چهارشنبه ۱۳ تیر ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۲۰۲۰۱۳۹

معرفی انواع صنایع دستی سمنان

معرفی صنایع دستی سمنانصنایع دستی شهر سمنان، در ایران جایگاه خوبی را به خود اختصاص داده است
از مراکز قابل توجه صنایع دستی کشور می توان به استان سمنان اشاره کرد. انواع صنایع دستی موجود در این استان، نظیر قالیبافی، گلیم بافی، نمد مالی، سرامیک و سفالسازی و... میباشد که هر یک از آنها برای بازدیدکنندگان از استان، سوغاتی گرانقدری هستند. در این مطلب از سرپوش با انواع صنایع دستی سمنان آشنا خواهید شد.

صنایع دستی سمنان

استان سمنان به عنوان یکی از پهناورترین استان های ایران شناخته میشود که دربرگیرنده ی جمعیت زیادی است. شما با سفر به سمنان میتوانید با جاذبه های تاریخی، فرهنگی و هنری آن اشنا شوید. صنایع دستی و سوغاتی های متنوع این استان از جایگاه ویژه ای برخوردارست.

شناسنامه ی هر استانی، صنایع دستی آن استان می باشد که درخصوص تاریخچه و گذشته آن اطلاعات زیادی را به جهانیان نشان می دهد. اگرچه صنایع دستی متنوعی در استان های مختلف ایران تولید میشود و بیانگر فرهنگ غنی است، ولی سمنان دربرگیرنده ی طیف وسیعی از صنایع دستی است. در ادامه با مهم ترین صنایع دستی این استان اشنا شوید:

* قالیبافی از صنایع دستی سمنان:

یکی از صنایع دستی مهم استان سمنان، قالیبافی و تولید قالی و قالیچه است که استادان زبردست قالی باف و طراح نقش قالی در دوران قبل داشت که قالی ها و قالیچه های نفیسی را بوجود آوردند. این رشته به دلیل ورود فرشهای ماشینی به بازار، نبود پشتوانه نیروی کاری و طراح قالی، نداشتن صرفه اقتصادی و کهولت تدریجی استادان و کارگران قالی باف، دچار رکود فاحش شده است.

انواع صنایع دستی سمنانقالیبافی و تولید قالی از دیرباز یکی از صنایع دستی مهم سمنان بشمار میرفته است

امروز قالیبافان استان سمنان به بهره برداری از نقش و طرح سایر مناطق مانند مشهد، اصفهان، نائین، تبریز، کاشان، یزد و کرمان می پردازند. شکوفه ها، گل های اسلیمی، غنچه ها و برگ های گوناگون با شاخه های ظریف در زمینه برخی از قالی ها دیده می شود و طرح های دیگری در بعضی از قالی ها استفاده میشود که از آن ها می توان به شاه عباسی، افشان، ترنجی، خوشه، برگ فرنگی، درختی، شکارگاه و ... یا ترکیبی از این طرح ها اشاره کرد. مراکز مهم تولید قالی و قالیچه در استان سمنان، مهدی شهر و شهرستان شاهرود می باشند.

* چاپ قلمکار:

به گونه ای از چاپ سنتی روی پارچه بافته شده، چاپ قلمکار میگویند. قلم کار سازان ایرانی برای نخستین بار ، استفاده از مهره های چوبی را برای دسترسی به تولید بیشتر و ایجاد هماهنگی و یکنواختی نقش ها، جایگزین استفاده از قلمو کرده اند. قلم کار که کاربرد آن در زمان زمان گذشته صرفا بر روی پارچه های پشمی و ابریشمی بود به منظور فراهم آوردن امکاناتی برای استفاده مردم، بر انواع پارچه ها از قبیل متقال، کتان، چلوار و کرباس و ... انجام میشد.

چاپ قلمکار از صنایع دستی سمنانچاپ قلمکار، گونه ای از چاپ سنتی روی پارچه بافته شده و صنایع دستی سمنان است

در حال حاضر با استفاده از قالب های چوبینی، چاپ قلم کار را انجام می دهند. در حقیقت ، قالب سازی به عنوان رکن اصلی قلمکار سازی محسوب می شود که معمولاً توسط متخصصان قالب تراشی ، رنگ تفکیک میشود و روی چوب های گلابی و زالزالک، حداکثر در چهاررنگ تراشیده می شود. گروهی از هنرمندان، مشغول به فعالیت در رشته هایی نظیر ریشه تابی و صحرا کاری هستند. در رشته ریشه تابی، به آماده کردن پارچه زیر ساخت قلمکار می پردازند در حالی که در رشته صحرا کاری به انجام کارهایی همچون رنگرزی، سفید گری، بخار و شستشوی پارچه های قلمکار مشغول میشوند. شهرستان دامغان بعنوان مهمترین مرکز این صنعت در استان به شمار میرود که ماهانه انواع رومیزی پرده و سفره و سایر محصولات قلمکار تولید میشود و به خارج از کشور صادر میشود.

* گلیم از سوغات سمنان:

با توجه به قدمت طولانی تولید گلیم، این دستبافته بعنوان نخستین زیرانداز بشر می باشد. این زیرانداز در ابتدا بصورت ساده بافته میشد اما با گذر زمان و در طول تاریخ دچار تحولاتی شدو به شکل امروزی خود درآمد. بافت گلیم، آسان تر از قالی است و به همین دلیل ارزانتر می باشد. بیشترین تولید گلیم در استان سمنان توسط روستا نشینان و عشایر شهرستان های گرمسار، سمنان و روستاهای کندو، خیج و رضا آباد شاهرود انجام میشود.

* نمد مالی:

نمد مالی نیز از قدمتی دیرینه در استان سمنان برخوردار است. وضعیت فعلی تولید نمد از نظر کمی و کیفی در استان سمنان، بسیار مطلوب است و مراکزی نظیر شهرستان سمنان، دامغان و روستای ابرسیج شاهرود، نمد تولید می کنند.

پشم بعنوان مواد اولیه مصرف شده در نمدمالی محسوب میشود که در اندازه های مختلف تهیه می شود. تولیدات این هنرمندان به روستاهای شمالی استان و شهرستان مازندران ارسال می شود.

سوغات سمنان,صنایع دستی شهر سمنانیکی دیگر از صنایع دستی که قدمتی دیرینه در استان سمنان دارد، نمد مالی است

* دستباف ها:

مردمان همین سرزمین با دست های هنر آفرین خود به تهیه پارچه های مورد نیازشان می پرداختند که از نظر تنوع رنگ، نقش، طرح و شیوه های بافت شگفت انگیز بود. با اینکه زندگی ماشینی و گرایش بسوی تجدد بر این صنعت، لطمه های جبران ناپذیری وارد کرد اما در گوشه و کنار استان سمنان، صنایع دستباف، مرسوم شده است.

به تولید پرده های سنتی و هنری و حوله و شال گردن و پارچه های متقال زیر ساخت قلمکار، دستبافی می گویند. روستائیان و عشایر به غیر از جاجیم، به تولید چادر شب، پلاس و چوفا( چوخا) می پردازند. مقادیر قابل توجهی از این تولیدات در هر ماه به استان های دیگر و مراکز ارسال می شود. از مراکز تولیدات جاجیمچه و دستباف استان می توان به شهرستان سمنان به خصوص سرخه، مهدی شهر، فولاد محله و روستاهای شهرستان دامغان و روستاهای بسطام اشاره کرد.

همچنین برخی از صنایع دستی این استان، شامل جاجیم بافی، چلنگری، کلیج بافی، برگ بافی، کلاه نمدی، بافتنیهای سنتی، چهل تکه دوزی، چاقو سازی، چوغا، حمام سری، حجم سازی، چادر شب بافی، زیر انداز نمدی، ساخت ساز سنتی و کرباس بافی می باشند.

فهرست صنایع دستی سمناندستبافی سمنان شامل تولید پرده های سنتی و هنری و ... میباشد

* چوقا:

به نوعی از پارچه در زیرمجموعه گلیم بافی، چوقا میگویند که بعنوان بالاپوش کاربرد دارد. جنس این نوع روپوش از پنبه است که در سایزهای گوناگون با کیفیت های مختلف عرضه می شود.

* چلنگری:

به آهنگری در مقیاس سبک و محلی، چلنگری اطلاق میشود که با استفاده از آن اشیای سبک وزنی را میسازند که از آن ها می توان به میخ طویله، مقار، نیم ذرع بزازی، درفش، میخ سرکج، انبر و سیخ و سه پایه ی آهنی، قلم، سنبه، زنجیر و سیخانک، منقل آهنی، تملیک، چفت و ریزه، اسکنه، جوالدوز و ... اشاره کرد.

* ساز سازی:

ساز سازی از دیگر رشته های موجود در صنایع دستی استان سمنان به شمار میرود که با کیفیت های برتر تولید میشود و علاقه مندان به موسیقی میتوانند آنرا بخرند.

ساز سازی از صنایع دستی شهر سمناندر دسته صنایع دستی استان سمنان، ساز سازی با کیفیت های برتر تولید میشود

* حجم سازی:

به زیرمجموعه رشته مجسمه سازی ، حجم سازی گفته میشود که در آن هنرمندان به تندیس های گچی با استفاده از دستشان طرح های عجیبی میدهند و در بازارهای مختلف شهرستانهای سمنان با قیمت های مناسب، عرضه می کنند.

* گلیج بافی:

از دیگر سوغاتی و صنایع دستی سمنان می توان گلیج بافی را نام برد که محل تولید آن در شهرستانهای کوچکی ازجمله فولاد محله و شهمیرزاد می باشد. گلیج ها به صورت سنتی، حکم البسه زیر زنانه و مردانه را ایفا می کنند.

* چادرشب:

چادرشب از دیگر صنایع دستی استان سمنان تلقی می شود. با توجه به اینکه در گذشته از این محصول به عنوان روانداز در شب استفاده می شد، اهالی اش به آن چادر شب می گویند. درواقع چادر شب به نوعی پارچه اطلاق میشود که کاربرد آن برای مصارف مختلفی و موارد متعددی است.

چادرشب از صنایع دستی سمنانیکی دیگر از صنایع دستی که در استان سمنان تولید می شود، چادرشب است

* کرباس از سوغات سمنان:

به نوعی پارچه ی بافته شده از الیاف پنبه، کرباس میگویند که قدمتی صد ساله دارد.

انواع مختلفی از کرباس نظیر کرباس سفید حاشیه دار، کرباس سفید ساده و کرباس کبود رنگ با راه راه پررنگ وجود دارد.

کاربرد این پارچه ها برای تولید محصولات مختلفی میباشد که از آن ها می توان به قبا، حوله و سفره غذاخوری اشاره کرد که دارای طرفداران خاصی است.

گردآوری: بخش فرهنگ و اندیشه سرپوش

  • 12
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش