دوشنبه ۰۳ دی ۱۴۰۳
کد مقاله: ۹۷۱۱۰۰۰۳۵

سرطان معده، بیماری قابل پیشگیری

سرطان معده,سرطان معده در همدان,پیشگیری از سرطان معده,تشخیص سرطان معده
سرطان معده در ایران دومین و در استان همدان اولین سرطان شایعی است که افراد به آن مبتلا می شوند و هر چند این بیماری در مراحل اولیه دیر تشخیص داده می شود اما با مراجعه به هنگام قابل پیشگیری و درمان است.

معده عضوی از دستگاه گوارش است که غذا بعد از بلع از طریق مری به آن وارد شده، با شیره گوارشی مخلوط و هضم غذا در آن آغاز و در نهایت به روده باریک تحویل داده می شود.

 

به رشد و تکثیر بی رویه و خارج از کنترل تعدادی از سلولهای بدن سرطان گفته می شود و امروزه سرطان یکی از معضلات عمده سلامتی به شمار می رود.

 

سازمان جهانی بهداشت پیش بینی می کند که میزان بروز سالیانه سرطان در جهان از ۱۸.۱ میلیون در سال ۲۰۱۸ به ۲۹.۵ میلیون در سال ۲۰۴۰ برسد. 

 

سرطان معده پنجمین سرطان شایع و سومین عامل مرگ در جهان است و در چند کشور آسیای شرقی از جمله ایران، ترکمنستان و قزاقستان، سرطان معده شایعترین سرطان تشخیص داده شده و مهمترین علت مرگ، ناشی از سرطان است. 

 

تفاوت های واضح جغرافیایی در بروز و مرگ ناشی از سرطان معده و نتایج مطالعات انجام شده بر روی مهاجران ژاپنی به هاوایی بیانگر دخالت واضح عوامل محیطی بر روی بروز این سرطان است. 

 

کارشناسان بهداشتی معتقدند که سرطان معده یک بیماری چند مولفه ای (مولتی فاکتوریال) است که بار اقتصادی و بهداشتی بارزی در بسیاری از کشورهای آسیایی دارد.

 

آمارهای حاکی از این است که این سرطان اغلب دیر تشخیص داده شده و در مراحل پیشرفته بیماری، راهبردهای درمانی در بیشتر مواقع ناکارآمد هستند.

 

برای بررسی وضعیت این بیماری در همدان با مدیر گروه بیماری های غیرواگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان همدان به گفت و گو نشستیم.

 

دکتر راضیه السادات میرمعینی در این باره به ایرنا گفت: آدنوکارسینوم معده ۹۵-۹۰ درصد تمام سرطان های معده را شامل می شود و بقیه موارد شامل لنفوم، لیومیوسارکوم، گاسترواینتستینال استرومال تومور و نوروآندوکرین تومور هستند.

 

وی افزود: سرطان معده ناشی از آسیب سلولی ادامه یافته و همچنین ناشی از مواجه با عوامل سرطانزا در طول زندگی است.

 

مدیر گروه بیماری های غیرواگیر معاونت بهداشتی همدان اضافه کرد: عوامل خطر سرطان معده شامل رژیم غذایی از جمله مصرف بالای نمک و غذاهای شور، دریافت کم میوه و سبزی های تازه، مصرف زیاد گوشت قرمز، گوشت های فرآوری شده و دودی، مصرف سیگار و الکل، ژنتیک، سابقه خانوادگی و سابقه زخم معده است.

 

میرمعینی سابقه جراحی های معده، سابقه آتروفی معده و متاپلازی اینتستینال، عفونت با هلیکوباکتر پیلوری، وضعیت اقتصادی اجتماعی و درآمد پایین و شغل را از دیگر شاخصه های سرطان معده برشمرد. 

 

وی گفت: فعالیت بدنی روزانه با شدت متوسط، مصرف میوه و سبزی های تازه و برخی میکرونوترینتها از جمله سلنیوم و ویتامین سی (C) خطر ابتلا به سرطان معده را کاهش می دهند.

 

مدیر گروه بیماری های غیرواگیر معاونت بهداشتی همدان افزود: هلیکوباکتر پیلوری مهمترین عامل خطر برای سرطان معده است و در حدود ۹۰ درصد موارد جدید سرطان نان کاردیای معده این میکروب وجود دارد.

 

میرمعینی تاکید کرد: میزان عفونت هلیکوباکتر پیلوری در ایرانیان بسیار بالا است و در بالاترین میزان گزارش شده از ایران ۸۲ درصد کودکان ۹ ماهه و ۹۸ درصد کودکان ۲ ساله به میکروب هلیکوباکتر پیلوری آلوده شده بودند.

 

وی با بیان اینکه هلیکوباکتر پیلوری در سال ۱۹۸۳ کشف شد، توضیح داد: عفونت هلیکوباکتر پیلوری به طور عمده در دوران کودکی کسب شده و برای چندین دهه مخفی باقی می ماند.

 

ابتلای سالانه ۲۳۰ نفر به سرطان معده در همدان

کارشناس گروه پیشگیری و مبارزه با بیماریهای غیرواگیر معاونت بهداشتی همدان نیز در این ارتباط به ایرنا گفت: سرطان معده در ایران دومین و در همدان اولین بیماری شایعی است که افراد به آن مبتلا می شوند؛ همچنین مهمترین علت مرگ در همدان ناشی از سرطان معده است.

 

دکتر شراره نیک سیر افزود: سالیانه بیش از ۲۳۰ تن در همدان به سرطان معده مبتلا می شوند و عمده ترین عوامل خطر ابتلا به آن در استان سبک زندگی ناسالم به ویژه رژیم غذایی نامناسب و عفونت معده با باکتری لیکوباکتر پیلوری است. 

 

وی سن بالا را یکی از علل بیماری و عوامل افزایش خطر ابتلا دانست و توضیح داد: با بالا رفتن سن به ویژه بعد از ۵۰سالگی شانس ابتلا به سرطان معده افزایش می یابد.

 

کارشناس گروه پیشگیری و مبارزه با بیماریهای غیرواگیر معاونت بهداشتی همدان ادامه داد: همچنین خطر ابتلا در افرادی که سابقه خانوادگی سرطان معده را دارند به ویژه بستگان درجه یک شامل والدین، فرزند، خواهر و برادر زیاد است.

 

نیک سیر، گفت: عفونت طولانی مدت معده با باکتری هلیکوباکتر پیلوری نیز ابتلا به سرطان معده را ۲ تا ۶ برابر افزایش می دهد.

 

وی اضافه وزن و چاقی، تغذیه ناسالم، پایین بودن میزان مصرف روزانه میوه و سبزی، مصرف زیاد گوشت های فرآوری شده مانند سوسیس و کالباس و غذاهای دودی و نمک سود شده، مصرف زیاد نمک، ترشی ها و شورها، غذاهای کنسروی و آماده، مصرف الکل و کم تحرکی و بی تحرکی را در بروز سرطان معده موثر دانست.

 

کارشناس گروه پیشگیری و مبارزه با بیماریهای غیرواگیر معاونت بهداشتی همدان ادامه داد: خطر ابتلا به سرطان معده در افراد سیگاری حدود ۲ برابر افراد غیرسیگاری است و افرادی فعال در صنایع لاستیک سازی و معادن زغال سنگ بیشتر در معرض این بیماری قرار دارند.

 

نیک سیر شایعترین علایم سرطان معده را کاهش وزن و درد شکمی مداوم دانست و کاهش اشتها، درد مبهم شکمی، تهوع، استفراغ، سیری زودرس، سوزش سردل، سوء هاضمه، اختلال در بلع و کم خونی را از دیگر علائم برشمرد.

 

وی تاکید کرد: وجود این علائم به تنهایی به معنای داشتن سرطان معده نیست بلکه به معنی ضرورت مراجعه به پزشک برای معاینه است.

 

کارشناس گروه پیشگیری و مبارزه با بیماریهای غیرواگیر معاونت بهداشتی همدان راههای پیشگیری از ابتلا به سرطان معده را شامل اجتناب از مصرف سیگار و الکل، درمان و ریشه کنی عفونت هلیکوباکتر پیلوری، مصرف روزانه حداقل پنج واحد میوه و سبزی تازه و کنترل وزن دانست.

 

نیک سیر استفاده از غلات سبوسدار، استفاده از ماهی، مرغ و حبوبات به جای گوشت قرمز و گوشت های فرآوری شده، فعالیت بدنی منظم، نگهداری مواد غذایی در یخچال و اجتناب از مصرف غذاهای مانده و مصرف چای سبز و سیر را مورد تاکید قرار داد.

 

وی بیان کرد: آندوسکوپی بهترین وسیله برای تشخیص سرطان معده بوده و بهترین شیوه برای تشخیصی هلیکوباکتر پیلوری آزمایش خون، تست تنفسی اوره و آندوسکوپی است.

 

کارشناس گروه پیشگیری و مبارزه با بیماریهای غیرواگیر معاونت بهداشتی همدان گفت: راه های درمان سرطان معده شامل جراحی، شیمی درمانی و اشعه درمانی است که با توجه به مرحله تشخیص بیماری و شرایط جسمانی بیمار از یک یا هر سه روش استفاده می شود.

 

نیک سیر افزود: حدود ۲۵ درصد بیماران مبتلا به سرطان معده سابقه ابتلا به زخم معده را هم دارند بنابراین توصیه می شود وضعیت زخمهای معده تا بهبودی کامل پیگیری شود.

 

وی به افرادی که دارای سابقه خانوادگی سرطان معده را دارند توصیه کرد: وضعیت جسمی خود را از نظر عفونت هلیکوباکتر پیلوری بررسی کنند.

 

نیک سیر ادامه داد: غربالگری با آندوسکوپی با توجه به سن، تعداد و نسبت خویشاوندی افراد مبتلا در خانواده صورت می گیرد که باید نسبت به انجام آن اقدام کنند.

 

یکم تا هفتم بهمن ماه هفته مبارزه با سرطان و آگاهی دهی و آموزش به مردم در این خصوص است.

 

علیرضا جهانگیری عرش

 

 

i​rna.‎​ir
  • 20
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش