن بازدید کرد.
آدرس موزه امیتاژ
برای بازدید از موزه امیتاژ باید به روسیه، سن پترزبورگ، خیابان دِوُرتسوایا نابرژنایا بروید.
گردآوری: بخش فرهنگ و اندیشه سرپوش
- 18
- 5