چهارشنبه ۰۳ بهمن ۱۴۰۳
۱۱:۰۸ - ۲۷ دي ۱۳۹۵ کد خبر: ۹۵۱۰۰۱۳۳۳
میراث فرهنگی و صنایع دستی

بزرگترین خانه خشتی جهان هتل می شود + عکس

اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگی,بزرگترین خانه خشتی جهان
خانه حاج آقا علی زعیم الله به عنوان بزرگترین خانه خشتی جهان این روزها دست جان بخش استادکاران را بر در و دیوارش احساس می کند و قرار است این خانه به هتلی چهار ستاره تبدیل شود.

 به گزارش مهر، استان کرمان در کنار بزرگترین بنای خشتی جهان و یکی از بزرگترین بافت های تاریخی بکر در کشور، بزرگترین خانه خشتی جهان را نیز در خود جای داده است این خانه در مسیر کاروان هایی که از کرمان به سمت رفسنجان و از آنجا به یزد و یا بندرعباس می‌رفتند قرار گرفته است. حکایت ساخت خانه از آنجا آغاز شد که به دلیل قرار گرفتن کرمان در مسیر جاده ادویه هزاران کاروانسرا در سراسر کرمان ساخته می شد و در این میان برخی از تجار بزرگ برای کاروان های خود کاروانسرای مجزا می ساختند.

 

حاج آقا علی زعیم الله نیز که یکی از تجار بزرگ کشور بود در ان زمان ده ها کاروانسرا و محل استراحت برای کاروان هایش ساخت و از آن جمله، خانه ای بزرگ را در نزدیکی رفسنجان بنا کرد و هدفش نیز پذیرایی از تاجران برجسته از کشورهای مختلف از جمله هند، عرب و چین و مغرب زمین بود و حالا این خانه به بزرگترین خانه خشتی جهان لقب گرفته است.

 

اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگی,بزرگترین خانه خشتی جهان

زعیم الله هر چند یکی از ثروتمندترین افراد زمان خود بود اما در روزهای پایان عمر به دلیل عدم واگذاری صحیح املاکش خود به فردی عادی تبدیل شد اما آثار به جای مانده و زیر ساخت هایی که وی در مناطق مختلف استان احداث کرده هنوز هم به نام خود خود او شناخته می شود.

 

هفته گذشته بود که کار مرمت کاروانسرای حاج آقا علی در بازار کرمان آغاز شد اما مدتهاست مرمت خانه حاج آقا علی در رفسنجان با سرمایه گذاری بخش خصوصی و همکاری اوقاف آغاز شده است.

 

این خانه با زیر بنای هفت هزار مترمربع و معماری بی نظیر و مثال زدنی حالا در حال تبدیل شدن به یکی از قطب های گردشگری در کشور است و قرار است این خانه به هتلی چهار ستاره تبدیل شود.

 

مراحل ابتدایی مرمت این بنا به اتمام رسیده و فاز دوم مرمت آغاز شده و به زودی یکی از بزرگترین هتل های سنتی ایران در این مجموعه تاریخی راه اندازی می شود.

 

نخستین خشت های این خانه در سال ۱۱۳۶ خورشیدی در نزدیکی رفسنجان و در منطقه ای به نام قاسم آباد به روی هم گذاشته شد. این خانه که در گذشته نام خانه وقفی را نیز بر خود داشته است دارای ۸۶ اتاق شامل هفت دری، پنج دری، سه دری و پستو است.

 

اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگی,بزرگترین خانه خشتی جهان

چهار بخش اصلی ساختمان حوضخانه، شاه نشین، پاییزی و زمستان نشین است و آشپزخانه و انبار از این مجموعه جدا است.

 

چهار حیاط، راهروهای سرپوشیده و روباز و سه هشتی نیز ارتباط قسمت های مختلف این خانه را به عهده داشته اند.

 

گفته می شود؛ تالار حوضخانه که وسیعترین فضای سرپوشیده خانه است یکی از شاخص ترین قسمت های بنا است سقف آن در ارتفاع طبقه دوم با گنبدی عظیم پوشانده شده است. در زمینه مستطیل کار بندی شده و در مرکز آن کلاه فرنگی قرار گرفته است که نور فضای حوضخانه را تامین می کند.

 

در وسط حوضخانه حوض مستطیل شکلی قرار دارد که در گذشته با حوض‌های حیات‌های جانبی در ارتباط بوده است و آب آن از طریق قنات تأمین می شده است حوضخانه در دو طبقه ساخته شده که در طبقه بالای آن تعدادی اتاق و دو تالار در ضلع شمالی و جنوبی قرار گرفته است.

 

نمای داخلی حوضخانه با اندود گچ و گچ بری‌های برجسته با طرح‌های اسلیمی تزیین شده است.

 

اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگی,بزرگترین خانه خشتی جهان

تالار شاه نشین یا بهاره نیز چشم هر بیننده ای را خیره می کند، در مرکز ضلع جنوبی ایوانی نسبتاً رفیع قرار دارد که در طرفین آن با حفظ تقارن دو راهرو دسترسی ایجاد شده است. تالارهای پاییزی و زمستانی در اضلاع غربی و شمالی بنا قرار گرفته اند و نسبت به تالار شاه نشین و حوضخانه کمی ساده تر اجرا شده اند.

 

این خانه هنوز هم مانند گذشته شکوه خود را حفظ کرده است و جزو یکی از هویتهای اصلی استان کرمان محسوب می شود.

 

حاج آقا علی یکی مالکان اصلی زمین در کرمان و رفسنجان بوده است و هنوز هم آثار باقیمانده از وی با مهرش در قالب ظروف مختلف در دسترس مردم قرار دارد و گفته می شود املاک وی به حدی بوده که می توانسته از کرمان تا یزد بر روی املاک خود راه برود.

 

اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگی,بزرگترین خانه خشتی جهان

وی اما در روزهای پایانی عمر اکثر املاک خود را وقف شد و حالا این بناها در مالکیت اوقاف استان کرمان قرار دارد.

 

گفته می شود در گذشته در مسیرهای مختلف کاروان های حاج آقا علی وجود داشته مثلا از کرمان تا بندرعباس هر ۴۰ کیلومتر یک کاروانسرا وجود داشته و کار حمل و نقل کاروان ها در این بناها انجام می شده است که هنوز هم آثاری از این بناها وجود دارد.

 

فاز دوم مرمت خانه تاریخی به زودی آغاز می شود

مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان کرمان اظهارداشت: اوقاف در راستای بازسازی بناهای تاریخی از جمله باغ فتح آباد، حمام ظهیر الدوله و کاورانسرای حاج آقا علی و خانه حاج آقا علی در کنار همکاری که با میراث فرهنگی انجام داده سرمایه گذاری های خوبی هم کرده است و امیدواریم این سرمایه گذاری ها در راستای خلق ثروت و توسعه صنعت گردشگری در استان موثر باشد.

 

محمد قاسمی زاده افزود: خانه حاج اقا علی هم قرار است بعد از مرمت به مرکز اقامتی تبدیل شود و هم اکنون فاز نخست مرمت مجموعه به اتمام رسیده است و مرحله دوم نیز به زودی آغاز می شود و در نهایت کار تجهیز هتل انجام خواهد شد.

 

وی گفت: سیاست ما توسعه زیر ساخت های استان کرمان است و با توجه به اینکه بسیاری از این بناهای تاریخی و دست نخورده هستند آماده همکاری برای بازسازی و وارد کردن آن ها به چرخه گردشگری هستیم و در این مسیر همکاری لازم را انجام می دهیم.

 

مدیرکل اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمان اظهارداشت: در مرمت این بنا از استادکاران برجسته استفاده شد و بخش قابل توجهی از کار انجام شده و پیشرفت فیزیکی خوبی را نیز مشاهده می کنیم.

 

تمام مراحل مطابق با استانداردهای میراث فرهنگی پیش می رود

محمود وفایی افزود: کار مرمت مرحله نخست تقریبا به پایان رسیده و امیدواریم خرده کارها نیز تا نوروز به اتمام برسد و عملا به زودی مرحله دوم را کلید بزنیم.

 

وی ادامه داد: تمام مراحل مرمت مطابق با اصل معماری بنا و با مصالح بومی در حال انجام است و کارشناسان میراث فرهنگی بر تمام مراحل کار نظارت جدی دارند.

 

وفایی تصریح کرد: این خانه در حقیقت یکی از بزرگترین بناهای تاریخی استان کرمان است و تنها ۸۶ اتاق دارد که به سادگی زمینه تغییر کاربری به مرکز اقامتی را مهیا می کند.

 

وی با اشاره به استقبال میراث فرهنگی از سرمایه گذاران و متولیانی که می خواهند بناهای تاریخی را مرمت کنند گفت: کارشناسان ما در تمام استان آماده همکاری هستند.

 

وی ادامه داد: مهمترین هدف ما بازسازی بناهای تاریخی و تغییر کاربری و رونق گردشگری در استان کرمان است که در این زمینه با دستور استاندار کرمان و همکاری شهرداری کرمان و اوقاف کارهای خوبی انجام شده است و بسیاری از بناهای تاریخی کرمان در حال مرمت هستند.

 

وفایی گفت: مهمترین اولویت در مرمت این بناها کیفیت و اجرای طرح هایی مطابق با اصالت بناها است و قبل از شروع مرمت مطالعات دقیقی انجام می شود.

 

مدیرکل میراث فرهنگی استان کرمان افزود: قسمت هایی مانند سالن های پذیرایی، خانه مرضیه خانم و حیاط های چهارفصل خانه در سال جاری مرمت و در اختیار گردشگران خواهد بود.

 

وی گفت: در مرحله نخست اعتباری معادل ۱۵ میلیارد تومان در این پروژه هزینه خواهد شد و هزینه فاز دوم نیز باید برآورد شود.

 

به نظر می رسد کرمان پس از مرمت ده ها بنایی که سال ها به حال خود رها شده بودند در حال نزدیک شدن به جایگاه واقعی خود در صنعت گردشگری است.

 

 

 

 

 

  • 16
  • 7
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش