دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۲۳:۱۸ - ۳۰ بهمن ۱۳۹۵ کد خبر: ۹۵۱۱۰۳۵۷۱
میراث فرهنگی و صنایع دستی

آهی که یقه ارگ علیشاه تبریز را گرفت

اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگی,ارگ علیشاه
شاید اگر «خواجه علی شاه گیلانی» وقتی به خاطر چشم و هم‌چشمی با «خواجه رشیدالدین فضل‌الله» که دانشگاه ربع‌رشیدی را ساخت‌، تصمیم گرفت مسجدی بسازد با شمایلی بزرگتر از «ربع‌رشیدی»، اگر می‌دانست حدود ۶ قرن بعد به بهانه ساخت همان مسجد در تاریخ حذف‌اش می‌کنند، این کار را نمی‌کرد!

به گزارش ایسنا، مسجدی عظیم که «خواجه علی‌شاه گیلانی» قصد ساخت‌اش را کرد تا روی دست «ربع‌رشیدی» بلند شود، حالا در ضلع جنوبی تقاطع خیابان امام خمینی (ره) و فردوسی و در نزدیکی محدوده میدان ساعت در مرکز شهر تبریز قرار دارد، جاییکه فضای پیرامونِ آن اکنون برای برگزاری نماز جمعه استفاده می‌شود و مصلای بزرگ تبریز بدون در نظر گرفتن حریم این بنای تاریخی و عظیم پس از ساخت مصلا، حالا قصد ایجاد پارکینگ برای آن را دارد و با این قصد محوطه‌ی ارگ علیشاه تهدید به نابودی می‌شود.

 

 کریم میمنت‌نژاد، پژوهشگر تاریخ تبریز در گفت‌وگو با ایسنا، درباره‌ی تاریخ ساخت این مجموعه‌ی تاریخی با بیان این‌که «خواجه‌ رشیدالدین فضل‌الله» و «خواجه علی‌شاه گیلانی» دو وزیر دوره ایلخانی بودند که به واسطه چشم و هم‌چشمی برخی از بناهای تاریخی در آذربایجان را ایجاد کردند، توضیح داد: «خواجه رشیدالدین فضل‌الله» یکی از بی‌نظیرترین اشخاص علمی ایران در طول تاریخ ایران بود که دانشگاه «ربع رشیدی» را راه‌اندازی کرد، پس از آن «خواجه‌علی‌شاه گیلانی» وزیر کشور دوره‌ی ایلخانی به واسطه چشم و هم‌چشمی با این دانشمند تصمیم گرفت ساختمانی بزرگتر از آن مجموعه در تبریز بسازد، به همین دلیل مسجد بسیار بزرگی با طاقی مرتفع طراحی و دستور ساخت آن را در اسرع وقت داد.

 

او با اشاره به تعجیل «خواجه علی شاه گیلانی» در ساخت بنای مسجد ادامه داد: به همین دلیل در ساخت و استحکام بنا دقت لازم انجام نشد و در همان زمان نیمی از گنبد مرتفع این بنا فروریخت و پس از مدتی نیز به دنبال پاپوشی که برای «خواجه رشیدالدین فضل‌الله» ایجاد شده بود، او به دستور پادشاه ایلخانی کشته و در «ربع رشیدی» به خاک سپرده شد. به همین دلیل «خواجه علی‌شاه گیلانی» که دیگر انگیزه‌ای برای پایان کار ساخت مسجد بزرگ خود نداشت، توجه چندانی به ساخت بنا نکرد و کار ساخت آن به صورت نیمه کاره رها شد.

 

نویسنده کتاب‌های «تبریز شکوه ایران» با بیان این‌که از آن زمان تا دوران صفویه اطلاعات تاریخی چندانی از روندی که برای این بنای تاریخی اتفاق افتاده در دسترس نیست، بیان کرد: در سال ۱۱۹۴ هجری و دوره صفویه زلزله‌ای با قدرت هفت ریشتر در تبریز رخ داد که به دنبال آن اکثر خانه‌های تبریز را با خاک یکسان کرد، به جز چند بنای انگشت‌شمار مانند پایه‌های مسجد کبود و ایوان جنوبی مسجد «ارگ علی‌شاه» که بسیار مقاوم ساخته شده بود.

 

به گفته‌ی این پژوهشگر تاریخ تبریز، ۳۰ سال پس از زلزله جنگ‌های ایران و روس در تبریز اتفاق افتاد و «عباس میرزا» به عنوان «نایب‌السلطنه» به تبریز آمد و دور تا دور ایوان جنوبی را دیوار کشید و آن را به «قورخانه تبریز» تبدیل کرد.

 

او با بیان این‌که در حدود سال‌های ۱۲۲۰ تا ۱۲۲۳ عهدنامه «فین‌کنشتاین» بین ایران و فرانسه امضا شد و به دنبال آن «ژنرال گاردن» فرانسوی به تبریز آمد تا استحکامات نظامی تبریز را برای جلوگیری از نفوذ روسیه تقویت کند، افزود: اهمیت بی‌نظیر تبریز برای قاجار در منابع شفاهی و به طور متناوب از سوی عباس میرزا مطرح شده است حتی در جریان امضای عهدنامه «گلستان» و «ترکمنچای» گفتند؛ «مهریه ایران را پرداختیم تا تبریز را از روس‌ها پس بگیریم»، بنابراین با حضور ژنرال گاردن در محوطه ارگ علیشاه؛ کارخانه توپ‌ریزی به عنوان نخستین کارخانه ساخت توپ‌های قوی در ایران احداث شد و تا مدت‌ها آهنگری و ریخته‌گری در این محوطه انجام می‌شود و حتی در بخش جنوبی ایوان ارگ علی‌شاه نیز خندقی ساخته شد.

 

نویسنده کتاب «تاریخ مشاهیر ایران» در ادامه به بیان اتفاقاتی که در دوره‌ی مشروطه برای این محوطه تاریخی رخ داد، اشاره کرد و گفت: در دوره مشروطه یعنی اواخر قاجار؛ تبریز دو دوره جنگ مشروطه را تجربه کرد. نخست قبل از صدور فرمان مشروطیت و سپس حضور پررنگ‌تر تبریز در جریان به توپ بستن مجلس در تهران. در آن زمان مردم تبریز به رهبری ستارخان و باقرخان ۱۱ ماه جنگیدند و جریان استبداد محمدعلی شاه را شکستند. حتی در طول این ۱۱ ماه که بین مشروطه‌خواهان و مستبدان قوای تبریز جنگ رخ داد، ارگ علی‌شاه سنگر مجاهدان مشروطه بود. حتی با توجه به اینکه آن محوطه یک منطقه استراتژیک نظامی محسوب می‌شد توپ‌ها و همه امکانات در اختیار مشروطه‌خواهان بود و قوای دولتی در بیرون ارگ بودند و در این میان چند منازعه نیز اتفاق افتاد.

 

وی با اشاره به ثبت ملی این بنای تاریخی در سال ۱۳۱۰ به عنوان یکی از نخستین بناهای تاریخی ایران، از حضور باستان‌شناسان در سال ۱۳۱۰ در دور نخست و ۱۳۵۲ در دوره‌های بعدی خبر داد و افزود: بخش‌هایی از قالب‌های این صنایع توپ‌ریزی جنگی در نخستین عملیات‌های کاوش باستان‌شناسان در آن زمان به دست آمد.

 

میمنت‌نژاد افزود: نهایتا در دوره شهرداری حمید وارسته در حدود سال‌های ۵۵ و ۵۶ تعدادی مغازه‌ها و خانه‌های مردم به تملک شهرداری تبریز درآمد تا یک مجموعه پارک فرهنگی دور تا دور مجموعه ارگ علیشاه ایجاد شود. در این طرح بسیاری از مغازه‌داران و مالکان خانه‌های خود را از دست دادند تا آن منطقه به یک منطقه پارک‌مانند تبدیل شود.

 

او ادامه داد: در سال ۱۳۶۰ نیز یک نفر به عنوان سرپرست شهرداری با نام «احیای مسجد علیشاه» _اقدامی که هرگز انجام نشد_ تالار تئاتری و نخستین تالار جمعیت شیر و خورشید که در دوره پهلوی در محوطه ارگ با الگوبرداری از نمونه اصلی آن در سن‌پترزبورگ ساخته بود را تخریب کرد. طرحی که مطرح کردند این بود «مسجد باید دوباره احیا شود» و جای آن مصلای تبریز در این مکان ساخته شود.

 

بار دیگر کلنگ بنیاد مصلای تبریز ازحدود سه ماه قبل روی رگ گردن ارگ علیشاه پایین آمده است و میراث فرهنگی با فشارهای زیاد تلاش می‌کند دست‌کم باقی مانده‌های تاریخ در ارگ را نجات دهد.

 

شاید بتوان گفت که حکایت «ساخت پارکینگ برای مصلی» در حریم بنای تاریخی ارگ علیشاه تبریز که در دو دهه قبل ساخته شده بود، دیگر یک حکایت تکراریست، اتفاقی که باعث شد میراث فرهنگی به فکر کاوش و بررسی لایه‌های زیرین این محوطه‌ی تاریخی بیفتد و با امضای رئیس پژوهشگاه سازمان میراث فرهنگی و گردشگری مجوزی ۶۰ روزه برای کاوش در این محوطه صادر شد.

 

اما تا امروز افرادی از ادامه‌ی کار باستان‌شناسان در این محوطه تاریخی جلوگیری کرده‌اند، به حدی که باستان‌شناسان را از محوطه تاریخی بیرون می‌کنند، میراث فرهنگی تلاش می‌کند به محوطه بازگردد، چند روزی کار کاوش ادامه دارد و بار دیگر روز از نو، روزی از نو...

 

 و آخرین قدم برای جلوگیری از ادامه‌ی کاوش در این محوطه نیز روزهای پایانی هفته گذشته رخ داد و برای مدتی فقط کارگران هیات باستان‌شناس اجازه الک کردن خاک را داشتند؛ تا این‌که بار دیگر و با رایزنی‌های انجام شده، باستان‌شناسان کاوش در محوطه را از سر گرفتند و در آخرین و حتی کشف‌های جدیدی نیز تا کنون از این محوطه‌ی تاریخی‌ داشته‌اند.

 

 

 

 

  • 10
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش