ورود به غار يخي چما در شهرستان کوهرنگ، يکي از مناطق گردشگي در چهارمحالوبختياري ممنوع شد. چند هفته پيش بود که اين غار اعجابانگيز دو نفر از گردشگران را به کام مرگ کشاند. پس از ريزش برف و يخ از سقف اين غار و حادثهاي که گردشگران را به وحشت انداخت، روز گذشته مديرکل ميراث فرهنگي چهارمحالوبختياري از مسدود شدن ورودي غار يخي کوهرنگ بهدليل گرماي هوا خبر داد.
اين غار يخي معمولا در فصول گرم سال بر اثر آبشدن يخها و برف خطرناکتر از مواقع ديگر است اما نکته قابلتوجه اينجاست که بيشتر گردشگران هم در فصول گرم سال براي ديدن اين غار مراجعه ميکنند. بااينحال، پس از اتفاق هفته گذشته مسئولان استان تصميم گرفتهاند ورود به غار را ممنوع کنند تا از حوادث احتمالي جلوگيري شود. بااينحال، ممنوعشدن ورود به غار، کاهش گردشگران اين منطقه را در پي خواهد داشت
ممنوعيت براي حفظ جان گردشگران
در تاريخ ۱۲ شهريور سال جاري اعضاي يک خانواده از شهرستان شيراز براي گردش به غار يخي چما در شهرستان کوهرنگ آمده بودند که دچار حادثه شده و بر اثر ريزش يخ از سقف اين غار، دو جوان ۳۲ و ۲۷ ساله کشته و پدر ۵۸ ساله آنها از ناحيه زانو مصدوم شد. گفته ميشود اين افراد بدون راهنماي گردشگري وارد اين غار شده بودند. بهمن عسگريسوادجاني، مديرکل ميراث فرهنگي چهارمحالوبختياري ميگويد:
دو حادثه اخير در اين غار مربوط به افرادي است که بهطور شخصي وارد غار شدهاند. راهنماهاي تور گردشگري منطقه اطلاعات کامل دارند و مانع ورود گردشگران به داخل غار ميشوند. او درباره اقدامات براي جلوگيري از ورود افراد به غار گفت: باتوجه به گرماي اخير به زودي ورودي غار را مسدود ميکنيم تا هيچکس وارد غار نشود و حادثهاي رخ ندهد. تابلوهاي هشدار در کنار غار نصب کردهايم و ليدرهايي هم که به صورت تور وارد محوطه ميشوند، توصيه کردهايم تا وارد غار نشوند و به هشدارهایي که در آنجا دادهايم، دقت کنند.
جاذبه غار يخي براي گردشگران
از نامش پيداشت که اين غار يخي با دارابودن محیطی کاملا سرد، برای خستهشدن از گرماي طاقتفرساي تابستان، فرصت خوبي است تا گردشگران چله زمستان را در نيمه تابستان در این غار احساس کنند. غار يخي چما، يکي از نادرترين و اعجابانگيزترين غارهاي استان چهارمحالوبختياري به شمار ميرود. قرارگرفتن در درههاي عميق و انباشت حجم برفهاي چندينساله در اين غار سبب شده است تا قنديلهاي يخ و تودههاي عظيم برف به صورت دائمي و در تمام فصول سال باقي بمانند.
علاوه بر اين، غار يخي چما به بزرگترين منبع آب شيرين ايران نيز شهرت دارد زيرا از زير يخهاي اين غار، چشمهاي با آب سرد جريان يافته که درنهايت به سد کوهرنگ ميريزد. اين غار در مقابل دشت چما واقع شده و شبيه تنگهاي بزرگ و يک انباري پربرف است که ارتفاع برفهاي آن تا ۵۰ متر نيز ميرسد. لايههاي يخي اين غار در فصول گرم و کمبارش داراي ضخامت کمي بوده و بسيار نازک و سست است و بايد از عبور بر روي آنها و داخل غار اجتناب کرد. نامگذاري اين غار يخي به «چما» (يا چيما)، از گويش بختياري عشاير منطقه گرفته شده است.
با وجود ويژگيهاي منحصر به فرد، اين غار يکي از کمنظيرترين نقاط گردشگري استان و حتي کشور بوده که براي بسياري از گردشگران ناشناخته مانده است. قرارگرفتن در درههاي عميق و انباشتهشدن حجم برفهاي چندينساله در اين مکان باعث شده قنديلهاي يخ و تودههاي عظيم برف به صورت دائمي و در تمام فصول سال باقي بمانند. نشستن برف زمستان در تنگهاي صخرهاي، زاويه تابش نور خورشيد به تنگه و آبشدن برفها در تابستان، باعث فرسايش قسمت پايين برفها شده و بهتدريج تشکيل يک غار يخي در طی گذشت صدها هزار سال رقم زده است. سطح وسيع برف در غار يخي چما، محلي براي تفريح و سرگرمي جوانان و نوجوانان عشايري منطقه چما شده است و در سالهاي اخير مسابقات اسکي تابستانه کشور نيز در اين محل برگزار شده است.
چهارمحالوبختياري و جاذبههاي گردشگري
شير سنگي يا به گفته اهالي منطقه بختياري «بردشير»، تنديسهايي از جنس سنگند که در گذشته توسط سنگتراشهاي ايل بختياري در ايران در استان چهارمحال و بختياري و شمال استان خوزستان به شکل شير تراشيده ميشدند و به نشانه شجاعت، دلاوري و ويژگيهايي چون هنرمندي در شکار و تيراندازي در جنگ و مهارت در سوارکاري، بر آرامگاه بزرگان قوم خود قرار ميدادند. کوهرنگ را بسياري از اهالي سفر با دشت لالههاي واژگونش ميشناسند که هر سال در بهار، ميزبان بسياري از علاقهمندان است اما اين همه جاذبه کوهرنگ نيست.
پيست اسکي چلگرد در شهر چلگرد و دامنه کوه کارکنان با شيب مناسب و طول ۸۰۰ متر و دو محدوده تفکيک شده براي استفاده آقايان و خانمها و نيز سيستم بالابر، از مشهورترين پيستهاي ناحيه زاگرس است. انباشت حجم فوقالعاده برق، راه دسترسي مناسب قرارگرفتن در منطقه مستعد توريستي کوهرنگ و نيز هواي آفتابي و آرامش اکثر روزهاي فصل زمستان، از دلايل انتخاب اين پيست نزد ورزشکاران و گردشگران است.
آغاز ريزش برف در منطقه عمدتا از آذر تا پايان اسفند است. اين پيست در ۸۵ کيلومتري شهرستان شهرکرد قرار دارد و نزديکي آن به اصفهان باعث شده است بسياري از اهالي اين شهر بزرگ، در زمستانها سري به آن بزنند. رشتهکوه زردکوه بختياري در جنوب غربي ايران و از انتهاييترين قسمت غربي استان چهارمحالوبختياري تا شرق و شمال شرق خوزستان امتداد يافته است.
اين رشتهکوه يکي از غنيترين ذخاير طبيعي آب ايران است و دو رودخانه پرآب کشور (کارون و زايندهرود) نيز از دامنههاي آن سرچشمه ميگيرند. چشمه ديمه، نام چشمهاي است که در کنار روستايي به همين نام و در استان چهارمحال و بختياري، واقع است. اين روستا نزديکي شهرستان کوهرنگ که در ۴۵ کيلومتري شهرستان فارسان واقع است، قرار دارد. اين چشمه در نزديکي دشت لالههاي واژگون قرار دارد. اين چشمه يکي از سرشاخههاي اصلي رودخانه زايندهرود است. براساس بررسيهاي به عمل آمده، آب اين چشمه از لحاظ املاح و مواد معدني، بسيار غني بوده و از گواراترين آبهاي جهان است و خواص درماني از قبيل جلوگيري از پوسيدگي دندان و درمان سنگ کليه دارد. آب اين چشمه، مناظر چشمگير و فضاسازي اطراف چشمه، اين مکان را در رديف زيباترين گردشگاههاي شهرستان کوهرنگ قرار داده است.
- 20
- 5