کافئین ترکیبی است که در دانه های قهوه، برگ های چای، دانه های کولا، یربا ماته، گوارانا و کاکائو یافت می شود. این ماده از ویژگی های تحریک کنندگی برخوردار است که آن را به عنوان یک تقویت کننده انرژی مطرح می کند.
قهوه یکی از محبوبترین نوشیدنی های جهان است و برخی حتی به نوشیدن آن اعتیاد پیدا کرده اند. اما آیا اعتیاد به مصرف کافئین باید موجب احساس گناه در ما شود؟
به گزارش عصر ایران به نقل از "کر۲"، می دانیم که کافئین بیش از حد می تواند موجب بی خوابی و مشکلات دیگر خواب شود. همچنین، در افرادی که نسبت به این ماده حساس هستند، مصرف کافئین تپش قلب را به همراه دارد. زنان باردار و مادرانی که به نوزاد خود شیر می دهند نیز باید نسبت به میزان مصرف کافئین خود توجه داشته باشند.
اما آیا کافئین به واقع ماده ای کاملا بد محسوب می شود؟ پاسخ کوتاه به این پرسش خیر است. کافئین برخی فواید سلامت را نیز ارائه می کند.
کافئین ترکیبی است که در دانه های قهوه، برگ های چای، دانه های کولا، یربا ماته، گوارانا و کاکائو یافت می شود. این ماده از ویژگی های تحریک کنندگی برخوردار است که آن را به عنوان یک تقویت کننده انرژی مطرح می کند. کافئین اغلب به نوشیدنی های انرژیزا، نوشابه های غیر الکلی و دیگر محصولات تقویت کننده انرژی افزوده می شود. در ادامه با برخی از فواید سلامت این ماده بیشتر آشنا می شویم.
بیماری پارکینسون
پژوهشی که در نشریه Journal of the American Medical Association منتشر شد، نشان داد که مصرف منظم قهوه خطر ابتلا به بیماری پارکینسون را کاهش می دهد.
بیماری آلزایمر
پژوهشی که در نشریه Neurobiology of Aging منتشر شد، نشان داد که مصرف متعادل کافئین برای سوژه های حیوانی مبتلا به آلزایمر مفید بوده است. پژوهش های بیشتری برای ارزیابی اثرات این ماده روی انسان نیاز است، اما نتایج این مطالعه امیدوارکننده بوده اند.
بیماری های مغزی
در مطالعه ای که در دانشگاه ایلینوی انجام شد، دانشمندان دریافتند که کافئین ممکن است به طور ویژه التهاب مغزی مرتبط با بیماری های مغزی را کاهش دهد.
التهاب
التهاب با بیشتر بیماری های مزمن پیوند خورده است، از این رو هر چیزی که به کاهش التهاب در بدن کمک کند، شایسته توجه است. مطالعه ای که در نشریه پزشکی Amino Acids منتشر شد، نشان داد که مکمل کافئین در ترکیب با شنای متعادل، التهاب را کاهش داده است.
افسردگی
با ارزیابی ۱۲ مطالعه که تقریبا ۳۵۰ هزار نفر را شامل می شدند، پژوهشگران دریافتند که مقدار کم قهوه با سطوح پایین کافئین اثری محافظتی در برابر افسردگی دارد. از این رو، اگر به افسردگی مبتلا هستید یا در معرض خطر ابتلا به این بیماری قرار دارید، یک فنجان قهوه در روز ممکن است به بهبود شرایط شما کمک کند.
دیابت
زمانی که موضوع کافئین و اثرات آن بر دیابت مطرح می شود، مشخص شده است که این ماده می تواند به سود مردان باشد. بنابر مطالعه ای که در نشریه International Psychogeriatrics منتشر شد، پژوهشگران دریافتند که مصرف بالاتر کافئین با کاهش خطر دیابت در مردان مرتبط بوده، اما اثری معکوس در زنان داشته و خطر ابتلا به این بیماری را در آنها افزایش داده است. پس اگر یک زن مستعد ابتلا به دیابت هستید شاید بهتر باشد به میزان مصرف کافئین خود بیشتر توجه کنید.
بیماری قلبی
پژوهشی که در نشریه American Journal of Epidemiology منتشر شد، نشان داد که مصرف قهوه می تواند خطر مرگ ناشی از بیماری قلبی را کاهش دهد. البته این مساله که فواید محافظتی برای قلب از کافئین یا ترکیبی دیگر در قهوه سرچشمه می گیرد، مشخص نشده بود.
خطر کلی مرگ
مطالعه ای که در نشریه American Journal of Epidemiology منتشر شد، نشان داد که مصرف قهوه خطر کلی مرگ را کاهش می دهد. این مطالعه نشان داد که بیشترین کاهش خطر مرگ و میر به هر دلیلی بین افرادی بوده است که روزانه چهار فنجان قهوه مصرف می کردند.
سرطان
بنابر مطالعه ای که در نشریه پزشکی Scientific Reports منتشر شد، مصرف قهوه ممکن است به طور قابل توجهی خطر سرطان را کاهش دهد. پژوهشگران در این مطالعه مصرف قهوه و وقوع سرطان را بررسی کردند. آنها دریافتند افرادی که روزانه قهوه می نوشیدند با کاهش خطر ابتلا به هفت نوع سرطان شامل دهان، گلو، کبد، روده بزرگ، ملانوما، پروستات و آندومتر مواجه بودند.
سرطان آندومتر
بنابر مطالعه ای که در نشریه پزشکی Nutrition and Cancer منتشر شد، خطر ابتلا به سرطان آندومتر برای زنانی که چهار فنجان قهوه در روز مصرف کرده بودند، ۲۵ درصد کمتر بود.
سرطان پوست
بنابر مطالعه ای که در نشریه Topics in Current Chemistry منتشر شد، پژوهشگران دریافتند خطر رشد سرطان پوست در سوژه های حیوانی که با قهوه تغذیه شده بودند، نسبت به آنهایی که قهوه دریافت نمی کردند، ۲۷ درصد کمتر بود.
- 19
- 6