
لایحه سازمان نظام رسانهای جمهوری اسلامی ایران که اخیرا هیئتدولت آن را با هدف حمایت از حقوق و آزادیهای مشروع فعالان رسانهای و رسانههای همگانی مطرح کرد با واکنشهای بسیاری از طرف جامعه مطبوعاتی مواجه شد. بهنظر اینجانب، باید ببینیم کار سنجیده و کارشناسی روی لایحه انجام شده است یا خیر.
ازجمله مواردی که در این لایحه به چشم میخورد این است که نهادهای مستقلی که بتوانند کیفیت کار و مطبوعات را بهتر یا آن را رهبری کنند پیشبینی نشده است؛ همچنین جایگاه انجمنهای صنفی مشخص نیست. در رسیدگی به جرایم مطبوعاتی باید هیئتمنصفه واقعی و مستقل و از همه بخشهای رسانهها حضور داشته باشند نظارت هم باید بر اصول حرفهای صورت گیرد و محدودکردن آزادی بیان نیز در این لایحه باید بهوضوح تعریف شود.
با توجه به وضعیت فعلی که روزنامهنگاری شهروندی به وجود آمده است و هر فرد میتواند یک خبرنگار باشد، روزنامهنگاری را چه دولت تایید بکند یا نکند، هر فرد بالقوه روزنامهنگار است و جایگاه خود را دارد؛ بنابراین تاییدنکردن روزنامهنگار اصلا معنی ندارد. دخالت دولت و ایجاد محدودیت بیشتر برای رسانهها را باید بررسی و راههای عملیتر پیدا کرد. حتی تاسیس سازمان صنفی رسانهها که معاونت مطبوعاتی مطرح کرده بود راه به جایی نبرد. باید سازمانی توانمند برای دفاع از آزادیهای مشروع رسانهها تاسیس شود. براساس قانون اولین انتخاب برای ایجاد را دولت انجام میدهد و سپس کار به دست خود اهل رسانه سپرده شود.
در جمعبندی باید در بررسی این لایحه به این موارد توجه کرد:
رسانهها راههای امن توسعه را نمایان میکنند و توسعه اجتماعی به وجود میآورند
ضرورت تغییر رویکرد رسانه سنتی
بررسی مشکلات توزیع که پیوند روزنامه با مخاطب را مشکل میکند
رقابت مجازیها و چاپی در میدان رسانه را باید بررسی کرد
تعیین جایگاه واقعی خبر و آگاهی
تعریف درست مسئولیت اجتماعی روزنامهنگاران
بررسی دقیق و کاربردی آموزش روزنامهنگاری در ایران
پیداکردن دانش حقوق اساسی شهروندی
توجه جدی به پایگاه مطبوعات استانی
استفاده کاربردی از رسانهها برای توسعه علم، هنر، اقتصاد و گردشگری
ما به همه محتاجیم تا بتوانیم کشورمان را بهتر معرفی و اداره کنیم. با هر دانشی و تخصصی باید کار گروهی را از خودمان شروع کنیم. هر گروهی میگوید ما را هم ببینید؛ باید همه دیده شوند. رسانهها آیینههای نمایانگری هستند که باید واقعیتها و شفافیتها را برای بندگان خدا نشان دهند. آنچه از ما خواهد ماند زکات علم شماست؛ پس در راه مردم کشور خود دریغ نکنید. باید سعی کنیم زبان قدرت و زبان رسانه را بشناسیم.
قربانعلی تنگشیر
- 18
- 1