خواص شیرین بیان
شیرین بیان به عنوان گیاه بومی مناطق جنوب اروپا و آسیا محسوب می شود و وابسته به" ریشه شیرین" میباشد که این ریشه نسبت به شکر، بسیار شیرین تر است. شیرین بیان برخلاف نام و خواص فوق العاده ای که دارد؛ طعم گسی دارد. ریشه های شیرین بیان، بلند و پرچین است. این گیاه که در زیر زمین به صورت افقی پخش می شود.
ساقه های زیرزمینی و ریشه های شیرین بیان از قسمت هاییست که ترکیبات مختلفی دربر گرفته است. اسید گلیسریزیک مهم ترین ماده ایست که باعث شده شیرین بیان، شیرین شود و میزان شیرینی این ترکیب، ۵۰ برابر شکر می باشد. هرچه سن گیاه شیرین بیان، بالاتر برود؛ اسید گلیسریزیک آن نیز افزایش پیدا میکند.
نحوه ی مصرف شیرین بیان
* شربت شیرین بیان:
برای اینکه شربت شیرین بیان درست کنید باید در ابتدا اقدام به پودر کردن ریشه بدون پوست گیاه شیرین بیان بنمایید و با مقداری آب، این پودر را مخلوط کنید و تا زمان غلیظ شدن، آن را بجوشانید.
* عصاره یا عرق شیرین بیان:
حداکثر ۳۰ میلی گرم/میلی لیتر از عصاره شیرین بیان را می توانید در هرروز ، استفاده کنید.
* پودر شیرین بیان:
شما مجاز به مصرف حداکثر ۷۵ میلیگرم پودر ریشه شیرین بیان در هرروز هستید.
خواص درمانی شیرین بیان
>> شیرین بیان و التهاب و عفونت پوست:
ریشه شیرین بیان این قابلیت را دارد که اگزما را درمان کند. اگزما باعث بروز مشکلاتی همچون خارش، قرمزی، پوسته پوسته شدن و التهاب میشود. احتمال دارد که عصاره ریشه شیرین بیان، تأثير به سزایی دربرابر باکتری هایی الوده کننده پوست دارد. محققان با استفاده از عصاره هایی از برگ و ریشه گیاه، تحقیقاتی را انجام دادند و به این نتیجه رسیدند که دربرابر استافیلوکوکوس اورئوس، فعالیت ضد میکروبی وجود دارد که عفونت های پوستی مانند سلولیت و فولیکولیت را بوجود می آورد.
>> خواص شیرین بیان برای درمان میکروب معده:
گلابریدین و گلابرون در عصاره شیرین بیان وجود دارد که به عنوان فلاونوئید های ریشه شیرین بیان محسوب میشود و ناراحتی معده را تسکین می دهد. آلودگی به باکتری هلیکوباکترپیلوری از عفونت های رایج دستگاه گوارش شناخته می شود که در اثر ابتلا به آن مشکلاتی همچون گاستریت، زخم معده، زخمهای گوارشی و در نهایت سرطان معده بروز می دهد. گیاه شیرین بیان، عفونت های باکتری هلیکوباکترپیلوری را درمان می کند. شیرین بیان دارای اسید گلیسیریزین است که به محافظت از فرد در برابر رشد هلیکوباکتر پیلوری کمک می کند و علاوه بر آن علایم سوهاضمه را درمان می کند. شیرین بیان، تأثير به سزایی در نابودی میکروب های معده و مولد زخم معده دارد.
>> ضد سرطان:
براساس مطالعات بسیاری، شیرین بیان دارای خواص ضد التهابی است که از رشد بی رویه سلول های پوست، سینه و پروستات، جلوگیری می کند و مانع از بروز این سرطان ها میشود. ایجاد زخم در دهان از مهم ترین عوارض شیمی درمانی به شمار میرود که ریشه شیرین برای این زخم ها قابلیت بهبود دهندگی و التیام را دارد.
>> شیرین بیان و درمان گلو درد:
یکی از ترکیبات مهم شیرین بیان به نام گلیسیریزین می تواند التهاب در مجاری تنفسی را تا حدچشمگیری کاهش دهد. از مزایای گلیسیریزین می توان به پیشگیری از رشد و اثرات بیماری زای اکثر ویروس ها اشاره کرد. امروزه در ترکیب دارو های بیماری های تنفسی از این ماده استفاده می شود و علایمی مانند سرفه و گلودرد را درمان می کند. این گیاه، علاوه بر این که خلط را روان میکند؛ در باز کردن مجاری تنفسی نیز تأثير به سزایی دارد. در واقع شیرین بیان باعث نابودی ویروس های تهدید کننده مجاری هوایی میشود.
>> حفظ رطوبت پوست و آبرسانی به آن:
از عصاره شیرین بیان در محصولات مراقبت از پوست استفاده میشود که این محصولات، موجب رطوبت و آبرسانی به پوست میشود. آنتی اکسیدان های قدرتمند ریشه گیاه شیرین بیان به خنثاسازی رادیکال های آزاد کمک می کند. در اثر عوامل استرس زای خارجی محیطی، رادیکال های آزادی ایجاد میشود که این عوامل نظیر نورخورشید و آلودگی هوا میباشد و حین مکانیسم های تولید انرژی، عوامل استرس زای درونی در بدن ایجاد می شوند. وجود« لیکوچالکون» برای افرادی با پوست چرب، مناسب است؛ بدین دلیل که این ماده به کنترل چربی موجود در پوست کمک می کند.
>> خواص شیرین بیان برای لاغری:
از دیگر خواص شیرین بیان می توان به لاغری و کاهش وزن اشاره کرد. طبع گرم شیرین باعث میشود که سوخت و ساز بدن زیاد شود و در نتیجه ی افزایش متابولیسم بدن به لاغری و کاهش چربی بدن می رسید. شیرین بیان میتواند چرخه های جذب و مصرف انرژی را با افزایش تولید انرژی از طریق افزایش واکنش بتا اکسیداسیون و مهار لیپوژنز، دستکاری کند و در نتیجه فرد با افزایش متابولیسم بدن، لاغر میشود. مصرف شیرین بیان موجب میشود که شخص احساس سیری کند و غذای کمتری بخورد. استفاده از عصاره شیرین بیان، باعث کاهش وزن و کاهش شاخص توده بدنی میشود؛ بدون این که رژیم غذایی داشته باشید و یا ورزش انجام دهید. شما میتوانید برای لاغری و کاهش وزن ، شیرین بیان را به صورت دم نوش یا جوشانده میل کنید.
شیرین بیان تأثير چشمگیری در لاغری دارد؛ با این حال، مصرف شیرین بیان، صرفا شما را به وزن ایده آلتان نمی رساند. بهترین راه برای رسیدن به تناسب اندام و کاهش وزن اینست که از یک رژیم لاغری اصولی پیروی کنید.
>> شیرین بیان برای سندرم یائسگی و پیش یائسگی:
علائم یائسگی و سندرم پیش یائسگی با مصرف ریشه شیرین بیان درمان میشود. ایزوفلاون های موجود در شیرین بیان باعث میشود که تعادل استروژن و پروژسترون در بدن، حفظ شود. از مزایای شیرین بیان براساس مطالعات می توان به بهبود سلامت جسمی و روان شناختی در زنان یائسه و کاهش فراوانی گرگرفتگی های شبانه اشاره کرد. همچنین فیتواستروژن موجود در شیرین بیان، سطح هورمونی را در بدن بالا میبرد و درنتیجه گرفتگی عضلات و ناراحتی در طول قاعدگی را بهبود می دهد.
>> کمک به درمان بیماری های پوستی:
در نقاط مختلف پوست، تکه های فلس مانندی ایجاد می شوند که این بیماری پوستی، پسوریازیس و درماتیت آتوپیک نام دارد. شیرین بیان می تواند این نوع از بیماری های پوستی را درمان کند. ریشه گیاه شیرین بیان برای بهبود این اختلالات پوستی به دو شکل خوراکی و موضعی استفاده میشود. خواص ضدالتهابی ریشه شیرین بیان، تأثير به سزایی در کاهش ورم و خارش یا سوزش پوست در ناحیه آسیب دیده دارد. البته با وجود ایمن بودن شیرین بیان و عوارض جانبی خفیفش، توجه کنید که نباید آن را بیش از حد مصرف کنید یا به صورت نوشیدنی، عصاره ریشه آنرا استفاده کرد؛ بدین دلیل که موجب افزایش فشارخون میشود.
>> کاهش ریفلاکس و سوء هاضمه:
عصاره ریشه شیرین بیان بر اساس مطالعات انجام شده دارای مزایایی نظیر سوزش سردل، کاهش ریفلاکس و ناراحتی های معده می باشد. البته شما با مصرف مکمل حاوی عصاره شیرین بیان می توانید از این مزایا برخوردار شوید نه جوشانده ی این گیاه.
>> کاهش استرس:
غدد فوق کلیوی در اثر استرس طولانی مدت و تولید آدرنالین و کورتیزول بطور دائم، خسته می شود. مصرف شیرین بیان باعث استراحت به غدد فوق کلیوی میشود. عصاره ی ریشه ی شیرین بیان با تحریک غدد فوق کلیوی باعث قرار گرفتن میزان هورمون کورتیزول بدن در سطح سالم میشود.
>> درمان بیماری سل:
شیرین بیان براساس مطالعاتی بیماری سل ریوی را درمان می کند و طول دوره ی درمان آنرا کاهش می دهد. فعالیت ضدمیکوباکتری و ضدمیکروبی مواد شیرین بیان باعث میشود که عفونت های ریوی درمان شود.
گردآوری: بخش سلامت سرپوش
- 14
- 4