چهارشنبه ۲۰ تیر ۱۴۰۳
۱۷:۲۱ - ۲۹ آذر ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۹۰۸۱۶۰
میراث فرهنگی و صنایع دستی

پایان مستندنگاری ۷۰ درصد کتیبه‌های صخره‌ای ایران

كتيبه بيستون,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگی
پژوهشکده زبان شناسی، کتیبه‌ها و متون پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری از اجرای فاز جدید طرح ملی اطلس زبانی ایران، مستندنگاری ۷۰درصد از کتیبه‌های صخره‌ای ایران باستان و شناسایی و مستندسازی زبان‌ها و گویش‌های رایج خبر داد.

به گزارش ایسنا،  فریار اخلاقی، مدیر گروه زبان و گویش پژوهشکده زبان شناسی، کتیبه‌ها و متون با بیان این‌که گروه زبان و گویش چهارشنبه ۲۹ آذر، در آئین اختتامیه هفته پژوهش در پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری؛ یکی از گروه‌های سه‌گانه‌ی پژوهشکده‌ی زبان‌شناسی، کتیبه‌ها و متون است که  مستندسازی، بررسی و پاسداری از «میراث زبانی شفاهی ایران» را بر عهده دارد، اعلام کرد: این گروه، طرح ملی "اطلس زبانی ایران" را در قالب طرحی کلان در دست انجام دارد که فاز جدید آن از سال گذشته در حال برنامه‌ریزی و اجراست.

 

او با بیان اینکه به دلیل گستردگی گونه‌های زبانی ایران، فعالیت‌های گروه بر اساس تکمیل یک مرحله در پهنه‌ی جغرافیایی کشور و سپس گذر به مراحل بعدی تعریف نشده،بیان کرد: شناسایی گونه‌های زبانی ایران می‌تواند در گستره‌ی آبادی‌های یک استان یا حتی یک شهرستان صورت گیرد و پس از اولویت‌بندی آن‌ها، مستندسازی، تدوین پیکره و سپس تحلیل و پژوهش انجام شود.

 

به گفته‌ی وی،  این طرح، مستندسازی، بررسی  و ترسیم نقشه‌های زبانی گستره‌ی زبان‌های ایرانی در مرزهای جغرافیایی کشور ایران و خارج از آن و زبان‌های غیرایرانی رایج در مرزهای جغرافیایی ایران را دستور کار دارد.

 

سابقه طرح ملی اطلس زبانی

 او با بیان این‌که سابقه‌ی طرح ملی اطلس زبانی ایران به اوایل دهه‌ی پنجاه و گردآوری نمونه‌های گویشی از آبادی‌های کشور برمی‌گردد، ادامه داد: در دوره‌ای با مشارکت فرهنگستان زبان و سازمان جغرافیایی ارتش (طرح فرهنگ‌ساز) قرار بود از هر آبادی بالای ده خانوار کشور به ازای هر گونه‌ی زبانی رایج، یک نمونه‌ی گویشی گردآوری شود.

 

وی با اشاره به روند انجام این طرح بیان کرد: اجرای طرح اطلس در سال ۱۳۸۶ در پی تحولات پیش آمده در پژوهشکده و پژوهشگاه متوقف شد و از سال ۱۳۹۴ به طور جدی از سر گرفته شد.

 

اخلاقی خلاصه‌ی اقدامات صورت‌گرفته از سال ۱۳۹۴ تا کنون را شامل تجمیع داده‌های گویشی دیجیتال‌شده و نمونه‌های آوانویسی‌شده و ایجاد بانک داده‌های گویشی طرح در پژوهشکده،بازنویسی، ارتقاء و به روزرسانی نرم‌افزار اطلس زبانی ایران با توجه به تکنولوژی روز، رفع کاستی‌ها و ایجاد قابلیت دسترسی از طریق اینترنت و همکاری با طرح خارج از فضای پژوهشکده، ساماندهی گنجینه‌ی صوتی و فیزیکی طرح  (شامل فایل‌های صوتی، پرسش‌نامه‌ها و نوارهای کاست)، برنامه‌ریزی در جهت تعامل با استان‌ها و هدایت اطلس‌های استانی، گردآوری نمونه‌های زبانی ۲۴۰ آبادی شهرستان خرم‌آباد از استان لرستان، پیشبرد تدوین اطلس زبانی در استان‌های کرمان و خراسان جنوبی و سمنان از طریق آوانویسی رایانه‌ای اعلام کرد .

 

شناسایی و مستند سازی زبان‌ها و گویش‌های رایج و آثار تاریخی نوشته‌دار

 داریوش ذوالفقاری، رییس پژوهشکده زبان‌شناسی، کتیبه‌ها و متون با ارائه گزارش از عملکرد این پژوهشکده، وظیفه‌ی سازمانی و مبنای کار پژوهشکده را  شناسایی و مستندنگاری زبان‌ها و گویش‌های رایج و آثار تاریخی نوشته‌دار و در پایان، پژوهش در مورد آنها اعلام کرد .

 

او با تأکید بر ضرورت اولویت‌بندی طرح‌ها و برنامه‌های برای جلوگیری از انجام پژوهش‌های جزیره‌ای افزود: لازم است  در گام نخست سرمایه‌های موجود با برنامه‌ریزی دقیق و به شیوه‌ای روزآمد در این راه هزینه شود.

 

وی با بیان این‌که پس از این مرحله پژوهش‌های علمی روی هر کدام از هزاران مورد در این زمینه، بهتر و بیشتر فراهم می‌شود، افزود: هرچند خارج از این وظیفه‌ی مهم سازمانی، هر پژوهشگری قادر است منطبق با سلیقه و ذوق خود درباره‌ی هرکدام از این موضوعات کار کند.

 

این زبان شناس تأکید کرد : تا زمانی که از این مواد پژوهشی که در معرض خطر نابودی هستند حتی یک "فهرست نامگو" که تعداد نسبتاً دقیق آنها را بازگو کند، نداریم اختصاص وقت و سرمایۀ سازمانی به امری غیر از شناسایی، مستند نگاری و پژوهش تبعات ملی جبران ناپذیری دارد.

 

مستندنگاری ۷۰ درصد از کتیبه‌های صخره‌ای ایران باستان

 فرهاد صولت،کارشناس گروه زبان‌های باستانی و متون، از وظایف این پژوهشکده را مطالعات کتیبه‌شناختی اعم از شناسایی، رمزگشایی، مستندنگاری، تحلیل‌های زبانی و تاریخی روی آثار کتیبه‌دار منقول و غیر منقول، پژوهش، بررسی و تحلیل متون و نسخ خطی به جای مانده از دوره باستان به عنوان نمونه بررسی متون اوستایی، پژوهش‌های تاریخی و میان رشته‌ای به استناد آثار کتیبه‌دار منقول و غیرمنقول ، مطالعات سکه شناسی که اعم از عکاسی، استنساخ، خوانش، آوانویسی و ترجمه دانست .

 

او فعالیت‌های اجرایی از جمله قالب‌گیری از حدود پنجاه کتیبه‌ صخره‌ای ، طراحی اطلس کتیبه‌های ایران باستان برای دیجیتالی کردن اطلاعات کتیبه‌های ایرانی و غیرایرانی، تدوین شیوه‌نامه و پرسشنامه برای تهیه‌ شناسنامه‌ کتیبه‌های منقول و غیرمنقول، تدوین کتاب شناسی مطالعات کتیبه‌پژوهی ، مستندنگاری سکه‌های موجود در موزه‌ همدان، ارومیه و تبریز را اهم دستاوردهای گروه زبان های باستانی و متون کهن بیان کرد.

 

وی مستندنگاری ۷۰ درصد از کتیبه‌های غیرمنقول(کتیبه های صخره ای) ایران باستان، تدوین مجموعه مقالات علمی در زمینه‌ی فرهنگ و زبان‌های ایران باستان، مطالعات کتیبه شناختی و پژوهش‌های تاریخی و بررسی تاریخی و دستوری زبان‌های دوره باستان و میانه را از دیگر فعالیت های این گروه عنوان کرد.

 

 

 

 

 

 

  • 12
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش