جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
۱۸:۴۸ - ۱۲ دي ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۰۰۳۳۴۸
میراث فرهنگی و صنایع دستی

ساسانی‌ها ساختند، ساسانی‌ها متروک کردند

قلعه
«قلعه ایرج یک پادگان نظامی مربوط به دوره ساسانی است که در زمان پادشاهی شاپور دوم ساخته و در اواخر دوره ساسانی متروک شده است.»

به گزارش ایسنا، می‌گویند «قلعه ایرج» در پیشوی ورامین را ساسانیان بیش از ۱۵۰۰ سال پیش ساخته و از آن به عنوان "شهر-دژ" استفاده می‌کردند، ‌حتی به باور برخی، این قلعه همان "دژ وارنا" است که در وندیداد - یکی از بخش‌های اوستا، از کهن‌ترین کتاب‌های زرتشتیان- به آن اشاره شده است، اما امروز از قلعه ایرج در شهر ری با آن همه جبروت به جز دیوارهای خشتی چیزی نمانده، یعنی تنها نشانی که می‌توان حتی از ورودی روستای عسگرآباد در ضلع شمالی بزرگراه شهدای پرواز در شهرستان پیشوا آن را دید، فقط دیوار است؛ دیوارهای بلند حدود ۱۲ متری.

 

براساس نتایج اولیه‌ی کاوش‌های انجام شده در این قلعه‌ی ساسانی، مردم آن دوره قبل از ترک این قلعه همه اتاق‌ها را پُر کرده بودند و ورودیِ راهروها را کور، تا فقط خودشان بدانند وقتی به «قلعه ایرج» بازگشتند، زندگی دوباره را از کجا باید سر بگیرند. اما هیچ‌گاه موفق به بازگشت نشدند و در نهایت امروز تناه چیزی که در فضای باز این قلعه به چشم می‌آید، حضور کشاورزان با سند منگوله‌دار زمین‌ها و صیفی‌جاتی است که در این محوطه کاشته شده‌اند. از سوی دیگر، در زمان کارِ تیم باستان‌شناس، کشاورزان و شاید اهالی منطقه برای جلوگیری از کار ان‌ها که بیشتر مرمت و بررسی منطقه بود، با حفرچاه‌های عمیق سعی در راندن این گروه علمی از منطقه دارند.

 

محمدرضا نعمتی، سرپرست هیات پژوهش‌های باستان شناسی قلعه "ایرج" پیشوا در ورامین، این قلعه را یکی از وسیع‌ترین و بزرگ‌ترین استقرارگاه‌های تاریخی در دشت تهران با وسعتی نزدیک به ۲۰۰ هکتار می‌داند که همه‌ی مصالح به‌کار رفته در آن از چینه و خشت خام است.

 

او با اشاره به آغاز چهارمین فصل کاوش‌ها و پنجمین فصل پژوهش‌های باستان‌شناسی محوطه در جنوب قلعه ایرج و در داخل حصار می‌گوید: هدف این فصل از کاوش در محوطه، آگاهی از ساختار معماری حصار و کیفیت ارتباط فضاهای معماری حصار با یکدیگر در این بخش از قلعه بود. با کاوش در بدنه داخلی حصار بقایای ۱۰ اتاق سراسری در ارتفاع ششمتری از کف قلعه  مشخص شد.

 

وی با اشاره به شناساییِ بقایای دو ورودی که کیفیت ارتباط اتاق‌ها با راهروی سراسری را نشان می‌دهد، اظهار می‌کند: برای فهم دقیق‌ترِ نحوه‌ی ارتباط ورودی با راهرو سراسری، یکی از ورودی‌ها مورد کاوش باستان‌شناسی قرار گرفت.

 

وجود چهار فاز معماری در محوطه قلعه ایرج

 او با بیان این نکته که با کاوش در این بخش از حصار محوطه،‌ اطلاعات تازه‌ای از نحوه ارتباط اتاق‌ها و راهروی سراسری به دست آمد، می‌گوید: بر این اساس، مشخص شد ساختار معماری حصار در قلعه ایرج به تدریج تغییر کرده و دست‌کم چهار فاز معماری در حصار محوطه می‌توان مشخص کرد.

 

قلعه

نعمتی تغییر در عرض راهروی سراسری از شش متر به چهار متر و نهایتاً مسدود شدن راهرو سراسری را وجه بارز این تفاوت در فازها می‌داند و در توضیحِ دیگر دستاوردهای کاوش در این فصل اظهار می‌کند:  آگاهی از نحوه ارتباط راهرو سراسری در گوشه‌های حصار را می‌توان یکی از مهمترین نتایج دانست. بر این اساس، به نظر می‌رسد معماران قلعه ایرج، اتاق‌های گوشه حصار را به عنوان فضای ارتباطی بین راهروها درنظر گرفته‌اند.

 

او این مطلب را بر اساس کشف یک ورودی پرشده در ضلع جنوبی اتاق گوشه جنوبی حصار بیان می‌کند و می‌افزاید: ‌ نمونه این ورودی، در گذشته در ضلع غربی این اتاق نیز به دست آمده و کاوش شده بود.

 

وی از دیگر دستاوردهای کاوش در این فصل را  تقویت فرضیه ادامه حیات محوطه بعد از پرشدگی‌های فضاهای معماری حصار می‌داند و می‌افزاید: این مدعا بر اساسِ دست‌کم سه لایه اندود در ورودی پرشده‌ی ضلع جنوبی اتاق مطرح شد. این مورد تلویحا نشان می‌دهد بین ترک محوطه و پرشدگی‌های حصار فاصله زمانی چندساله‌ای وجود داشته است.

 

نعمتی همچنین از شناسایی حداقل ۹ کف استقراری با کاوش‌های باستان‌شناسیِ درونِ اتاقِ کاوش‌شده خبر می‌دهد و می‌گوید: ضخامتِ کف‌ها، از اولین کف‌سازی اتاق (کف خشت فرش) تا آخرین کف‌سازی (خاک کوبیده) ۱۲۳ سانتیمتر است.

 

او ادامه می‌دهد: بخش قابل توجهی از این ضخامت، ناشی از زیرسازی کف‌های اتاق است که به خوبی در حدفاصل بین کف‌ها قابل مشاهده است.

 

تخریب و تسطیح بخشی از محوطه

 این باستان‌شناس معتقد است: متاسفانه تخریب و تسطیح این بخش از محوطه توسط لودر، بخش قابل توجهی از اطلاعات مربوط به ساختار معماری حصار در بیرون از محوطه را مخدوش کرده و از بین برده است، بنابراین از نحوه ارتباط ساختار معماری حصار با خاک بکر محوطه در این بخش به‌صراحت نمی‌توان اظهار نظر کرد. 

 

قلعه

او در ادامه می‌گوید: با کاوش‌های انجام شده، هنوز به طور قطع نمی‌توان کاربری دقیقی برای آن در نظر گرفت ولی با توجه به وجود نداشتن آثار معماری در بخش داخلی و نظم آثار معماری داخل حصار، به نظر می‌رسد قلعه ایرج یک پادگان نظامی مربوط به دوره ساسانی باشد.

 

نعمتی با استناد بنتایج اولیه‌ی کاوه آزمایشات انجام شده، اعلام می‌کند: این قلعه در زمان پادشاهی شاپور دوم (۳۰۹-۳۷۹ میلادی)ساخته شده و در اواخر دوره ساسانی متروک شده است.

 

به گفته‌ی او قلعه ایرج یازدهم شهریور ۱۳۸۲ با شماره ۹۸۳۵ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

 

 

 

 

 

  • 15
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش