جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۱۰۹۰۰۴۳

آشنایی با تمدن سومر

تمدن سومر,تمدن سومر کجاست,تمدن سومر و اکدسومر، اولین تمدن شهری شکل‌گرفته بر روی کرۀ زمین است
به مردمان اهل جنوب میان رودان که تبحر خاصی در ساخت سیل بندها و شهرهای قلعه ای داشتند و آثار باستانی باقی مانده از آن ها نظیر پیکره ها، مهرها و گل نوشته هایشان بود؛ سومری ها میگویند. در این مطلب از سرپوش درباره تمدن سومر توضیحاتی داده شده است با ما همراه باشید.

تمدن سومر

سومِر یا به‌طور دقیق‌تر شومِر، نخستین تمدّن شهری در منطقهٔ تاریخی جنوب میانرودان، جنوب عراق امروزی، بود که آن را اولین تمدن در جهان با مصر باستان می‌نامند. سومری ها  تمدنی شکوفا در بازۀ زمانیِ حدود ۴۱۰۰ تا ۱۷۵۰ پیش از میلاد داشتند. نامشان برگرفته از نام منطقه ای است که اغلب و اشتباها به آن« سرزمین سومر» می گویند.

در شمال میان رودان، نام همسایۀ جنوبی منطقۀ اَکَد، سومِر بود و این منطقه توسط مردم اَکَد، تحت عنوان سومر به معنی« سرزمین پادشاهان متمدن» شناخته میشد و همچنین نام این سرزمین به گفته ی خود سومری ها،« سرزمین» یا« سرزمین کله سیاه ها» بود.

اختراعات سومری ها

مهم ترین نوآوری ها، اختراع ها و مفاهیمی که امروزه برای ما عادی هستند؛ توسط سومری ها بوجود آمد. از« اختراع» های آنان می توان به تقسیم زمان روز و شب به دوره های دوازده ساعته، تقسیم هر ساعت به ۶۰ دقیقه و تقسیم هر دقیقه به ۶۰ ثانیه اشاره کرد. سومری ها نوآوری های دیگری نظیر ایجاد نخستین مدرسه ها ، قدیمی ترین روایت داستان« توفان نوح» و دیگر قصه های مذهبی، دستگاه اداری و دیوانی، قدیمی ترین حماسۀ پهلوانی، معماری یادمانی و شیوه های آبیاری و آبرسانی داشتند.

تمدن سومِر، زمانی منسوخ شد که عموری ها در میان رودان به قدرت رسیدند و عیلام به منطقه حمله کرد و وجود آن فقط با استناد به نوشته های باستانی، قابل تشخیص بود که نمونه ی آن سِفر آفرینش در کتاب عهد عتیق می باشد. به همین خاطر، تا میانۀ سدۀ نوزدهم میلادی، هیچ اثری از سومری ها باقی نمانده بود تا این که کاوش های باستان شناسی در میان رودان باعث شد تا به تمدن آنان و دستاوردهای پرشمارشان چی ببرند.

ازدواج سومری ها,تمدن سومر,تحصیلات تمدن سومرسومری‌ها سرمنشأ شمار زیادی از مهم‌ترین نوآوری‌ها، اختراع‌ها، و مفاهیمی بودند

معماری سومری ها

سومری ها به دلیل فقدان کوه در منطقه خود، با استفاده از خشت، آجر و ملاتی از قیر تحت عنوان زیگورات، اقدام به ساخت بناهای کوه مانند کردند. درواقع به بنای بزرگ طبقه طبقه ای که ابعاد هر طبقه ی آن کم تر از طبقه پائین تر باشد؛ زیگورات می گویند.

زیگورات از جذاب ترین ساختارهای معماری منطقه سومر به شمار می رود. ساخت این سازۀ باستانی، در شهر ناصریه عراق امروزی صورت گرفت. البته در ۶ قرن پیش از میلاد مسیح، زیگورات فرو ریخت ولی پادشاه نبونعید دستور داد تا آن را بازسازی کنند.

فرهنگ مذهبی تمدن سومر

تمدن سومر باستان باعث تشکیل یک فرهنگ مذهبی بسیار پیچیده در زمین شده بود. سومریان، افرادی مذهبی بودند و از نظر آن ها نظم اجتماعی و وقایع طبیعی توسط خدایانشان صورت می گرفت. براساس شواهد بر جای مانده از کتبیه های سومری ها در طول تاریخ، یک خدای مخصوص از فرهنگ چندهزارسالۀ سومریان و هر شهر در سومر باستان، محافظت میکرد. خدایان و انسانها در این دوران تاریخی، با هم‌دیگر بر روی زمین زندگی می کردند.

تحصیلات تمدن سومر

مردم سومر از اهمیت اموزش مطلع شدند؛ به این صورت که ابتدا کشیش ها به کودکان، اموزش می دادند اما معنویت آنها نمیگذاشت که تحصیل همه جانبه ای داشته باشند. از این رو مدارسی با هدف آمئزش زبان خواندن و نوشتن به کودکان تأسیس شد. از اشراف باسواد به عنوان متخصصان نجوم یاد میشد. با گذشت زمان، پادشاهان سومری به اهمیت آموزش پی بردند و برای اموزش کل مردم، تلاش های چشمگیرتری کردند. سپس با تأسیس مدارس بیشتر، کشیش ها و اشراف را تشویق کردند تا به افراد از طریق سیستم های تحصیلی اموزش دهند. البته دختران، مجوز تحصیل کردن را نداشتند مگر این که یکی از اعضای خانواده سلطنتی بودند.

ازدواج سومری ها

ازدواج سومری ها صرفا با رضایت والدینشان صورت می گرفت وسپس در لوح های سفالی، سند ازدواجشان را به ثبت می رساندد. ازدواجشان، زمانی رسمی می شد که داماد برای عروس، هدیه ای به پدر همسرش تحویل می داد و داماد و پدر زن با هم به توافق در مورد هزینه های ازدواج می رسیدند. اگر زن و شوهر، صاحب فرزندی نمی شدند، پرداخت تمام هزینه ها بر عهده ی شوهر بود اما در صورت طلاق این زوج، پرداخت هزینه ها به عهده پدر زن بود. همچنین اگر شوهر زن، فوت میکرد؛ آن زن، حق ازدواج مجدد با برادران شوهرش را داشت درغیر این صورت، باید هدایایی که در هنگام ازدواج گرفته بود را به خانواده شوهرش پس میداد!

معماری سومری ها,تمدن سومر و اکد,تمدن سومر کجاستتمدن سومر باستان، یک فرهنگ مذهبی بسیار پیچیده را در زمین شکل داده بود

هنر مهرسازی سومری ها

منشأ مهرهای استوانه ای به تمدن سومر برمی گردد؛ مهرسازان سومری با حکاکی کردن انواع نقوش بر روی مهرها باعث شدند که این شیوه در دوره های بعدی مرسوم شود.

پادشاهان سومر

به نخستین سکونت گاه سومریان باستان و قدیمی ترین شهر کرۀ زمین، شهر اِریدو می گفتند. پس از این که پادشاهی از بهشت به کرۀ زمین، رانده شد؛ نامAlulim را برای نخستین پادشاه سومری در شهر اریدو انتخاب کردند. مدت حکومت او حدود ۲۸ هزار و ۸۰۰ سال بود. پادشاه بعدی به نامAlaljar بمدت ۳۶ هزارسال حکومت کرد و همچنین طول دوره ی حکومت دو پادشاه بعدی در زمین، حدود ۶۴ هزار و ۸۰۰ سال بود. در واقع پادشاهان سومری در دوره ای می زیستند که خدایان بهمراه انسانها در زمین زند گی می کردند.

کتیبه ی سومری ها

در شهر باستانی نیپور بر روی کتیبه ای با قدمت ۵ هزار پیش از میلاد مسیح، قدیمی ترین داستان های خلقت انسان کشف شده است. یکی از این داستان ها که بیانگر خلقت جهان و حتی طوفان نوح بوده است؛ به نام پیدایش اریدو می باشد.

تجارت گسترده سومری ها

یک شبکه تجارت گسترده در سومر به دلیل کمبود چوب، سنگ و سایر مواد معدنی بوجود آمد و تمدنی کهن در سواحل خلیج فارس وجود داشت که از شرکای تجاری اصلی مردمان این سرزمین به شمار می رفت و به آن دیلمون می گفتند. بازرگانان سومری به مناطق دورتر مانند عمان، آناتولی و افغانستان نیز سفر می کردند تا به اشیای باارزش نظیر طلا، مس، سنگ های قیمتی و سایر مواد معدنی ضروری دست یابند. این سفرها تأثير به سزایی در پیشرفت اجتماعی و اقتصادی آن ها داشت. همچنین سومری های باستان برای ساخت جواهرات از مواد معدنی استخراج شده در داخل کشور استفاده می کردند و منبع درآمدشان خوب بود. هر شهری با افزایش تجارت، مالیاتی را جمع آوری کرد و از این طریق باعث توسعه ی سیستم ثبت معاملات گردید.

جنگ های ایالتی سومری ها

با این که بسیاری از شهر ها و دولت های سومری با هم در رابطه بودند ولی همواره با اکدی ها در شمال و یا با یکدیگر به دلیل اختلافات بر سر زمین، آب و منابع طبیعی می جنگیدند. مهمترین نبردها بین سومر و اکدی، اتفاق می افتاد. ایناتوم، پس از جنگ، یک بنای یادبودی از دولت اکدی بعنوان پیروز جنگ ساخت و بیش از ۱۰۰ سال، اکدی ها بر سومر حکومت کردند.

تمدن سومریان,تمدن سومر در کجا به وجود آمد,پادشاهان تمدن سومرسومریان خدایان متعددی را پرستش می‌کردند

گردآوری: بخش فرهنگ و اندیشه سرپوش

  • 19
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش