چهارشنبه ۲۰ تیر ۱۴۰۳
۱۶:۲۷ - ۰۹ فروردین ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۱۰۶۵۷
میراث فرهنگی و صنایع دستی

۱۰ فروردین جشن آبانگاه؛ جشن پرطرفدار در ستایش ایزدبانو آناهید

10 فروردین جشن آبانگاه,ستایش و نیایش ایزدبانو آناهید
۱۰ فروردین جشن آبانگاه، یکی از جشن‌های مهم و پرطرفدار در ایران است که هر ساله در تاریخ ۱۰ فروردین برگزار می‌شود. این جشن، به مناسبت ستایش و نیایش ایزدبانو آناهید، یکی از خدایان ایران باستان، برگزار می‌شود. در این مقاله به بررسی جزئیات بیشتر درباره این جشن و اهمیت آن می‌پردازیم.

۱۰ فروردین جشن آبانگاه، یکی از جشن‌های مهم و پرطرفدار در ایران است که هر ساله در تاریخ ۱۰ فروردین برگزار می‌شود. این جشن، به مناسبت ستایش و نیایش ایزدبانو آناهید، یکی از خدایان ایران باستان، برگزار می‌شود. آناهید، به عنوان خدای آب و آتش، پرستش و احترام بسیاری در فرهنگ و تمدن ایران باستان داشت. این جشن، تلفیقی از عناصر طبیعتی، مذهبی و فرهنگی است که توسط مردم ایران از سده‌ها پیشین تا به امروز گرامی‌داشته شده است.

«اَردوی سوره اَناهیتا» Ardavi – Sura Anāhita ایزد‌بانویی ایرانی بسیار برجسته ­ای است كه نقش مهمی در آیین­های ایرانی دارد و پیشینه ­ی ستایش و بزرگداشت این ایزد بانو در فرهنگ ایرانی به دوره­ های پیش از زرتشتی در تاریخی ایران می­رسد.

«جشن آبانگان» جشنی است در گرامیداشت سیاره درخشان «اَنَهیتَه / آناهید (زهره)» و رود پهناور و خروشان «اردوی / آمو (آمودریا)»، و بعدها ایزدبانوی بزرگ «آب»­ها در ایران (غیاث آبادی، ۱۳۸۲،ص۷۷).

جشن آبانگاه با برگزاری مراسمی به یاد آوری این خدای ایرانی و تقدیر از نعمت‌های آب و آتش از جمله روزه‌داری، خواندن دعاها و نماز، روشن کردن شمع‌ها و آتش، آواز خوانی و نوازندگی برگزار می‌شود. همچنین در این جشن، آشپزی‌های مختلف و خوراکی‌های خاصی نیز تهیه می‌شوند که با طعم و بوی خاص خود، به جشن بیشتری رونق می‌بخشند.

جشن آبانگاه، علاوه بر ارتباط با تاریخ و فرهنگ ایران، ارزش و اهمیت بسیاری در جهت بهبود روابط انسانی دارد. این جشن، فرصتی مناسب برای افزایش همبستگی و اتحادیه بین افراد و خانواده‌ها فراهم می‌کند. در این روز، خانواده‌ها به همراه هم نشسته، غذا می‌خورند، با هم صحبت می‌کنند و از فرصتی برای تقویت روابط خود بهره می‌برند.

در نهایت، می‌توان گفت که جشن آبانگاه، یک فرصت مناسب برای ارتباط با فرهنگ و تاریخ ایران و همچنین برای ایجاد همبستگی و اتحادیه در جامعه است. این جشن، توانسته است در طول سالیان گذشته، مشارکت بیشتری از مردم ایران را در خود جذب کند و به یکی از مهمترین جشن‌های مردمی در ایران تبدیل شود.

اگرچه در سال‌های اخیر به دلیل شیوع بیماری کووید-۱۹، برخی از مراسم‌های جشن آبانگاه با محدودیت‌هایی مواجه شده است، اما مردم همچنان این جشن را با رعایت پروتکل‌های بهداشتی و با روحیه‌ی ایمانی خود، به خوبی جشن می‌گیرند.

10 فروردین جشن آبانگاه,ستایش و نیایش ایزدبانو آناهید

در نهایت، می‌توان گفت که جشن آبانگاه، فرصتی برای یادآوری ارزش‌های فرهنگی، مذهبی و طبیعی ایران است. همچنین، این جشن، یک فرصت مناسب برای تقویت روابط بین افراد، خانواده‌ها و جامعه در کل است.

در روز جشن آبانگاه، چه مراسم برگزار می‌شود؟

در جشن آبانگاه، برخی از مراسم خاص و معنوی برگزار می‌شود. به عنوان مثال، برخی از مراسم این جشن شامل خواندن دعاها و نماز، روشن کردن شمع‌ها و آتش، آواز خوانی و نوازندگی است. همچنین در برخی مناطق، مردم در این روز به سمت رودخانه‌ها و چشمه‌ها می‌روند و به آب نماز می‌خوانند و به ستایش ایزدبانو آناهید پرداخته و میوه‌ها و تره‌های خشک را به عنوان عطریات به آب می‌ریزند. همچنین در این روز، برخی از مراسم مردمی مانند رقص و پایکوبی نیز برگزار می‌شود.

10 فروردین جشن آبانگاه,ستایش و نیایش ایزدبانو آناهید

در جشن آبانگان، پارسیان به ویژه زنان در کنار دریا یا رودخانه­ ها، فرشته­ ی آب را نیایش می کنند. ایرانیان کهن آب را پاک (مقدس) می­ شمردند و هیچ­گاه آن ­را آلوده نمی­کردند و آبی را که اوصاف سه­ گانه­ اش (رنگ - بو - مزه) دگرگون می­شد برای آشامیدن و شستشو به­ کار نمی­ بردند.

در جشن آبانگاه چه لباسهای می پوشند؟

در جشن آبانگاه، مردم عموماً لباس‌های سنتی و محلی مانند چادر یا لباس‌های آذری به همراه کفش‌های مردمی مانند کفش‌های چرمی یا کفش‌های کتانی می‌پوشند. همچنین، برخی از مردم به صورت خاص، لباس‌های سفید و یا لباس‌هایی با رنگ‌های زرد و قرمز را برای جشن آبانگاه انتخاب می‌کنند. در کل، لباس‌های مردم در جشن آبانگاه، بیشتر به سمت شادی و رنگارنگی می‌روند.

در جشن آبانگاه، چه غذاهایی سرو می‌شود؟

 در جشن آبانگاه، برخی از غذاهای خاص و محلی سرو می‌شود. به عنوان مثال، غذایی به نام "کلوچه آبانگاهی" به عنوان یک غذای سنتی از جشن آبانگاه استفاده می‌شود. این کلوچه‌ها با استفاده از آرد، شکر، روغن، پودر دارچین و زعفران تهیه می‌شوند و برای خوردن آن‌ها، عموماً به همراه چای سیاه سرو می‌شود. همچنین در برخی از مناطق، غذاهای دیگری مانند "آش شلغمی"، "آش ماش" و "آش کدو" نیز در این جشن سرو می‌شوند.

  • 11
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۸
غیر قابل انتشار: ۱۰
جدیدترین
قدیمی ترین
خوب بود
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش