معاون میراثفرهنگی کشور با ارائه توضیحاتی در خصوص اخبار منتشرشده درباره ثبت فارابی بهنام برخی از کشورهای همسایه گفت: این پرونده بهطور مشترک توسط ایران و قزاقستان برای ثبت ارائه شده است که اقدامی معمول در حوزه ثبت مشترک مشاهیر یونسکو است.
محمدحسن طالبیان در اینباره افزود: به عنوان مثال ابوسعید ابوالخیر توسط ایران ثبت شده است، ولی زادگاهش در مهنه ترکمنستان است و ترکمنستان هم به پرونده پیوست. تولد فارابی نیز در شهر فاراب در قزاقستان کنونی است و محل وفاتش در دمشق سوریه است. بنابراین چیزی به اسم مصادره مشاهیر وجود ندارد.
او اضافه کرد: کمیسیون ملی یونسکو کاملاً وضعیت مشاهیر بزرگ ایران را رصد می کند و موضوع مصادره مشاهیر حقیقت ندارد.
طالبیان به پرونده جندیشاپور نیز اشاره کرد و افزود: جندیشاپور هم توسط ایران ثبت شد، لیکن کشورهای هند، عراق، یونان و ایتالیا هم به پرونده پیوستند یا مثلا میرسیدعلی همدانی توسط ایران ثبت شده لیکن چون آرامگاهش در کولاب تاجیکستان است کشور تاجیکستان هم به پرونده پیوست.
او در ادامه گفت: سهروردی هم توسط ایران ثبت شده، لیکن کشورهای عراق و سوریه هم به پرونده پیوستند چون آرامگاه شیخ اشراق در حلب سوریه است.
طالبیان در ادامه گفت: همه پروندهای ثبت در گروه فرهنگ کمیسیون ملی یونسکو تهیه و تنظیم میشود. با این وجود معاونت میراثفرهنگی تقاضای جلسهای فوری با وزارت خارجه و کمیته ملی یونسکو را برای بررسی دقیق اتفاقات حوزه مفاخر و بزرگان ایران تقاضا کرده است.
او خاطر نشان کرد: با وجود اینکه این موضوع را کمیسیون ملی یونسکو به عنوان نهاد ملی پیگیری میکند، معاونت میراثفرهنگی درخواست کرده تا در اسرع وقت جلسهای با وزارت خارجه و کمیسیون ملی و سایر دستاندرکاران برای بررسی دقیق موضوع برگزار شود.
ابونصر محمد بن محمد فارابی
ابو نصر محمد بن محمد فارابی معروف به فارابی و ملقب به معلم ثانی، از بزرگترین فیلسوفان ایرانی شرقی سده سوم و چهارم هجری است. اهمیت او بیشتر به علت شرحهایی است که بر آثار ارسطو نگاشته و به سبب همین مشروحات او را معلم ثانی خواندهاند و در مقام بعد از ارسطو قرار دادهاند. وی آثاری نظیر «الجمع بین الرایین»، «اغراض ما بعدالطبیعه ارسطو»، «فصول الحکم» و «احصاءالعلوم» را از خود به یادگار نهادهاست. در قرون وسطی آثاری چند از او تحت نام Alpharabius, Alfarabi, El Farati, Avenassar به زبان لاتین برگردانده شده اند. پدر و مادر فارابی از تبار ایرانی بودند.
فارابی به مکتب نوافلاطونی تعلق داشت که سعی داشتند تفکرات افلاطون و ارسطو را با الهیات توحیدی هماهنگ کنند و در فلسفه اسلامی نیز از جمله اندیشمندان مشایی محسوب میشود.
فارابی در علم، فلسفه، منطق، جامعهشناسی، پزشکی، ریاضیات و موسیقی تخصص داشت. بیشترین آثار او در زمینه فلسفه، منطق، جامعهشناسی و همچنین دانشنامهنویسی بود.
- 19
- 1