پنجشنبه ۰۱ آذر ۱۴۰۳
۱۷:۴۷ - ۲۵ تير ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۴۰۶۴۱۸
میراث فرهنگی و صنایع دستی

محمدحسن طالبیان:

ثبت تاریخی یزد به معنای پایانِ مشکلات نیست/برای پاسارگاد طرح جامع داریم

اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگی,محمدحسن طالبیان
معاون سازمان میراث‌فرهنگی و گردشگری درباره شرایط ثبت تاریخی شهر یزد گفت: بهسازی‌ها در یزد به گونه‌ای انجام شده که زیر شهر را نیز می‌توان دید. بسیاری از کوچه‌ها، معابر و قنات‌ها ساماندهی شده‌اند. از قنات زارچ بیش از ۳۰۰ کامیون زباله خارج شد تا لایروبی و مرمت شود و ۱۷ چاه فاضلاب نیز بسته شد.

 به گزارش ایلنا، نشست خبری روند ثبت تاریخی شهر یزد با حضور محمدحسن طالبیان (معاون سازمان میراث فرهنگی کشور) صبح امروز، یکشنبه ۲۵ تیر ماه، در سازمان میراث فرهنگی و گردشگری برگزار شد.

 

محمدحسن طالبیان با اشاره به روند ثبت تاریخی شهر یزد در یونسکو گفت: پرونده ثبت تاریخی شهر یزد از سه سال پیش شروع شده بود و از آنجایی که هر شهری که برای ثبت در میراث جهانی یونسکو نامزد می‌شود باید از برنامه حفاظتی و حمایت حقوقی مناسب برخوردار باشد؛ ما از سال‌های گذشته روند بهسازی شهر یزد را آغاز کردیم.

 

وی ادامه داد: بسیاری از کوچه‌ها، معابر و قنات‌های یزد ساماندهی شده‌اند. مثلا از قناتی مانند زارچ بیش از ۳۰۰ کامیون زباله خارج شد تا این قنات لایروبی و مرمت شود. همچنین ۱۷ چاه فاضلاب نیز بسته شد. امروز بهسازی در یزد به گونه‌ای صورت گرفته که حتی زیر شهر را نیز می‌توان دید.

 

وی ادامه داد: حدود ۳۸ پرونده در ردیف منظر فرهنگی امسال از طرف کشورهای مختلف به یونسکو معرفی شد که ۲۱ اثر در آخرین اجلاس ثبت شد. در آخرین اجلاس که در شهر کراکف لهستان برگزار شد؛ علاوه بر ثبت شهر یزد دو قطعنامه نیز علیه رژیم صهیونیستی صادر شد و این مساله نشان می‌دهد که یونسکو نهاد مستقلی است.

 

وی ادامه داد: در اجلاس اخیر رژیم صهیونیستی به دلیل حفاری در کنار دیوار کرانه باختری محکوم شد و همچنین اقداماتی که رژیم صهیونیستی در حرم ابراهیمی انجام داده؛ با انتقاد شدید همراه شد و دومین قطعنامه علیه رژیم صهیونیستی صادر شد.

 

طالبیان ادامه داد: محکومیت رژیم صهیونیستی به حدی بود که نماینده این رژیم با نماینده کشور اسرائیل درگیر شد و به تمام اعضا بی‌ادبی کرد به شکلی که همه اعضا وی را هو کردند.

 

معاون فرهنگ میراث فرهنگی با اشاره به اینکه یکی از دلایل ثبت شهر یزد همزیستی مسالمت‌آمیز ادیان در کنار یکدیگر است، گفت: تلاش بسیاری شد با همکاری نهاد‌ها و سازمان‌ها، شهر یزد که یک شهر تاریخی، زنده، مسکونی با عرصه‌ای گسترده و ویژگی‌های پیچیده است و دارای معماری خشتی است، حفظ شود و در کمیته میراث جهانی یونسکو با معیارهای شماره ۳ و ۵ به عنوان ارزش‌های برجسته جهانی ثبت شود.

 

وی ادامه داد: بر این اساس یزد به عنوان نمونه و گواه منحصر به فرد از یک سنت فرهنگی زنده و نمونه بارز از سنت سکونت بشر که نماینده تعامل انسان با محیط و همچنین تعامل و همزیستی مسالمت‌آمیز ادیان است، به عنوان میراث جهانی شناخته می‌شود.

 

وی با اشاره به اینکه ایکوموس در این اجلاس حمایت خوبی از ثبت یزد کرد، افزود: کشورهای آذربایجان، کویت، قزاقستان و ترکیه از ما در اجلاس دفاع کردند اما کشور لبنان به ایکوموس اعتراض کرد.

 

وی با اشاره به اینکه یونسکو و کمیته میراث جهانی به همه شهرهای جهان که دارای بافت تاریخی هستند با دقت نگاه می‌کند، گفت: به طور مثال در اروپا مرکز فرهنگی وین یک اثر تاریخی است اما به دلیل ساخت یک برج بلندمرتبه در نزدیکی آن، از نظر یونسکو در معرض خطر شناسایی شده است.

 

طالبیان در پاسخ به این سوال که آیا با ثبت شهر یزد و مکان‌های دیگر آیا مشکلات این شهر‌ها حل می‌شود، گفت: اینکه اگر جایی ثبت می‌شود به معنای آن باشد که همه چیز در آن مکان خوب است درست نیست بلکه معنایش این است که با ثبت شهر هدف‌گذاری می‌شود تا اشکالات آن برطرف شود و وضعیت بهبود پیدا کند. مثلا اگر شوشتر امروز ثبت نمی‌شد شرایطش بسیار بد‌تر بود.

 

طالبیان با اشاره به اینکه ثبت شهر یزد به عنوان تعهد همه نظام است، گفت: ‌ این تصور که گروهی فکر می‌کنند یونسکو فقط یک کاتالوگ و بروشور است که هر چه به آ‌ن‌ها بدهیم ثبت می‌کنند درست نیست بلکه آن‌ها قصد دارند با ثبت میراث فرهنگی آن را تبدیل به یک الگو کنند.

وی ادامه داد: امروز تعهداتی که انجام شده فقط تعهد سازمان میراث فرهنگی نیست بلکه تعهد کل نظام جمهوری اسلامی است و نقش میراث فرهنگی فقط یک نقش هماهنگ کننده بین سایر نهاد‌ها و وزارتخانه‌هاست.

طالبیان در پاسخ به این سوال که آیا با ثبت شهر یزد؛ این شهر به یک مرکز گردشگری تبدیل می‌شود، گفت: هر چند همه طرح‌ها پیوست گردشگری دارند اما هدف ما تبدیل شهر یزد به یک شهر گردشگری و توریستی نیست بلکه اولویت ما با سکونت و زندگی مردم در این شهر است. قطعا شهر مناطق گردشگری و توریستی دارد که کاملا مشخص شده مثلا مسجد جامع منطقه فهادان جزو مناطق گردشگری است.

 

وی در پاسخ به سوالی پیرامون وضعیت پاسارگاد و حریم آن گفت: متاسفانه در دوره‌ای به افرادی مجوز دادند تا در حریم پاسارگاد اقدام به نصب سوله بکنند اما در دولت جدید ما با این مساله به شدت برخورد کردیم و حتی از لحاظ حقوقی نیز پیگیری کردیم مسئول این مساله فقط میراث فرهنگی نیست بلکه قوه قضائیه نیز نقش پررنگی دارد.

 

وی درباره طرح جامع پاسارگاد گفت: ما برای پاسارگاد طرح جامع از پارسه تا پاسارگاد را طراحی کرده و قصد داریم آن را اجرا کنیم. درست است که موزه پاسارگاد برای ما مهم است اما قطعا موزه خراسان از موزه پاسارگاد مهم‌تر است.

 

وی ادامه داد: کل بودجه‌ای که در سال برای موزه‌ها در نظر گرفته شده ۱۷ میلیارد تومان است. دولت اعلام کرده باید موزه‌هایی که بیش از ۵۰ درصد پیشروی دارند در اولویت تکمیل قرار بگیرند؛ به همین دلیل ما موزه خراسان را که ۷۰ درصد پیشروی در ساخت را داشته در اولویت قرار داده‌ایم و موزه فرش در تبریز نیز در اولویت دوم است. برای موزه پاسارگاد نیز به دنبال اسپانسر هستیم زیرا این موزه حدود ۴۰۰ میلیون تومان بودجه نیاز دارد.

 

طالبیان با اشاره به اهمیت حضور پررنگ مردم در حفظ اماکن تاریخی و مبارزه با حفاری‌های غیرمجاز گفت: قطعا یگان حفاظت از اماکن تاریخی نمی‌تواند به تنهایی همه اماکن کل کشور را حفظ کند و ما باید جامعه محلی و مردم را در این امر مشارکت دهیم. به طور مثال ما در چغازنبیل با استفاده از نیروهای مردمی و روستا‌ها توانستیم کارهای خوبی در حفظ این منطقه انجام بدهیم.

 

طالبیان درباره قراردادهایی که با شرکت‌های مختلف پیرامون پرونده‌های مختلف میراث فرهنگی منعقد می‌شود، گفت: ما با هیچ شرکت خاصی قراردادی منعقد نمی‌کنیم و همه کار‌ها حتی در جریان ثبت شهر یزد توسط سازمان میراث فرهنگی و پرسنل آن انجام می‌شود ا لبته اگر موضوعی خارج از مساله فرهنگی و تاریخی باشد از بیرون سازمان کمک و یاری گرفته می‌شود اما این کمک‌ها نیز بعضا در قالب قرارداد با دانشگاه تهران و یا سایر دانشگاه‌ها است.

 

 

 

 

 

 

  • 14
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش