دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۰۸:۳۶ - ۲۴ اسفند ۱۳۹۵ کد خبر: ۹۵۱۲۰۴۱۳۶
میراث فرهنگی و صنایع دستی

زخم کهنه بر پیکر کبود

اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگی,موزه مراغه

چندروزی است که باز هم زخم کهنه‌ای بر پیکر کبود مراغه زبان باز کرده و موضوع داغ گفتمان عمومی در فضای مجازی منطقه و به‌تدریج ملی شده است. گودبرداری بی‌ملاحظه، غیرکارشناسی و شبانه شرکت عمران و بهسازی در حریم گنبد کبود و برج مدور، دو اثر شاخص عصر سلجوقی کشورمان که در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده و به علت قرارگرفتن در نخستین گروه آثار ثبتی ایران قابلیت بین‌المللی یافته است، موجب اعتراض جدی افکار عمومی در فضای مجازی شده و کارشناسان، محققان و مدیریت شهری را به توضیح و یاری فراخوانده‌اند.

 

خطاب بخشی از این گفتمان متوجه کارشناسان و متخصصان عرصه میراث فرهنگی به‌عنوان جزئی مؤثر از مدیریت شهری است. بر این اساس، نگارنده بنابر تخصص و موقعیت شغلی خود و در جهت تنویر افکار عمومی نکاتی را به استحضار مردم فهیم و فرهنگی مراغه و علاقه‌مندان حوزه میراث فرهنگی می‌رسانم. 

 

١- با تعمق در موضوع تجاری‌سازی انبوه پیرامون گنبد کبود و برج مدور مراغه مشخص می‌شود که در یک طرف موضوع مردم، حقوق مکتسبه عمومی (ثروت اهل شهر) و منافع ملی مطرح است که هرازگاهی همراه با توسعه تخلفات سرمایه‌گذار در حریم آثار با اعتراضاتی همراه شده و پس از مدتی فروکش کرده است ولی این بار با توسعه شبکه‌های اجتماعی و شکل‌گیری سازمان‌های مردم‌نهاد قدری متفاوت و در وسعت بیشتر در فضای مجازی به‌عنوان افکار عمومی انعکاس یافته است. 

 

٢- در طرف دیگر این موضوع شرکت عمران و بهسازی با هیئت‌مدیره و اعضای ذی‌نفع با حقوق مکتسبه ‌خصوصی (ثروت ذی‌نفع) است که اگرچه در ظاهر با تعامل و در نشست‌های مکرر و با توافق با مدیریت شهری و مدیران میراث فرهنگی کار خود را پیش می‌برد؛ بخشی از تخلفات و روند اجرائی مخدوش که بدون توقف مؤثر و کنترل شایسته ادامه دارد، به این شرح بوده است: 

 

الف) آغاز طرح ساماندهی پیرامون برج‌های کبود و مدور با فرض فهم و اهداف مشترک ساماندهی محوطه و تخصیص و بهبود فضاهای فرهنگی و عمومی ضمن ملاحظه توجیه اقتصادی طرح مابین اعضای محترم کمیسیون و شرکت سرمایه‌گذار شکل گرفته و طرح پیشنهادی در کمیسیون با تخصیص فضا به میزان ٥٠ درصد به‌عنوان باغ تخت ایرانی، ١٧,٦ درصد به‌عنوان اقامتی و گردشگری، شش درصد به‌عنوان موزه و نمایشگاه و تنها ٢٦.٤ درصد به‌عنوان مختلط تجاری، اداری و پارکینگ بررسی شده است ولی متعاقب آن همواره با پیشروی شرکت، مدیریت شهری و استانی عقب نشسته‌اند. 

 

ب) در مرحله بعدی حرمت حریم آثار حفظ نشده و محدوده آن به هر دلیل از ٧٥ متر به ٢٥ متر محدود و نقشه‌ها تهیه شد و در مرحله آغاز اجرا این هم رعایت نشد. با پیداشدن پی‌و‌پایه برج سوم و چهارم در مراحل مختلف مطالعه، کافی بود که طرح کلی مورد بازبینی و بررسی مجدد قرار گرفته و راهکار مقتضی اتخاذ شود که متأسفانه بدون توجه به این امر مراحل دیگر طرح، انگار که شالوده هیچ عنصر معماری‌ای وجود نداشته، ادامه داشته است. 

 

ج) سه سال برای آزادسازی و اجرای تمام طرح پیش‌بینی شده بود که این کار انجام نشده و طرح فقط در بخش تجاری و پارکینگ حدود ٣٠ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و بخش‌های فرهنگی و عمومی به هیچ‌وجه و با هیچ درصدی پیشرفتی نداشته است. 

 

د) روش اجرای طرح و عدم اجرای تعهدات استحکام‌بخشی و تقویت فنی آثار تاریخی قبل از گودبرداری از دیگر روندهاي مخدوش است. خاک‌برداری و کار ماشین‌آلات سنگین و استفاده از دژبرهای سنگین و تردد آنها از روی پی و پایه برج پنهان‌شده سوم و نزدیک‌ترین نقطه به برج‌ها موجب ایجاد مشکلات فنی و ریزترک‌ها در تزیینات تخمیری معرق و معقلی شده که پس از مدتی کنده و از بدنه جدا خواهند شد و لزوم استحکام‌بخشی فوری پس از این آسیب‌ها را دارد. 

 

نتیجه آنکه: 

١- نقش پایش و نظارت افکار عمومی مبارک است و بر اندیشمندان و فرهیختگان فرض است که از این به بعد به‌موقع موضع بگیرند چون وقتی کار از کار گذشت، دیگر فایده‌ای نخواهد داشت و در این مورد خاص با تصحیح و تلطیف نگاه خود به روند اجرای طرح، به جای توقف کامل پروژه، اولویت‌های شرکت و بخش خصوصی را تغییر داده و نمود اجرائی طرح را از صرفا تجاری خصوصی به فرهنگی عمومی که بخش مغفول و تعهدات معطل شرکت است، خواستاریم و پس از حصول نتیجه و پیشرفت درخورملاحظه در این حوزه بهره‌برداری تجاری ادامه داشته باشد. 

 

٢- بر دادستان محترم (به‌عنوان عنصر اصلی) فرض است که به دنبال صدور دستور توقف عملیات، به‌عنوان مدعی‌العموم و با ضمانت حقوق مکتسبه عمومی راهکار مقتضی را اتخاذ کنند. بدیهی است هم روند مخدوش اجرائی گذشته و هم تدابیر مقتضی فعلی و آینده بنا بر ذات وجودی و فلسفه پیوست اقدامات در حافظه فرهنگی آثار ملی که قابلیت جهانی دارند، ثبت می‌شود و مورد قضاوت نسل‌های آینده قرار خواهد گرفت.  

 

 

sharghdaily.ir
  • 16
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش