شنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۴
۱۸:۰۴ - ۱۰ آبان ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۸۰۲۸۱۰
فرهنگ و رسانه

جعل و تحریف اخبار خارجی در رسانه‌های ایرانی/ خبرهای ویژه بعضی رسانه‌ها اصلا اتفاق نیفتاده‌اند!

رسانه‌های ایرانی,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,رسانه
یک روزنامه‌نگار و پژوهشگر رسانه اعلام کرد: یافته‌های یک پژوهش علمی در ایران نشان می‌دهد تحریف و دستکاری در ترجمه اخبار خارجی و جعل خبر به اسم رسانه‌های خارجی بصورت سیستماتیک در برخی رسانه‌های داخلی متداول است.

به گزارش خبرآنلاین، محسن ماندگاری در نشست تخصصی «منبع نگاری و بررسی صحت اخبار و مطالب رسانه ها» در سیزدهمین نمایشگاه مطبوعات با ارائه گزارشی از پژوهش تازه انجام شده درباره وضعیت منبع نگاری در رسانه های داخلی افزود: بر اساس یافته های این پژوهش، انتشار اخبار جعلی و ساختگی با هدف تاثیرگذاری بر افکارعمومی به روشی نسبتا متداول در تولید اخبار ویژه برخی رسانه ها تبدیل شده است.

 

او افزود: تحقیقات ما نشان می دهد برخی از اخبار خارجی که برای استفاده در رسانه های مکتوب و یا رادیو و تلویزیون ترجمه می شود با تحریف در مضمون و دستکاری در نقل قول های گویندگان همراه است.

 

سردبیر سابق روزنامه جام جم تاکید کرد: تحریف در ترجمه حتی شامل اظهارات مقامات ارشد سیاسی ایرانی در گفتگو با رسانه های خارجی نیز می شود.

 

ماندگاری به عنوان مثال به مصاحبه چند هفته قبل محمد جواد ظریف با رسانه های آمریکایی اشاره کرد و گفت متن ترجمه شده سخنان ظریف، پخش شده از صدا وسیما کاملا تحریف شده و مغایر با سخنان او در نیویورک بود.

 

او در این نشست که با حضور دکتر اکبر نصراللهی استاد دانشگاه و دکتر گیتا علی آبادی مدیرکل دفتر مطالعات و برنامه ریزی رسانه ها برگزار شد گفت: فرضیه ما در پژوهش «منبع نگاری و ارزیابی صحت اخبار در رسانه های ایران» این بود که برخی اخبار منتشر شده در رسانه های داخلی از صحت و دقت کافی برخوردار نیست و ممکن است برخی اخبار رسانه ها، جعلی و ساختگی باشد و یا از منابع کم اعتبار خارجی ترجمه شده و یا در ترجمه دچار دستکاری و تحریف شده باشد که موارد متعددی از این نمونه ها در ۸۴۶۳ خبر و گزارشی که در این تحقیق ارزیابی شده است، به دست آمد.

 

به گفته او، در این طرح پژوهشی، مطالب ۹ خبرگزاری، ۱۸ روزنامه، ۴ سایت خبری و دو بخش خبری ۱۴ و ۲۰:۳۰ تلویزیون مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفته است.

 

ماندگاری به وضعیت امروز رسانه ها اشاره کرد و گفت: متاسفانه بسیاری از مردم اعتماد خودشان را به رسانه های داخلی از دست داده اند و دلیل اصلی آن عدم رعایت اصول منبع نگاری در انتشار اخبار است.

 

به گفته او، صحت و دقت به همراه انصاف و تعادل از مهمترین اصول خبرنویسی است اما به دلیل عدم رعایت آن در رسانه های داخلی، اکنون جامعه رسانه ای ما را با چالش عمیقی مواجه کرده و بی اعتمادی به رسانه ها را افزایش داده است.

 

این پژوهشگر رسانه در بخش دیگری از سخنان خود به جنگ یمن و سوریه اشاره کرد و گفت به دلیل کمبود منابع معتبر همسو در این کشورها، برخی رسانه های کم اعتبار در این کشورها به منابع اصلی خبرگزاری ها و رادیو تلویزیون ما تبدیل شده اند که نتیجه آن انتشار اخبار کذب و عاری از صحت در رسانه های داخلی و به تبع آن افزایش بی اعتمادی مردم به رسانه ها است.

 

او در ابتدای این بخش از سخنان خود، فیلمی از اخبار ۲۱ شبکه یک سیما در تاریخ ۸ شهریور گذشته پخش کرد که در آن گوینده خبر از شلیک موشک گروه انصارالله یمن به ابوظبی، پایتخت امارات خبر می داد و در ادامه در میزگردی، کارشناس برنامه از جزییات دقیق محل اصابت موشک و تلفات و پیامدهای آن سخن می گفت.

 

ماندگاری پس از پایان این فیلم گفت: احتمالا در هیچ کجای جهان و در هیچ رسانه معتبری سابقه نداشته باشد که یک خبر کذب و ساختگی که منبع یمنی منتشر کننده آن ساعتی بعد آن را تکذیب کرده، در اخبار یک شبکه تلویزیونی پخش شود و به همین بهانه میهمانی به استودیو آورده شود تا درباره جزییات این خبر که جعلی بودن آن قبلا اعلام شده توضیحات بیشتر دهد.

 

در ادامه این نشست دکتر اکبر نصراللهی گفت: پیش از این هم تعداد رسانه ها محدود و هم منابع خبری رسانه ها کمتر بود و اغلب مخاطبان، منابع را می شناختند اما الان ما با کثرت منابع و همچنین تعداد زیاد رسانه ها روبروییم.

 

او به فضای مجازی و رسانه های جدید اشاره کرد و گفت: الان کار سخت شده چرا که بعضا رسانه‌های بی شناسنامه و بی هویتی دیده می شوند که به منبع اخبار مردم و یا رسانه ها تبدیل می شوند و با هدف و کارکرد خاصی که دارند کشور را با چالش جدی مواجه می کنند.

 

نصراللهی همچنین با اشاره به گسترش شبکه های اجتماعی گفت: مصرف رسانه‌ای مردم تغییر پیدا کرده و آنها به سمت فضای مجازی گرایش پیدا کرده اند و به رادیو و تلویزیون و دیگر رسانه ها دیگر توجهی ندارند.

 

او گفت در این آشفته بازار باید سواد رسانه ای مردم را بالا برد تا از هر منبع آلوده ای استفاده نکنند. اکنون مخاطبان خودشان مجبورند کار سردبیری انجام داده و اخبار را راستی آزمایی کنند.

 

در ابتدای این نشست دکتر گیتا علی آبادی مدیرکل دفتر مطالعات و برنامه ریزی رسانه ها، به طرح پژوهشی «منبع نگاری و ارزیابی صحت اخبار و مطالب رسانه ها» اشاره کرد و گفت: این طرح پژوهشی به سفارش دفتر مطالعات و برنامه ریزی رسانه ها صورت گرفته و هدف از این پژوهش، شناسایی منابع اصلی رسانه های داخلی و همچنین میزان اعتبار منابع رسانه ها بوده است.

 

او گفت: این کار تحقیقی به درخواست دفتر مطالعات و با همکاری آقای ماندگاری انجام شده و جای آن در پژوهش های رسانه ای ما خالی بود.

 

به گفته او، این پژوهش نتایج جالبی داشته که جزییات آن متعاقبا اعلام خواهد شد.

 

 

 

 

  • 12
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش