دوشنبه ۱۶ مهر ۱۴۰۳
۲۰:۰۷ - ۱۶ مهر ۱۴۰۳ کد خبر: ۱۴۰۳۰۷۰۹۷۹
میراث فرهنگی و صنایع دستی

اجازه شکسته شدن حریم مجموعه جهانی تخت‌جمشید داده نمی‌شود/ قطار از روی آرامگاه حافظ عبور می‌کند؟

تخت جمشید,مترو در شیراز
مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید گفت: فعالان حوزه میراث‌فرهنگی نگران نباشند، اجازه شکسته شدن حریم مجموعه جهانی تخت جمشید را به هیچ‌کس نمی‌دهیم.

به گزارش تسنیم، علیرضا عسکری چاوردی با اشاره به گزارشی مبنی بر ساخت تأسیسات گردشگری در حریم تخت جمشید و شکسته شدن حریم این مجموعه جهانی اظهار کرد: هر گونه ساخت‌و‌ساز در حرایم‌ مجموعه جهانی تخت جمشید با توجه به حساسیت‌ها و ضوابط میراث جهانی در شورای فنی مطرح و پس از تصویب اجرا می‌شود.

مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید با اشاره به ساخت سرویس‌های بهداشتی در محوطه جنگلی تخت جمشید تصریح کرد: پس از پایان زمان بازدید از مجموعه جهانی تخت جمشید، دسترسی مردم به سرویس‌های بهداشتی داخل مجموعه قطع می‌شود، بنابراین ساخت مجموعه سرویس‌های بهداشتی به صورت پرتابل (قابل جابه‌جایی) برای استفاده عموم مردم است و از نظر منظری در بین درختان جای گرفته و هیچ خدشه‌ای به منظر تخت جمشید وارد نمی‌کند.

او ادامه داد: در تمام سال‌های گذشته تعداد زیادی سرویس بهداشتی در سایت جهانی تخت جمشید ساخته شده است و احداث این سرویس‌ها در فاصله یک کیلومتری تخت جمشید قرار دارد.

عسکری چاوردی بیان کرد: هدف از ساخت این تأسیسات ارتقای سطح خدمات‌دهی به گردشگران و این تأسیسات شامل سرویس بهداشتی و تعدادی حجره صنایع‌دستی است.

***

داستان متروی حافظیه شیراز؛ قطار از روی حافظ عبور می‌کند؟

متروی شیراز قرار است از زیر حافظیه و در واقع از روی تاریخ ادبیات و فرهنگ کشور عبور کند؛ این خبر این روزها به ابهام مهمی در رسانه ها تبدیل شده است. در حالی که مدیریت شهری به راحتی می توانست جزئیات ان را در اختیار رسانه ها قرار دهد.

تخت جمشید,مترو در شیراز

به گزارش تابناک، در دوره چهارم شورای شهر شیراز، مصوب شده بود که یکی از ایستگاههای خط دو مترو، درست مقابل حافظیه شیراز باشد. جایی که به لحاظ تاریخی و ارزش ادبی و معنوی از آثار ارزشمند ایران محسوب می‌شود. 

بر همین اساس در دوره پنجم شورا، برای جلوگیری از هرگونه آسیب احتمالی ناشی از تردد قطارهای مترو و لرزش‌های آن، مقرر شد متروی خط دو تا یک کیلومتری حافظیه کشیده شده و همانجا متوقف شود. از آن جا به بعد حمل و نقل مسافران،  از طریق خط تراموا ادامه پیدا می کرد و تا بافت تاریخی شیراز پیش می رفت. این اتفاق در همان ایام، با استقبال مواجه شد.

اما روز گذشته رسانه‌ها از رسیدن خط دوی متروی شیراز به نزدیکی حافظیه خبر دادند که بر اساس خبرهای منتشر شده، چنین اقدامی بدون مصوبه استانداری و میراث فرهنگی انجام شده است. خبر مربوطه حتی در رسانه‌های خارجی با عناوینی همچون بی توجهی به میراث تاریخی ایران باز نشر شد.

پیگیری 

در همین زمینه خبرنگار تابناک، به سراغ عضو شورای شهر شیراز رفت که بر اساس اظهارات وی، ظاهرا موضوع صحت دارد و حالا اعضای شورا، بدون پرداختن به اثرات مخرب این خط مترو بر حافظیه و آثار باستانی شهر شعر ایران، صرفا به اطلاع یا عدم اطلاع اداره کل میراث فرهنگی استان فارس از این اقدام می پردازند. انگار، طرح مساله ای انحرافی در حال رخ دادن است. یعنی با این اوصاف، مساله برای مدیریت شهری شیراز، اصلا حافظ و حافظیه نیست و از نظر آنها موضوع، تمام شده است. قرار است مترو از روی حافظ عبور کند.

علیرضا اسکندری، عضو کمیسیون حمل ونقل وعمران شورای اسلامی شهر شیراز در گفت‌‎وگو با تابناک استان فارس، گفت: پروژه اجرای خط ۲ مترو شیراز با موافقت مجموعه میراث و دستگاه‌های مربوطه از سوی شهرداری در حال اجراست.

اسکندری، با اعلام اینکه چنانچه مدیریت میراث فرهنگی وگردشگری فارس نسبت به این موضوع اعلام بی اطلاعی کند جای سئوال دارد، اظهارداشت: معمولا روال بر این است اجرای هر پروژه پس از دریافت مجوزهای لازم پروژه اجرا و به اتمام می رسد.

به گفته این عضو شورای اسلامی شهر شیراز برای صحت سنجی موضوع مطرح شده از سوی فعالان میراث نیاز است با استفاده از نظر تخصصی کارشناسان مربوطه موضوع مورد بررسی قرار بگیرد.

در هر حال این که بعد از انجام شدن این اقدام، و با وجود مصوبه شورای پنجم، و بعد از انتشار خبر آن در رسانه‌ها و علنی شدن ماجرا، شورای شهر شیراز بر ضرورت استفاده از نظر کارشناسان برای بررسی موضوع تاکید می کند، از نکات جالب داستان است. چه بسا اگر علنی سازی موضوع از سوی عضو شورای قبلی شیراز از طریق رسانه‌ها، انجام نمی شد، همین بررسی کارشناسانه، به بعد از راه اندازی ایستگاه و یا خراب شدن آرامگاه بر اثر لرزش‌ها و دیگر تاثیرات این خط، موکول می شد.

در چنین شرایطی به نظر می رسد انتظارات صرفا متوجه وزیر میراث فرهنگی نیست. بلکه هم از او، و هم مسئولین دیگر در دولت و هر نهاد دیگر انتظار رسیدگی جدی می‌رود. 

عومل موثر در این اقدام، چگونگی عبور از مصوبه شورای شهر پنجم شیراز، اطلاع یا عدم اطلاع میراث فرهنگی، نقش فرمانداری شیراز در تائید چند نوع مصوبه متفاوت شورای شهری‌ها در باره یک موضوع، و موضوعات دیگر، ضرورتی برای بستن راه تخریب احتمالی یک اثر مهم فرهنگی است.

طبیعی است در این میان باید تدبیر اساسی برای حمل و نقل عمومی شیراز نیز اندیشیده شود تا این بار، شهروندان قربانی بی تدبیری دیگری نشوند.

  • 9
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش