یکشنبه ۱۱ شهریور ۱۴۰۳
۱۴:۲۳ - ۲۹ مهر ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۷۰۷۷۵۵
فرهنگ و رسانه

اهالی رسانه چه نقشی در حمایت از خبرنگاران افشاگر دارند؟

جمال خاشقجی,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,رسانه

حدودا‌۲۰ روز از آغاز ماجرای مفقود شدن و قتل جمال خاشقجی، روزنامه‌نگار و منتقد سعودی در کنسول‌گری عربستان در استانبول می‌گذرد. در این مدت افکار عمومی چنان به دولت سعودی فشار وارد کرد که سرانجام عربستان مجبور به پذیرش کشته شدن او در سفارت این کشور در ترکیه شد. ماجرای خاشقجی همچنان ادامه دارد اما رسانه‌ها و خبرنگاران چقدر در فشار به دولت عربستان نقش داشتند؟

 

روزنامه‌نگاری تحقیقی و افشاگرانه یکی از شاخه‌های پرخطر برای روزنامه‌نگاران است چون صاحبان قدرت و مافیاهای مختلف هیچ علاقه‌ای ندارند اسرارشان در دسترس عموم قرار بگیرد و برای حفظ اطلاعات‌شان حاضرند هر بهایی را بپردازند حتی اگر به کشته‌ شدن یک خبرنگار منتهی شود.

 

خبرنگاران، حامی خبرنگاران

 

جمال خاشقجی، روزنامه‌نگار و منتقد ۵۹ ساله سعودی شاید یکی از پر سر و صداترین خبرنگارانی باشد که جانش را در راه افشاگری و مبارزه با صاحبان قدرت از دست داد اما بی‌شک او اولین نفر نبوده همان‌طور که آخرین نفر هم نخواهد بود. بر اساس آمار فدراسیون بین‌المللی روزنامه‌نگاران، در شش سال اخیر بیش از ۶۰۰ روزنامه‌نگار در جهان کشته شده‌اند. حضور در ماموریت‌های خطرناک، کشته شدن در عملیات‌های تروریستی هدفمند و کور و قتل‌های از پیش برنامه‌ریزی شده، سرنوشت کسانی بوده است که تلاش کردند مواضع روشن و انتقادی خود را نسبت به موضوعات جهانی عنوان کنند و در انعکاس واقعیت‌های بین‌المللی صادق باشند. تنها در سال ۲۰۱۷، ۸۲ روزنامه‌نگار و فعال رسانه‌ای در جهان کشته شده‌اند که ۴۸ نفر از آن‌ها روزنامه‌نگار بودند. این در حالی است که در همین سال بیش از ۲۵۰ روزنامه‌نگار در زندان‌های سیاسی جهان به سر می‌بردند.

 

ماجرای خاشقجی نشان داد که خبرنگاران و رسانه‌ها می‌توانند هزینه این جنایت‌ها را برای صاحبان قدرت چنان بالا ببرد که آن‌ها را وادار به پاسخگویی برای افکار عمومی دنیا کنند. اما خبرنگاران چگونه می‌توانند از فشاری که مافیا و صاحبان قدرت بر آن‌ها وارد می‌کنند، رها شوند؟ حوریه دهقان‌شاد، استاد ارتباطات در این‌باره به «ابتکار» می‌گوید: کشته شدن خبرنگارانی در راه افشاگری بیشتر در کشورهای غیردموکراتیک رخ داده است. بنابراین افراد صاحب قدرت توانایی داشتند که خبرنگار را گرفتار کنند و به جایی بکشانند که بتوانند به آن‌ها آسیب برسانند. خبرنگارانی که در مورد این کشورها کار می‌کنند همواره این خطرها را همراه خود دارند و این اتفاقات کاملا اجتناب‌ناپذیر هستند.

 

در بسیاری از این موارد، خبرنگاران با داوطلب شدن برای پیگیری پرونده‌ای که خبرنگاری در راه آن کشته شده، سعی می‌کنند تا به نتیجه رسیدن پرونده، راه خبرنگار کشته شده را ادامه دهند. دهقان‌شاد با تاکید این نکته می‌گوید: این نکته کاملا صحیح است اما در رابطه با مورد آخر نباید نقش موثر دولت ترکیه را نادیده گرفت. دولت ترکیه بسیار درست و بجا برای رسانه‌های داخلی خودش اطلاع‌رسانی کرد و یافته‌های خودش را در این رابطه به رسانه‌ها رساند و رسانه‌ها این یافته‌ها را منتشر کردند و حتی با رسانه‌های خارجی همکاری کردند و اطلاع‌رسانی کردند. اگر دولت ترکیه اطلاعات را پخش نمی‌کرد این جریان به عذرخواهی دولت عربستان و پیگیری آن‌ها نمی‌انجامید. 

 

او ادامه می‌دهد: البته خود آقای خاشقجی هم روزنامه‌نگار بین‌المللی بود و ارتباطات بسیاری با رسانه‌های مطرح آمریکایی و غربی داشت و به همین دلیل توجه به این خبرنگار بسیار بیشتر بود اما در مورد خبرنگار بلغار که چندی پیش کشته شد تنها به درج یک خبر کوتاه اکتفا شد. بنابراین در این ماجرا به جز همیاری رسانه‌‌ها و خبرنگاران نباید از نقش دولت ترکیه و وجهه بین‌المللی آقای خاشقجی غافل شد. تمام این موارد دست به دست هم داد تا جریان گسترده و همگانی شود. طبیعی است که ادامه راه این خبرنگارها توسط همکاران‌شان موجب تداوم فعالیت آن‌ها و به نتیجه رسیدن فعالیت‌شان شود.

 

آگاهی افکار عمومی، اهرم فشار بر جنایتگران

گرچه نقش خبرنگاران در چنین مواقعی بر کسی پوشیده نیست اما نباید از اهمیت صاحبان رسانه در حمایت از خبرنگاران‌شان غافل شد. همان‌طور که افشاگری برای خبرنگاران مخاطراتی به دنبال دارد، صاحبان رسانه به عنوان مالکان یک بنگاه فرهنگی-‌ اقتصادی هم در خطر قرار دارند. دهقان‌شاد در این رابطه می‌گوید: حمایت صاحبان رسانه از خبرنگاران امری مهم است. زمانی که صاحبان قدرت بداند اگر به سراغ خبرنگاران و روزنامه‌نگاران، صاحبان رسانه توجه افکار عمومی را به سمت ماجرا جلب می‌کنند و درباره ماجرا سکوت نمی‌کنند، با ترس و هراس بیشتری چنین می‌کنند و کمتر خبرنگاران را تهدید می‌کنند یا به آن‌ها آسیب می‌زنند اما اگر صاحبان رسانه از خبرنگاران خود حمایت نکنند یا محافظه‌کاری بیشتری داشته باشند مسلما میزان خطر را برای خبرنگاران خود بالا برده‌اند.

 

این مدرس دانشگاه درباره راه‌های بالا بردن هزینه برای صاحبان قدرت در هنگام آسیب به خبرنگاران می‌گوید: اطلاع‌رسانی در رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی، درگیر کردن افکار عمومی با ماجرا و تغذیه مدام آن با اخبار جدید و پیگیری‌ها می‌تواند هزینه را برای صاحبان قدرت بالا ببرد. در ماجرای آقای خاشقجی، آنچه که دولت ترکیه انجام داد، باعث بالا رفتن هزینه برای دولت سعودی شد. هرچه اطلاع‌رسانی بیشتر شود و شفافیت بالاتر برود و خبرها بروزرسانی شود هزینه برای آسیب‌زنندگان به خبرنگاران بالاتر می‌رود. 

 

آگاهی افکار عمومی در به ثمر رسیدن کار روزنامه‌نگاران تحقیقی اهمیت ویژه‌ای دارد و حتی راه مماشات دولت‌ها را درباره چنین جریان‌هایی خصوصا اگر پای یک جنایت وسط باشد، می‌بنند. به طور مثال در ماجرای خاشقجی گرچه دولت آمریکا و ترامپ به دلیل منافع اقتصادی و سیاسی بسیار به دنبال نادیده گرفتن آنچه که بر این خبرنگار سعودی گذشته هستند اما همچنان افکار عمومی بر آن‌ها فشار وارد می‌کند و از آن‌ها باری رفتارشان پاسخ می‌خواهد. شاید آگاهی مردم و ذهن بیدار جوامع تنها راه بالا بردن امنیت خبرنگارانی باشد که در راه افشاگری جنایت‌ها و فساد صاحبان قدرت تلاش می‌کنند.

 

 

 

فاطمه امین‌الرعایا

 

ebtekarnews.com
  • 10
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی: ۶
غیر قابل انتشار: ۸
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

چکیده بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید

نام کامل: هیثم بن طارق آل سعید

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش