جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
۱۳:۰۵ - ۱۸ بهمن ۱۳۹۵ کد خبر: ۹۵۱۱۰۱۵۸۰
میراث فرهنگی و صنایع دستی

یادگارنویسی و رنگ کردن آثار تاریخی کم بود، آتش زدن هم به آن اضافه شد

اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگی,میراث فرهنگی
«خبرجنوب» نوشت: قسمت هایی از استودان های ساسانی حسین کوه در آتش سوخت و آن طور که رئیس اداره میراث فرهنگی شهرستان مرودشت می گوید؛ به دلیل نبود حفاظت فیزیکی مناسب، عامل یا عاملین تخریب این میراث ۱۷۰۰ ساله شناسایی نشده اند.

استودان هاي حسين كوه در نزديكي مجموعه فرهنگي- تاريخي نقش رستم قرار گرفته كه از نظر تعداد و قدمت و وجود كتيبه اي سنگي، جزو آثار منحصربه فرد و ارزشمند دوره ساسانيان در فارس محسوب مي شود، اما شواهد موجود حكايت از بي توجهي به اين آثار دارد؛ آثاري كه يا رنگ مي شود و يا به محل مناسبي براي يادگارنويسي گردشگران تبديل و هم اينك نيز جايگاه مناسبي براي افروختن آتش شده است!

 

نبود راه دسترسي مناسب و تابلوي معرفي و اطلاع رساني همچنين عدم وجود حصار و يا فنس و نبود مراقب از جمله مصائب و مشكلاتي است كه سال هاست استودان هاي امامزاده اسماعيل مرودشت با آن مواجه است. آثاري كه تعدادشان به ۲۴ استودان مي رسد و در فهرست ملي هم قرار دارد اما همواره در معرض آسيب است و آن طور كه سياوش آريا، فعال حوزه ميراث فرهنگي و گردشگري فارس به خبرنگار ما مي گويد؛

فرد یا افرادی «اُستودان های» مشهور به شاهزاده اِسماعیلِ مَرودشت را با لاستیک خودرو به آتش کشیده و به آن ها آسیب رسانده اند.

 

وی با بیان اینکه اُستودان ها ،همان جای نگهداری استخوان مردگان است که قدمتشان به دورۀ ساسانیان می رسد، می افزاید: اُستودان های این محوطۀ تاریخی که با نام اُستودان های شاهزاده اِسماعیل به ثبت ملی رسیده است، هر بار در تیررَس حادثه ای ناگوار قرار می گیرد.

 

آریا اضافه می کند : برخی افراد روزی با پُتک به انگیزۀ یافتن گنج به جان سنگ نبشته های (کتیبه ها) پهلوی ساسانی اُستودان ها افتاده و آن را نابود می کنند و روزی دیگر به بهانه های مذهبی و در اصل سوء استفاده از باورهای دینی مردم، رنگ سبز به این آثار تاریخی می پاشند! اما در تازه ترین تعرض با لاستیک خودرو این یادمان های ارزشمند تاریخی را به آتش کشیده اند.

 

آریا در ادامه این گفت و گو می افزاید: مشخص نیست چه کسانی این آسیب های برگشت ناپذیر را به اثر تاریخی مرودشت وارد کرده اند. این افراد بدون نگرانی و با خیالی آسوده به کَندن سنگ های پایین کوه، همان جایی که اُستودان ها بر روی آن تراشیده شده است، سرگرم بوده و بخش هایی از این یادگارهای نیاکانی را شکسته اند! همچنین روشن نیست که افراد چگونه توانسته اند به آسودگی از اُستودان ها بالا رفته و در بلندترین بخش آن و بر روی سنگ نوشته پهلوی ساسانی یکی از اُستودان ها، یادگاری بنویسند!؟

 

وی ادامه می دهد : متاسفانه این محوطه تاریخی- ملی در چند سال گذشته بارها مورد دست اندازی های گوناگون قرار گرفته است. به طوری که تابستان امسال بود که طرح پاک سازی رنگ ها و یادگاری نویسی ها اجرا شد ولی مشخص نیست که چگونه و با گذشت تنها چند ماه پس از طرح پاک سازی، اَفرادی با آسودگی خیال و به این راحتی توانسته اند به این آثار دست درازی کنند. همچنین این افراد سنگ های شکسته شدۀ کوه و پایین اُستودان ها را در پیرامون این محوطه ریخته و رها کرده اند.

 

حفاظت فيزيكي در برخي از سايت هاي باستاني شهرستان وجود ندارد

در ادامه اين گفت وگو، صفرزاده رئيس اداره ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري شهرستان مرودشت با تائيد اينكه قسمتي از كوه آتش گرفته است، مي گويد: متاسفانه امكانات حفاظتي و كنترلي در اين محوطه تاريخي وجود ندارد و فرد يا افرادي، آگاهانه يا ناآگاهانه مرتكب اين عمل شده اند.

 

وي اضافه مي كند: به دليل نبود حفاظت فيزيكي مناسب در منطقه همچون نصب دوربين مداربسته، عامل يا عاملين اين تخريب شناسايي نشده اند.

 

صفرزاده با تاكيد بر اينكه كنترلي برروي اين آثار باستاني وجود ندارد، مي افزايد: درخواست ها براي نصب دوربين مداربسته و حصار در اطراف اين محوطه به اداره كل داده شده است.

 

رئيس اداره ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري شهرستان مرودشت بر لزوم فنس كشي در اطراف محوطه استودان هاي حسين كوه تاكيد مي كند و مي گويد: متاسفانه در برخي نقاط باستاني شهرستان چون شهر استخر نيز حفاظت فيزيكي به صورت مناسب و اصولي صورت نمي گيرد و جا دارد هرچه سريع تر اقدامات لازم جهت حفاظت و مراقبت از اين سايت هاي تاريخي و آثار موجود در آن صورت گيرد تا ديگر شاهد اتفاقات ناگواري چون رنگ آميزي آثار و يا تخريب آنها به بهانه يافتن گنج و برافروختن آتش در اين محوطه ها نباشيم.

 

به گزارش خبرنگار ما، اسفند سال گذشته در «خبرجنوب» گزارشي با تيتر «چهره ميراث ۱۷۰۰ ساله فارس مخدوش است» در همين صفحه به چاپ رسيد كه وضعيت اسفناك اين مجموعه تاريخي باستاني تشريح شد چرا كه در همان سال برخي افراد اين آثار ملي را رنگ آميزي كرده بودند و با گذشت نزديك به ۵ ماه از انعكاس اين گزارش، در تيرماه امسال رنگ آميزي ها و يادگارنويسي ها از محل پاك شد و حتي كارشناسان ميراث فرهنگي اين وعده را دادند كه محدوده تاريخي مذكور فنس كشي خواهد شد و به صورت اصولي حفاظت مي شود!

 

گفتني است اين استودان ها كه به استودان هاي امامزاده اسماعيل نيز معروف شده، در نزديكي روستاي حسين آباد از توابع شهرستان مرودشت قرار دارد كه داراي كتيبه مي باشد.

 

 

  • 16
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش