به گزارش ایسنا، پس از بروز اتفاقی تلخ در تپه اشرف اصفهان در کمتر از یک ماه پیش و گلایهها از بیتوجهی میراث فرهنگی و شهرداری نسبت به ایجاد یک حصار مناسب در اطراف تپه تاریخی اشرف در خیابان مشتاق، ناصر طاهری، معاون میراث فرهنگی ادارهکل میراث فرهنگی و گردشگری استان اصفهان در اواخر شهریور ماه به ایسنا گفت: «تپه اشرف را با نرده محصور کردهایم، اما چون هنوز به سایت - موزه تبدیل نشده و بلیتفروشی در آن دایر نیست، وظیفهای برای تامین امنیت کسانی که در آنجا تردد میکنند، نداریم. حتی میتوانیم هر نوع تردد که به تپه آسیب برساند را پیگیری حقوقی کنیم.»
از سوی دیگر او دربارهی لزوم ادامهی کاوش و مطالعه در این محوطه تاریخی اظهار کرده بود: «در چند فصل کاوش انجام شده در این محوطهی تاریخی تقریبا به همهی آنچه که تا کنون میخواستیم رسیدهایم و فکر میکنم دیگر نیازی به کاوش در این محوطه نداشته باشیم، بنابراین باید به برنامههای بعدی برای این محوطه تاریخی فکر کنیم.»
این در حالی است که علیرضا جعفری زند، رئیس هیأت کاوش فصلهای پیشین در محوطه تاریخی تپه اشرف به خبرنگار ایسنا میگوید: میراث فرهنگی تاکنون هزینههایی را برای کشیدن یک حصار دورتادور تپه اشرف داده است، حتی هماهنگیهایی در این زمینه بین دو نهاد میراث فرهنگی و شهرداری ایجاد شد و دورتادور تپه منهای خیابان حصاری کشیده شد.
به گفته وی، با تائید میراث فرهنگی نردههایی که به عنوان حصار دور تپه کشیده شدند برگرفته از طرح یک گل قاصدک بود که روی برخی از سفالهای به دست آمده در تپه اشرف کشیده شدند.
او اضافه میکند: در دوران مدیریت اسفندیار حیدریپور در این اداره کل، وی تا آخرین لحظهی حضور پیگیر روند اجرایی شدن این پروژه بود، اما پس از رفتن وی از این اداره کل ادامه حصارکشی در اطراف تپه اشرف نیز متوقف شد و متأسفانه شهرداری اصفهان در حال حاضر نیز بخشی از تپه را مرکز دپو مصالح ساختمانی کرده است.
این مدرس دانشگاه تاکید میکند: معتقدم میراث فرهنگی تلاشهای خود را برای محصور کردن تپه و جلوگیری از تبدیل این تپه تاریخی به پیست موتورسواری و دوچرخهسواری کرد.
رئیس هیات کاوش تپه تاریخی اشرف در فصلهای پیشین با اشاره به برگزاری دو سمینار یک روزه در سالهای ۸۹ و ۹۰ با موضوع تخصصی «تپه اشرف» ادامه میدهد: هرگاه صحبتی درباره کاوش در این تپه تاریخی مطرح شد، اعلام کردیم تپه اشرف نیاز به حدود ۵۰ فصل کاوش دارد، چون هنوز اطلاعات آن کامل نشده است. با این وجود نمیدانم چرا برخی مسئولان میراث فرهنگی اصفهان اعلام کردهاند بحث کاوش در تپه اشرف به پایان رسیده و دیگر نیازی به کاوش ندارد. شاید علت آن کمبود بودجه است.
جعفریزند معتقد است: تپه تاریخی اشرف هنوز حرف خود را به طور کامل نزده است، بنابراین نیاز به کاوشهای بیشتری دارد.
به گفته وی، برای انجام هر کاوش نیاز به تخصیص یک بودجه است که به نظر میرسد که این اعتبار برای تپه اشرف در نظر گرفته نشده است.
جعفری زند با بیان اینکه آخرین فصل کاوش (فصل ۵) در تپه اشرف خرداد سال گذشته انجام شد و با توجه به امکانات کم مالی یک پروسه کوچک به دنبال داشت، میافزاید: تا امروز گزارشهای کاوش هر پنج فصل را به میراث فرهنگی ارائه کردهام.
این مدرس دانشگاه با تأکید بر اینکه گزارشهای ارائه شده گزارشهای مقدماتی باستانشناسی هستند و گزارشهای اصلی هنوز نیاز به چند فصل کاوش دارند تا بتوان آنها را به طور کامل ارائه کرد، بیان میکند: باید به برخی سوالات دیگر پاسخ داده شود تا آنها به صورت مجلد ارائه شوند. البته نباید این را فرامو ش کرد که منتشر شدن گزارشهای کاوش در یک محوطه تاریخی نیازمند پروسه خاصی است.
ممکن است در آینده چیزی از تپه اشرف نماند که برایش بلیت بفروشیم
«شاهین سپنتا»، دوستدار میراث فرهنگی استان اصفهان نیز دربارهی صحبتهای مطرح شده از سوی معاون میراث فرهنگی این استان به خبرنگار ایسنا میگوید: بیش از یک سال است که عملیات حصارکشی در اطراف تپه اشرف متوقف شده و تاکنون هشدارهای دوستداران میراث فرهنگی به جایی نرسیده است.
او با بیان اینکه تاکنون فقط چیزی حدود ۱۰۰ متر از تپه تاریخی اشرف حصارکشی شده است، میگوید: بنابراین به راحتی میتوان داخل آن تردد کرد و با توجه به وضعیت موجود به نظر میرسد در حال حاضر هیچ برنامهای برای ادامه کار وجود ندارد، حتی نردههای نصب شده در این محوطه حالتی نمادین دارند.
وی با اشاره به موقعیت جغرافیایی تپه اشرف که در کنار خیابان و در وسط شهر اصفهان قرار گرفته است، نیز بیان میکند: هر نوع تردد و عبور و مرور باعث فرسایش تپه میشود بنابراین دست کم باید یک یا دو نیروی یگان حفاظت در منطقه مستقر شوند تا از حضور افراد جلوگیری شود.
سپنتا ادامه میدهد: تپههای تاریخی زیادی در سطح کشور و در نزدیکی مراکز مسکونی و بافت شهری قرار دارند که طبیعتا نرده یا حصار ندارند اما محوطههایی مانند سیلک از این خصوصیت یعنی حصارکشی با نرده برخوردارند. اگر امروز به فکر تپه اشرف نباشیم شاید در آینده چیزی باقی نماند که بخواهند سایت موزه ایجاد کنند.
او نبود تابلوهای هشداردهنده در اطراف تپه و نبود روشنایی مناسب برای جلوگیری از حضور افراد سودجو را از عمده مشکلاتی میداند که تپه اشرف با آن روبروست و باید برای جلوگیری از بروز هر نوع اتفاقی باید به آنها توجه کرد.
- 9
- 1