یکشنبه ۱۱ شهریور ۱۴۰۳
۰۸:۱۵ - ۱۷ مرداد ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۵۰۴۹۸۸
فرهنگ و رسانه

رسالت خبرنگاران

سیدضیاء هاشمی,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,رسانه

در زمانه ما میزان تبادل خبر چنان سرعت برق‌آسایی گرفته است که گویا جهان به‌مثابه خانه‌ای شیشه‌ای همه‌ چیز را در معرض دید همگان قرار داده است. اگر تا چندی پیش اخبار را مرتب رصد نمی‌کردیم چندان از قافله دانستن عقب نمی‌ماندیم ولی اکنون هر لحظه رویدادهای فراوانی شکل می‌گیرد و اخبار کثیری مخابره می‌شود. به گونه‌ای که در کوتاه زمانی امواج جدید خبری، رخدادهای قبل را به انزوا می‌برد.

 

امروز رسانه‌ها نقشی بی‌بدیل در شکل‌گیری افکار عمومی دارند؛ شاید با کمی اغراق بتوان گفت که نگاه مردم را رسانه‌ها می‌سازند. در واقع ما اکنون در مرکز انقلاب ارتباطاتی در عرصه رسانه‌ها هستیم و در مرکز این انقلاب، گسترش روزافزون رسانه‌های اجتماعی قرار دارند که به رقیبی جدی برای رسانه‌های اصلی  تبدیل شده‌اند. هرچند که در عرصه خبررسانی، شبکه‌های اجتماعی بسیار فعال شده‌اند اما چون فاقد مرجعیت رسانه‌ای هستند، نمی‌توان آنها را به ‌عنوان جانشین رسانه‌های اصلی به‌ حساب آورد. از این‌رو مسئولیت و جایگاه رسانه‌های اصلی دوچندان شده است.

 

در عصر حاضر «آزادی» و «مسئولیت» اساس کار رسانه‌ها را شکل می‌دهند. رسانه‌ها ضمن اینکه از آزادی تضمین‌شده در قوانین مُدون کشورها برخوردارند در قبال این آزادی مسئولیت‌هایی را پذیرفته‌اند. رسانه‌ها باید از آزادی لازم در ایفای رسالتشان برخوردار باشند تا بتوانند پاسخگوی پرسش‌های افکارعمومی بوده و نقش نظارتی و مسئولانه خود را به خوبی ایفا کنند.

 

افکار عمومی هم از رسانه‌ها انتظاراتی دارند؛ توقع عمومی و منطقی آن است که رسانه‌ها نقش محوری در نظارت عمومی ایفا کنند و در زمینه شفاف‌سازی واقعیت‌های اجتماعی، اقتصادی و سیاسی نقش فعال‌تر، رساتر و پویاتری به عمل آورند تا جامعه از سیطره مار هفت‌سر فساد رهایی یابد. در واقع هموار شدن مسیر توسعه، پیشرفت و حرکت متعالی، نیازمند عنصر شفافیت است.

 

از این‌رو بی‌توجهی به این عنصر مهم، تنزل سرمایه اجتماعی و بی‌اعتمادی مردم به‌نظام اقتصادی و سیاسی را در پی خواهد داشت. اساساً شفافیت، یکی از عناصر محوری حکمرانی خوب و از لوازم رسیدن به پیشرفت همه‌جانبه و پایدار تلقی می‌شود. از سویی دیگر باید توجه داشت که در شرایط کنونی جامعه ایران، وحدت، همدلی و انسجام ملی بین همه نیروهای سیاسی و اجتماعی یک ضرورت ملی است. در واقع رسانه‌ها می‌توانند میدان دوستی و محمل گفت‌و‌گو، انسجام و همبستگی ملی باشند و جامعه امروز ما بشدت به رسانه‌هایی با این توانمندی و ظرفیت نیازمند است.

 

رسانه‌ها می‌توانند با روشنگری و آگاهی‌بخشی، جامعه را از گردنه‌های سخت و پیچ ‌درپیچ، به ‌خوبی عبور ‌دهند و با ایجاد زمینه مناسب برای حضور پررنگ رویکردهای مختلف سیاسی در تنویر و روشنگری افکارعمومی، به‌ مثابه پادزهری در برابر تهدید‌آفرینانی که وحدت ملی و انسجام اجتماعی را نشانه گرفته‌اند، عمل کنند. رسانه‌ها با آگاهی‌بخشی می‌توانند تهدیدها را به فرصت‌ها تبدیل کنند و با تقویت همبستگی و وفاق ملی، ضریب امنیت را افزایش دهند.

 

خطری که در تحلیل نقش رسانه‌ها در کشور، باید مورد توجه قرار گیرد جایگزین شدن تخریب به ‌جای نقد است. این مسأله موجب آن می‌شود که سیاه‌نمایی‌ها، جو ناامیدی را در فضای عمومی کشور پراکنده و از میزان نشاط اجتماعی بکاهد. جلوه بارز این آسیب، بداخلاقی‌های رسانه‌ای است که به گسترش بی‌اعتمادی در جامعه دامن زده و منجر به بدبینی در جامعه می‌شود.

 

با توجه به این نکات می‌توان چشم‌انداز روشنی فراروی رسانه‌های همگانی در ایران تصویر نمود. رسانه‌هایی که از خلاقیت، شجاعت و استقلال حرفه‌ای برخوردار باشند و با رویکردی مسئولانه نسبت به شفافیت و نظارت همگانی توجه کنند، می‌توانند نقش بارزی در بهبود جامعه ایفا نمایند. این نقش اگرچه بدواً در عرصه سیاسی و فرهنگی است ولی بی‌گمان با تقویت اعتماد اجتماعی و کمک به انسجام جامعه تأثیر بسزایی در کارآمدی اقتصادی به جا گذاشته و به کارآمدی مدیریتی ، یاری خواهد رساند.

 

این هدف مستلزم اعتماد به رسانه‌ها و تسهیل فعالیت آنهاست، اعتمادی که مبتنی بر رویکرد صحیح به رسانه است و آن هم نه به مثابه یک پدیده فانتزی و تشریفاتی بلکه به عنوان ضرورتی حیاتی در جامعه مدرن تلقی می‌شود.بر این اساس خبرنگاران و اصحاب رسانه از جایگاه و منزلتی بی‌بدیل در عرصه فرهنگی و اجتماعی برخوردارند و روز خبرنگار فرصتی شایسته برای توجه و تقدیر از مجاهدت‌های آنان در زمانه‌ای است که به عنوان «عصر سرعت و شفافیت» شناخته می‌شود.

 

سیدضیاء هاشمی(مدیرعامل سازمان خبرگزاری جمهوری اسلامی)

 

iran-newspaper.com
  • 11
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

چکیده بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید

نام کامل: هیثم بن طارق آل سعید

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش