چهارشنبه ۲۰ تیر ۱۴۰۳
۱۰:۴۰ - ۲۱ دي ۱۳۹۵ کد خبر: ۹۵۱۰۰۰۹۹۰
میراث فرهنگی و صنایع دستی

ردپای دخـتر ۲۵۰ سـاله شیرازی در ارگ کـریمخان

اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگی,ارگ کریم خان
قسمت هایی از یک معجر چوبی ۲۵۰ ساله در ارگ کریم خانی شیراز پیدا شد.

به گزارش خبرجنوب،در فضاي سقف كاذب بناي تاريخي ارگ كريم خاني شيراز، قسمتهايي از يك معجر چوبي متعلق به دوره زنديه شناسايي و پيدا شد كه به گفته مهدي نجفي، سرپرست امور موزه هاي اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري فارس، اين معجر چوبي مربوط به دختري از خاندان بزرگ و مورد احترام شيراز بوده كه به احتمال زياد در دوره زنديه ميزيسته است.

وي در گفت وگو با خبرنگار ما، اضافه مي كند: اين معجر چوبي داراي منبت کاری هاي منحصربه فردي است كه مي توان به مزين شدن خطوط ثلث قرآني و خطوط نستعليق اشعاري در قسمت هاي عمده معجر اشاره كرد.

نجفي ادامه مي دهد: متاسفانه بخش هايي از اين معجر در طول دهه هاي گذشته، آسيب هاي جدي ديده است به طوري كه سال فوت اين متوفي تقريبا از بين رفته و قابل خواندن نيست.

سرپرست امور موزه هاي اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري فارس اضافه مي كند: اين اثر ارزشمند به زودي تحت نظر كارشناسان مرمت اين اداره كل، مرمت و به سالن نمايش موزه پارس منتقل خواهد شد.

نجفي با بيان اينكه خوشبختانه در حال حاضر نمونه هايي از دربهاي چوبي منبت كاري شده كه بعضا تاريخ آن به قرون ۷ و ۸ هجري مي رسد در مخزن موزه پارس نگهداري مي شود، ادامه مي دهد: در قسمت هايي از اين معجر چوبي، اشعار و آيات قرآني حكاكي شده كه مي توان به مزين شدن به اين بيت «حيف از آن سرو بوستان اميد/ كه ز تيغ اجل ز پا افتاد» اشاره كرد.

وي در بخش ديگري از اين گفت وگو درخصوص تاريخچه هنر كنده كاري برروي چوب (منبت كاري) نيز گفت: قدمت اين هنر به بلنداي تاريخ بشريت است زيرا بشر اوليه براي بيان احساسات دروني و باورهاي اجتماعي خود از شيوههاي متفاوتي بهره گرفته است، اما متاسفانه اين آثار در طول تاريخ به دو دليل قابل اشتعال و فساد بودن به وسيله ارگانيزم هاي طبيعي (حشرات و قارچ ها) از بين رفته اند.

نجفي مي گويد: منطقي است بپذيريم به علت سهولت دستيابي و كاركرد آثار چوبي بايد تعداد آنها هزاران برابر آثار فلزي و سنگي باشد ولي امروزه تعداد اندكي از آنها باقي مانده است.

وي در ادامه با بيان اينكه غير از باورهاي اجتماعي و فردي كه اساس هنر به كار رفته در منبت كاري است، نياز اجتماعي و نوع زندگي افراد در شكل كاربردي اين هنر تاثيرگذار بوده است، ميافزايد: كاربرد هنر كنده كاري در لوازم زندگي و اماكن تاريخي بوده كه اين هنر با توجه به سطح زندگي فردي و اجتماعي افراد متغير بوده است.

نجفي اضافه مي كند: در دوران اسلامي به دليل ممنوعيت پيكرتراشي، طرح هاي گياهي و نيز خطوط، جاي خود را بر كندهكاري روي چوب باز ميكند و مسير اين هنر متاثر از باورهاي ديني تغيير مي يابد به طوري كه از اين دوران به بعد طرح هاي شبيه انسان و حيوان به طرحهاي گياهي و خطوط كشانده مي شود.

نجفي مي گويد: هنر منبت كاري كه قبلا بيشتر در كاخ هاي اشراف و يا ميادين به چشم مي خورد كم كم به سراغ بناهاي تاريخي، مذهبي و مساجد مي رود و آثار منبت كاري بر منبرها، درب هاي مساجد و رحل هاي قرآن و نيز معجرهاي امامزادگان و بزرگان تا قبل از دوره قاجار ديده مي شود.

سرپرست امور موزه هاي اداره كل ميراث فرهنگي فارس درخصوص ساخت معجرهاي چوبي نيز ميگويد: معجرها به دو منظور حفاظت از سنگ قبر و زيباسازي فضاي زيارتي مورد استفاده قرار مي گرفت كه در اين آثار، طرحهايي از آيات قرآني، اسامي خداوند و بزرگان مذهبي با انواع خطوط اسلامي كنده كاري ميشده است.

وي اضافه مي كند: متاسفانه بسياري از اين آثار با گذشت زمان از بين رفته و موجوديت خارجي ندارند.

  • 10
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش