یکشنبه ۰۷ مرداد ۱۴۰۳
۱۰:۱۴ - ۱۶ آذر ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۹۰۴۱۹۵
میراث فرهنگی و صنایع دستی

دلایل تخریب قسمت‌هایی از تکیه معاون‌الملک تشریح شد

تکیه معاون الملک,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگی
اداره‌کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمانشاه دلایل تخریب بخش‌هایی از تکیه معاون‌الملک را تشریح کرد.

به گزارش مهر، مسئولان اداره‌کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمانشاه در واکنش به گزارش خبرگزاری مهر با عنوان «نَم تکیه معاون‌الملک را به زانو درآورد» در مورد تخریب قسمت‌هایی از بزرگترین تکیه مینیاتوری جهان با ارسال متنی دلایل تخریب بخش‌هایی از این تکیه را تشریح کردند.

 

در تشریح این موضوع آمده است: تکیه معاون الملک در دوره قاجار و در سال ۱۳۲۰ هجری قمری توسط مرحوم حسین خان معین الرعایا به منظور برگزاری مراسم سوگواری سرور و سالار شهیدان کربلا و اجرای مراسم تعزیه در شهر کرمانشاه و در کنار رودخانه آبشوران احداث سد.

 

تکیه معاون الملک,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگی

این بنا از بخش هایی به نام های حسینیه، زینبیه، عباسیه تشکیل شده که هر کدام دارای ویژگی های خاصی است؛ مهمترین ویژگی تکیه معاون الملک کاشی کاری منحصر بفرد آن است که این کاشی ها که به صورت هفت رنگ و در ابعاد مختلف و به دو صورت تخت و نقش برجسته و نقوش متنوعی از جمله نقوش هندسی، اسلیمی، ختایی، تصاویر آثار تاریخی نقاط مختلف ایران، تصاویر پادشاهان دوره های مختلف ایران، تصاویر شخصیت های ملی و مذهبی، تصاویر داستان های قرآنی و مذهبی و مهمتر از تصاویر واقعه کربلا است که بر سطوح مختلف این بنای تاریخی جلوه گری می‌کند.

 

این تکیه که به واسطه معماری زیبا و کاشی کاری منحصر به‌فرد پس از طاقبستان ارزشمندترین اثر تاریخی شهر کرمانشاه است در تاریخ دهم آذرماه ۱۳۵۴ به شماره ۹۴۵ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

 

تکیه معاون الملک,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگی

این بنا در طول عمر ۱۲۰ ساله خود به دلیل عوامل مختلفی همچون عوامل طبیعی، عوامل انسانی و غیره دچار تغییرات و آسیب های فراوانی گردیده است.که از همان سال‌های ابتدایی تحویل تکیه به میراث فرهنگی عملیات مرمت آن شروع شده و ادامه دارد.

 

وجود آب و رطوبت در زیر تکیه به دلیل موقیعت قرارگیری این بنا در دامنه تپه برزه‌دماغ و حاشیه رودخانه آبشوران و بالا بودن سطح سفره های زیر زمینی است که در زمان احداث تکیه از این شرایط به عنوان یک فرصت جهت تامین آب تکیه و همچین آب حمام حسن خان در مجاورت آن استفاده کرده‌اند به نحوی که با احداث دو دهانه آب انبار یکی در بخش ورودی بنا و یکی هم در حیاط حسینیه و همچنین یک حلقه چاه در حیاط عباسیه از آب های موجود استفاده می کرده‌اند که در حال حاضر نیز این آب انبارها موجود بوده که یکی از آنها به دلیل وجود تابلو کاشی حضرت ابوالفضل (ع) در سر در آن به عنوان سقاخانه معروف است.

 

لذا این مطلب که در سالهای اخیر آب به زیر تکیه نفوذ کرده اساساً اشتباه بوده چرا که وجود این آب انبارها و چاه ها نشان از وجود آب در همان زمان احداث است،اما آنچه که واقیت دارد این است که در سالهای اخیر میراث فرهنگی با ایجاد یک مخزن بتنی و هدایت آبهای موجود به داخل آن و سپس پمپاژ آن به داخل رودخانه آبشوران بخش زیادی از مشکل را حل کرده و جهت رفع کامل مشکل نفوذ رطوبت به معماری تکیه، با همکاری امور آب استان کرمانشاه اقدام به تعیین مشاور خبره و با تجربه در زمینه آبهای زیر زمینی کرده  که کار گمانه زنی‌ها و مطالعات از چند ماه پیش آغاز شده و در مراحل پایانی است.

 

در خصوص خاکبرداری بخشی از کوچه شهید غلامعلی گودینی در جنب تکیه معاون الملک نیز لازم به توضیح است که علاوه بر وجود حمام بزرگ حسن خان در بخش ورودی تکیه که جنبه عمومی داشته، در حیاط حسینه تکیه حمام کوچک دیگری وجود دارد که احتمالاً حمام اختصاصی تکیه بوده؛ این حمام همانند سایر حمام های سنتی دارای بخش های مختلفی همچون دالان ورودی، سربینه یا حمام سرد، میاندر، حمام گرم، خاص نشین، خزینه و تون خانه بوده است. 

 

به دلیل عدم استفاده و وجود نخاله ها و آوار ساختمانی فراوان در این بنا و عدم تخصیص اعتبار لازم جهت مرمت و بازسازی آن تا دو سال پیش امکان بازدید از آن وجود نداشت، اما از دو سال قبل با تامین اعتباری محدود نسبت به تخلیه نخاله ها و آوار برداری بخش های تخریب شده اقدام شد و دهها کامیون نخاله و آوار از آن خارج شده است؛ پس از خاکبرداری بخش های سربینه و حمام گرم عملیات مرمتی دیوارها و تاق و گنبد حمام آغاز شد.

 

تصاویری از مرمت های انجام شده در بخش های مختلف حمام اختصاصی بخش حسینیه تکیه معاون الملک

 

پس از بررسی فضاهای موجود مشخص شد هنگام ورود لوله کشی آب به فضاهای شهری در این حمام هم اقدام به لوله کشی آب می‌شود و به دلیل عدم نیاز به فضاهای خزینه و تون خانه نسبت به دیوارکشی جلو آنها و جداسازی آنها از حمام اقدام شد که در حین عملیات مرمتی فضاهای مذکور نیز کشف شد، اما مشخص شد بخش زیادی از این فضاها در زیر کوچه شهید گودینی قرار دارد که به واسطه فاضلاب کشی و سایر تاسیسات شهری در چند دهه قبل بخشی از دیوارها و ظاق های آن تخریب شده و حجم زیادی  آوار و خاک به داخل تون خانه وارد شده است که اخیراً توسط پیمانکار میراث فرهنگی اقدام به خاکبرداری این بخش جهت انجام عملیات مرمتی شده است که عکس های منتشر شده مربوط به خاکبرداری داخل کوچه به جهت رسیدن به دیوار ها و تاق های موجود در زیر کوچه می باشد تا بتوان نسبت به مرمت و بازسازی آن اقدام کرد.

 

همانطور که ذکر شد این عملیات در کوچه جانبی تکیه در دست اقدام است و با دیوار های اصلی تکیه و تزئینات کاشی کاری فاصله دارد.

 

در سالجاری علاوه بر مرمت حمام اختصاصی تکیه اقدامات دیگری نیز در دست اجرا است که مهمترین آنها مطالعات فنی و مستند نگاری و طرح مرمت کاشی های تکیه معاون الملک، طراحی، نصب و اجرای سیستم نظارت تصویری تکیه معاون الملک، مرمت کاشی های آسیب دیده ضلع شمالی حیاط عباسیه و سایر بخش ها، انجام مطالعات و تهیه طرح دفع آبهای زیر زمینی و تخریب و بازسازی کامل سرویس های بهداشتی تکیه است.

 

 

  • 19
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش