باغ موزه وزیری
از جاذبه های گردشگری لواسان در استان تهران و نخستین غار موزه خصوصی ایران می توان به غار موزه وزیری اشاره کرد که موقعیت اصلی آن در جاده کند علیا و سفلی می باشد. آثار دکتر ناصر هوشمند وزیری در این باغ موزه وزیری، جلوه ای خاص و دیدنی را برای بازدیدکنندگان رقم زده است. مرحوم دکتر ناصر هوشمند وزیری، ایده اولیه این غار موزه را مطرح کرد و سپس آن را در طی ۶ سال با هزینه شخصی خود در دل کوه حفر کرد.
تاریخچه باغ موزه وزیری
هزینه های باغ موزه وزیری توسط استاد ناصر هوشمند وزیری پرداخت شده است. این استاد مجسمه سازی ایران، باغ موزه وزیری را به مساحت ۱۰۰۰ متر در سال ۱۳۸۴ در شمال تهران بنا کرد و از آثار شاه نامه فردوسی و فلکور ایران در ساخت تمام الگو های این موزه الهام گرفت تا بتواند محیطی سنتی و اصیل را بسازد.
ناصر وزیری، متولد سال ۱۳۲۵ شمسی در همدان بود. او از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، درجه دکترای افتخاری و استادی درجه یک هنر را دریافت کرده است. ناصر وزیری، آثار دیگری دارد که از آن ها می توان به آب نمای پارک ساعی، مجسمه بوعلی سینا در ماهشهر، مجسمه ستارخان و فردوسی در پارک جمشیدیه اشاره کرد. او به فعالیت شاخص هنری داخلی و خارجی بمدت چند سال پرداخت و سرانجام در باغی به مساحت ۱۰۰۰ متر مربع در سال ۱۳۸۴ تصمیم گرفت که این غار موزه را در دل طبیعت بسازد. وزیری برای ساختن این فضا، باید فرهاد کوهکن می شد و یک بنا را در دل کوه جهانی می ساخت.
بخش های مختلف باغ موزه وزیری
سر یک شیر عظیم در ورودی موزه وزیری قرار دارد و دهان بازشده ی شیر به عنوان ورودی دالان های غار موزه شناخته میشود. این باغ موزه دارای هشت دالان است و انشقاق اصلی دالان را سنگ تراشه ی رستم به دوش گرفته است.
در محوطه ی باغ موزه وزیری می توانید بخش قابل توجهی از آثار موزه را ببینید که شامل مواد دور ریز ازجمله شیشه ی نوشابه، اسباب بازی های بچه ها که مستهلک شده اند، قوطی های کنسرو، پلاستیک، زنجیر و تسمه و چرخدنده که با گچ و مصالح ساختمانی و بتن و سیمان قاطی شده اند است که بیانگر دلبستگی وزیری به طبیعت بوده است. او روی مجسمه ی یک درخت با برگ هایی از جنس شیشه ی ماءالشعیر، بر روی یک تکه کاغذ نوشته است:« این درخت نوشابه به همت انسان هایی درست شده که حاشیه خیابان را سطل آشغال می بینند».
* سرای بسطامی:
بخشی از موزه ی وزیری، سرای بسطامی میباشد که دارای ظرفیت ۹۰ نفر است. این سالن سمعی بصری برطبق گفته ی ناصر وزیری با هدف برگزاری جلسات گروههای ادبی ساخته شده است. یکی از اهداف اصلی وجود غارموزه ی وزیری به گفته ی خودش وجود چنین محیط هایی برای برگزاری نشست های ادبی و صحبت در مورد ادبیات و قصه های ایران است.
* گالری:
در قسمتی از باغ موزه وزیری می توانید گالری و نمایش آثار هنری هنرمندان را ببینید و هنرمندان رشته های مختلف هنری در این سالن ۴۰ متری، آثار خود را به نمایش گذاشته اند.
* کلکسیون آفتابه و شطرنج :
در بخش دیگری از باغ موزه وزیری، آثاری همچون کلکسیون سردیس ها، آفتابه ها و مهره های شطرنج قرار گرفته است. ناصر وزیری، تمامی سردیس ها را ساخته است. او سردیس افراد برجسته در تاریخ ایران را در طول چند سال، به صورت یک کلکسیون ساخته و در غار موزه برای بازدیدکنندگان به نمایش گذاشته است. اکثر سردیس ها از گچ ساخته شده اند.
دو کلکسیون دیگر نشأت گرفته از علاقه ی شخصی وزیری، آفتابه و شطرنج می باشد. درواقع تعداد زیادی پارچ و آفتابه ی ایرانی قدیمی مربوط به دوره های مختلف و از جنس های مختلف در کنار هم قرار گرفته اند.
* کارگاه صنایع دستی:
فضایی برای ساخت آثار هنری گوناگون در قسمت کارگاه صنایع دستی باغ موزه وزیری اختصاص داده شده است که شامل سفالین، لعاب، کوره پخت، چرخ سفالگری، و کارگاه ساخت تابلوهای نقش برجسته میباشد و اداره ی آن بر عهده ی دختر استاد حانم راما وزیری می باشد.
* کارگاه مجسمه سازی :
قسمتی در باغ موزه وزیری، به کارگاه مجسمه سازی تعلق دارد که برای تولید انواع سبک های مجسمه سازی ، امکاناتی ازجمله کوره ی پخت گل، چرخ سفال گری و کارگاه ساخت تابلوهای نقش برجسته وجود دارد.
* فضای داخلی موزه:
هنرهای تجسمی و تابلوهای مختلفی در گالری باغ موزه وزیری برای بازدیدکنندگان به نمایش گذاشته است. غاری با همت و پشتکار استاد ناصر در باغ موزه وزیری در قلب کوه، کنده شده که دارای ۸ تالار تو در تو می باشد. مجسمه های زیادی در این غار نگهداری میشوند. پوشش فضای داخلی غار با استفاده از بتن می باشد.
* فضای باز مجموعه:
بشر با ترکیب فضای طبیعی و فضای مصنوعی، منظره ای جالب در این موزه ایجاد کرده است. مجسمه ها و آثاری در فضای باز این مجموعه در کنار زیبایی های طبیعی جای گرفته اند که گردشگران می توانند در زمان بازدید از طبیعت از آن ها لذت ببرند.
* آب نمای باغ:
موزه آبنمایی در باغ موزه وزیری وجود دارد که از جنس صد ها شیر استیل در هم تنیده شده است. با این که در نگاه اول، جذاب است اما اگر به آن ها نزدیک شوید؛ می بینید که این آثار هنری با قوطی های نوشیدنی و شیشه های خالی درست شده اند که یادآور باغ سنگی درویش خان هستند.
* کافی شاپ :
یک بوفه کوچک با انواع نوشیدنی ها در فضای باز باغ موزه وزیری از بازدیدکنندگان پذیرایی میکند.
ساعات کاری باغ موزه وزیری
باغ موزه وزیری در ساعاتی از روز، نظیر ۹ تا ۱۲:۳۰ ظهر و ۲ تا ۱۹ شب، به جز ایام تعطیل و جمعه ها باز می باشد.
آدرس باغ موزه وزیری
برای بازدید از باغ موزه وزیری باید به تهران، لواسان، بلوار امام خمینی، جاده کند علیا و سفلی، دوراهی بوجان، سمت چپ بعد از چال ناظران پلاک ۷۷ بروید.
گردآوری: بخش فرهنگ و اندیشه سرپوش
- 13
- 6