جمعه ۰۵ مرداد ۱۴۰۳
۱۲:۱۵ - ۰۹ اردیبهشت ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۲۰۲۱۰۳
فرهنگ و رسانه

تاثیر فیلترینگ بر روند شهروند – خبرنگاری و گردش آزاد اطلاعات چیست؟

فیلتر تلگرام,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,رسانه

ماجرای تلگرام و فیلتر شدنش‌ به داستانی کشدار بین مدافعان و مخالفانش تبدیل شده است. در میان همین اخبار، چند روز پیش جسته و گریخته خبرهایی از کند شدن تلگرام به گوش رسید. دیگر فیلم‌ها و عکس‌ها به سادگی دانلود نمی‌شوند. گرچه این اتفاق تاثیرات گوناگونی در زمینه اقتصاد و موضوعات فرهنگی خواهد داشت اما نکته قابل تامل تاثیر این اتفاق بر ماجرای اطلاع‌رسانی و شهروند - خبرنگاری است که تلگرام به دلیل کاربران زیادش نقش بسیار مهمی در آن دارد.

 

ششم اردیبهشت، شرکت ارتباطات زیرساخت در راستای شفافیت ساختارمند که آن را راهبردی اساسی در وزارت ارتباطات می‌داند، طبق ابلاغیه‌ای اعلام کرد مجوز قانونی صادره آن مرکز در سال ۱۳۹۵ در خصوص استقرار سرورهای شبکه توزیع محتوای پیام رسان تلگرام(CDN) در ایران لغو و باطل اعلام شده است. بنابراین ترافیک این پیام‌رسان تنها از طریق «ارتباطات بین الملل کشور» راهیابی خواهد شد و اجرای این ابلاغیه ممکن است کاهش کیفیت استفاده از این پیام‌رسان را در پی داشته باشد به همین دلیل در برخی اپراتورها و شرکت‌های ارائه‌کننده خدمات اینترنت، در چند روز اخیر عکس‌ها و فیلم‌ها در تلگرام دانلود نمی‌شود و این امر تنها با استفاده از فیلترشکن میسر است.

 

شهروند – خبرنگاران با فیلترینگ هم زنده می‌مانند

در شرایطی که بخش مهمی از خبرها با استفاده از فیلم و عکس و محتوای تصویری منتشر می‌شود کند شدن شبکه‌های اجتماعی چه تاثیری بر روند شهروند – خبرنگاری و گردش آزاد اطلاعات خواهد داشت؟ علی گرانمایه‌پور، استاد علوم ارتباطات و روزنامه نگاری به «ابتکار» می‌گوید: یک نکته را به موافقان و مخالفان فیلترینگ تلگرام بگویم، امروز عصر تکنولوژی‌های متنوع، پیچیده و تکنولوژی‌های چند منظوره است.

 

من با قاطعیت می‌گویم حتی اگر تلگرام در ایران فیلتر شود، هیچ اتفاقی برای شهروند – خبرنگار نمی‌افتد. چون رسانه‌های بسیاری به عنوان جایگزین وجود دارند، مثل توییتر، فیسبوک و .... هنوز ارتباطات اینترنتی وجود دارد.زمانی که اینترنت قطع شود و امکان ارتباطات راه دور از مردم گرفته شود و تمام کانال‌های ارتباطی مسدود شود، شاید شهروند – خبرنگاری و بسیاری موارد دیگر کارکردشان را از دست بدهند که حتی این احتمال هم بسیار ضعیف است.

 

تبلیغات بسیاری برای استفاده کاربران ایرانی از شبکه‌های مجازی داخلی صورت می‌گیرد. اما یکی از نکاتی که باعث عدم اقبال کاربران می‌شود، امکان رصد شدن یا مدیریت محتوا در این شبکه‌های اجتماعی است. با این وجود آیا روند اطلاع‌رسانی مختل نخواهد شد؟ گرانمایه‌پور می‌گوید: تنها تلگرام منتقل‌کننده دغدغه‌های شهروند – خبرنگاران نیست. در شبکه‌های فارسی‌زبان خارج از کشور کاملا نقش شهروند – خبرنگاران کاملا مشخص است. در بسیاری از سایت‌های خبری هم همینطور، چه فیلتر شوند چه خیر. پیام‌رسان‌های جایگزین برای تلگرام مثل واتس‌اپ، توییتر، فیسبوک، گوگل‌پلاس، اینستاگرام و ... هنوز وجود دارند. شما در اینستاگرام ببینید که شهروند – خبرنگاران چه می‌کنند. قابلیت پخش زنده بسیار به این بخش کمک می‌کند.

 

او با تاکید بر بی‌فایده‌ خواندن فیلترینگ تلگرام می‌افزاید: به‌زودی شبکه‌های پیام‌رسان دیگری جایگزین تلگرام خواهد شد که غیرقابل فیلتر است. مسئولان به روزی بیندیشند که پیام‌رسان‌های موبایلی با رمزنویسی متفاوتی وارد شود که غیر قابل فیلتر است و مطمئن باشید که حتی شاید پاول دورف، مدیر رسمی تلگرام، نسخه‌ای از این اپلیکیشن را برای ایرانیان طراحی کند که دیگر قابل فیلتر نباشد. نگرش موجود، نگرش محدودی به تکنولوژی است، نمی‌توان تکنولوژی را در قالب ایدئولوژی محدود کرد. تکنولوژی‌های عصر جدید غیرقابل فیلتر شدن است. به نظر من برای شرکت‌های ارائه‌کننده خدمات اینترنت فکری بکنند و آن روزی را ببینند که اینترنت رایگان وارد شود و شرکت‌هایی مثل گوگل، ماکروسافت، یاهو و شرکت‌های ارائه‌کننده تلفن همراه اینترنت را هم همراه تلفن به کاربر بفروشند و آن زمان است که سازمان اقتصادی وزارت ارتباطات دچار چالش خواهد شد.

 

مردم به مطبوعات باز نمی‌گردند

در چند سال اخیر شاهد بی‌اعتمادی مردم به رسانه‌های داخلی اعم از صدا و سیما و برخی از خبرگزاری‌ها و روزنامه‌ها هستیم و برای کسب خبر به شبکه‌های مجازی روی آورده‌اند. در صورتی که شبکه‌های اجتماعی فیلتر شوند یا کاربران نتوانند به سادگی از آنها استفاده کنند، آیا مخاطبان به سوی رسانه‌های داخلی باز‌می‌گردند؟ گرانمایه‌پور می‌گوید:بعید می‌دانم با فیلتر شدن شبکه‌های اجتماعی یا اختلال در آنها مردم به سوی مطبوعات بازگردند. مردم خاطره خوبی از مطبوعات ندارند، از هر جناح و گروهی که باشند.

 

مطبوعات متاسفانه با چند چالش روبه‌رو است که به نظر من حتی با فیلترینگ و بسته شدن کل اینترنت هم مردم به سمت آنها برنمی‌گردند. مطبوعات دچار کلیشه‌نویسی شده اند و تیترهایش هم همین‌طور است. از سوی دیگر مطبوعات ما از مطالب با محتوا مثل نقد و گزارش‌های جدی خالی شده‌اند. همچنین قیمت آنها بالا رفته است. مردم برای روزنامه ۵ هزار تومان نمی‌پردارند. وقتی می‌توان با همین مبلغ تلفن همراه را شارژ کرد و به محتوای بیشتری دسترسی داشت، چرا باید به سراغ مطبوعات بروند؟

 

اختلال در گردش اطلاعات برای جامعه هزینه دارد

امید علی مسعودی، عضو هیات علمی دانشگاه سوره با بیان اینکه وسایل ارتباط جمعی تنها وسیله‌ای برای ارتباط هستند، درباره امکان ایجاد خلل در روند اطلاع‌رسانی و خبررسانی در صورت فیلتر شدن شبکه‌های اجتماعی به «ابتکار» می‌گوید: شبکه‌های اجتماعی رسانه هستند و قصد دارند ارتباطات را در جامعه انبوه آسان کنند. ابزار به ذات خودشان عیب و نقصی ندارند، از شیوه استفاده ما وسیله‌ای خوب و بد می‌شوند. به طور مثال اگر کسی با یک چاقوی قصابی کسی را کشت آیا باید بگوییم دیگر کسی از چاقوی قصابی استفاده نکند؟ نمی‌توانیم به دلیل اتفاقی که در شبکه مجازی رخ داده، ارتباطات انسانی را کند کنیم چون مشابه این شبکه‌های اجتماعی زیاد هستند.

 

به طور مثال اگر ببینند شبکه سروش ضعف‌هایی دارد، کاربران در عرصه عرضه و تقاضا به دنبال جایگزین بهتری خواهند بود، چون همه به دنبال داشتن سهمی در گردش آزاد اطلاعات هستند. ما قبلا همچنین تجربه‌ای داشتیم.قبلا هم زمانی که شبکه پیام‌رسان کند شد مردم به سمت تلگرام آمدند، فردا ممکن است برنامه بهتری به نسبت تلگرام عرضه شود و بنابراین از آن استقبال شود. به نظر من باید نوع دیگری به پیام‌رسان‌های اجتماعی نگاه کنیم. هرگونه اختلال در گردش اطلاعات قطعا هزینه‌هایی برای جامعه خواهد داشت.

 

او ادامه می‌دهد: البته هر جامعه‌ای نیازمند امنیت است. نمی‌توان اجازه داد در بسیاری از شبکه‌های اجتماعی، نظیر آنچه در فیسبوک اتفاق افتاد، اطلاعات کاربران ما مورد سوءاستفاده قرار بگیرد و حریم شخصی افراد مورد تعرض قرار بگیرند. بنابراین ممکن است مجبور به اعمال برخی محدودیت‌های موقت شویم، البته نه به صورت دائم و نه به این صورت که نتوان از آن استفاده کرد. مسئولان باید سواد رسانه‌ای جامعه را ارتقا دهند تا مردم تصمیم بگیرند برای حفظ امنیت‌شان از چه ابزاری استفاده کنند اما اختلال ایجاد کردن در کار یک شبکه اجتماعی موفق لزوما به معنی استقبال افراد از شبکه اجتماعی بومی نیست.

 

فاطمه امین‌الرعایا

 

 

ebtekarnews.com
  • 16
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش