جمعه ۱۵ تیر ۱۴۰۳
کد مقاله: ۹۸۰۱۰۰۰۵۲

وقتی رگ‌ها، گردن‌كلفتی می‌كنند!

رگ،التهاب رگ،عوامل التهاب عروق

رگ‌ها، لوله‌هایی باریك در دستگاه گردش خون هستند كه وظیفه آنها حمل خون به سراسر بدن است. طول رگ‌های بدن انسان تقریبا معادل صد هزار كیلومتر محاسبه شده است. در صورتی كه رگ‌های بدن با مشكلی به نام واسكولیت یا همان التهاب مواجه شود، فرد مبتلا با اختلال در جریان گردش خون مواجه می‌شود. دكتر محمدمهدی امام، فوق تخصص روماتولوژی در گفت‌وگو با جام‌جم، درباره دلایل و عوارض بروز التهاب در رگ‌های خونی به نكات قابل توجهی اشاره می‌كند كه اطلاع از آنها می‌تواند در ممانعت از ابتلا به این بیماری موثر باشد. رگ‌ها زمانی ضخیم، تنگ، ضعیف و ملتهب می‌شوند كه سلول‌های دفاعی بدن شروع به خودزنی می‌كنند و با این كار باعث تضعیف و اختلال در خون ‌رسانی به یك یا چند عضو بدن می‌شوند.

 

منشأ التهاب رگ‌ها دقیقا مشخص نیست. اما مهم‌ترین عامل بروز آن به زمینه‌های ژنتیكی فرد و تاثیرپذیری آنها از محرك‌های محیطی مرتبط است.

 

عوامل التهاب عروق

 تاكنون بیش از ۳۰ مورد واسكولیت شناسایی شده است. با وجود متفاوت بودن بیماری در هر عضو اما عوامل مشتركی نیز وجود دارد كه درابتلای افراد به واسكولیت موثر است.

 

عفونت‌ها حتی عفونت‌های بدون علامت داخل روده، داروها و مواد غذاییحساسیت زا، شایع ترین عوامل ایجاد التهاب در عروق هستند.در میان انواع واسكولیت، بیشترین ا‌ندام هایی كه به این بیماری مبتلا می‌شوند، پوست، مغز و كلیه‌ها هستند.

 

علائم و اسكولیت

حضور دانه‌های قرمز آلبالویی در اندام تحتانی وباسن، گویای ابتلای فرد به التهاب عروق خونی است كه در صورتی كه تنها پوست درگیر بیماری شده باشد، فرد باید به متخصص پوست مراجعه كند.

 

التهاب عروق در مغز به شكل سكته مغزی، در قلب به شكل سكته قلبی، در دستگاه گوارش به صورت درد شكمی همراه با سوراخ شدن روده‌ها و ریه به صورت سكته در ریه خود را آشكار می‌كند.

 

همچنین التهاب عروق پا، موجب سیاه شدن انگشت‌ها و بروز بیماری در چشم موجب قرمزی، تاری دید و حتی كوری نیز می‌شود.

 

همان‌گونه كه اشاره شد، اگر التهاب عروق فقط در یك ارگان بدن رخ داده باشد، فرد باید به متخصص همان بخش مراجعه كند اما اگر واسكولیت در چند عضو بروز كند، بیمار حتما باید به یك متخصص روماتولوژی مراجعه و درمان را در كوتاه‌ترین زمان ممكن آغاز كند.

 

تشخیص التهاب در عروق

این امكان وجود دارد كه رگ‌های هر اندامی از بدن دچار التهاب شود. هر چند گاهی علائم واسكولیت با بیماری‌های دیگری كه مشكلات عروقی ایجاد می‌كنند مانند لخته خون و انسداد غیرالتهابی، با واسكولیت اشتباه گرفته می‌شود.به همین دلیل متخصصان از انواع روش‌های تشخیصی استفاده می‌كنند. برای تشخیص بیماری علاوه بر جست‌وجوی بیماری‌های سیستمیك (مانند بیماری بهجت و لوپوس)، نشانه‌های التهاب(افزایش ESR و CRP ) در آزمایش خون نیز بررسی می‌شود و در صورت لزوم از انواع تصویر برداری داپلر، آنژیوگرافی و ام آر آی برای تشخیص میزان التهاب عروق استفاده می‌شود.

 

التهاب عروق چگونه درمان می‌شود؟

با توجه به این‌كه علت‌های متعددی برای التهاب عروق وجود دارد، تشخیص درست عامل بروز بیماری در درمان بسیار موثر است؛ چرا كه با از بین بردن عامل بیماری، رگ‌ها سریع تر به سلامت خود دست پیدا می‌كنند. همان‌گونه كه اشاره شد، اگر عفونت، حساسیت غذایی یا داروها باعث عامل اصلی بیماری باشند، با رفع عفونت، پرهیز غذایی و تغییر نوع داروها عروق در مسیر بازگشت به حالت طبیعی خود برمی گردند.هر چند دوره درمان با توجه به شدت آسیب، می‌تواند بین یك هفته تا پایان عمر باشد.اصلی ترین داروهای مصرفی برای درمان بیماری، استفاده از تركیبات حاوی كورتون است.

 

هراس از مصرف كورتون

مصرف كورتون به خاطر عوارضی كه دارد، از دیرباز در بین مردم همراه با ترس بوده است.به واسطه این ترس برخی بیماران از مصرف دارو امتناع می‌كنند و موجب مزمن شدن بیماری می‌شوند. متخصصان خطاب به این افراد توصیه می‌كنند كه نسبت به عملكرد پزشك خود اطمینان داشته باشند. چرا كه پزشكان امروز بیش از گذشته، میزان مصرف داروها را با در نظرگرفتن عوارض تعیین می‌كنند. به همین دلیل مصرف كورتون را با تركیبات دارویی دیگر تنظیم می‌كنند تا فرد كمتر دچار عوارض كورتون شود.

 

نقش استرس در التهاب عروق

عجین شدن استرس با زندگی اغلب آدم‌ها و تبدیل شدن آن به منشأ بروز برخی بیماری‌ها، این سوال را به‌وجود می‌آورد كه استرس در بروز التهاب عروق تا چه اندازه موثر است؟

 

بررسی‌های نشان می‌دهد استرس عامل التهاب عروق نمی‌شود اما در تشدید آن موثر است.

 

 

jam​ejamdaily.‎​ir
  • 12
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش