دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
کد مقاله: ۹۸۰۲۰۰۰۱۲

تفاوت رادیولوژی با سونوگرافی، رادیوگرافی، MRI و CT-SCAN چیست؟

انواع سونوگرافی,کاربردهای رادیولوژی,فرق رادیولوژی با رادیوگرافی

رادیولوژی با سی تی اسکن و ام آر آی و سونوگرافی فرق دارد و هر یک به عنوان روش های تشخیصی پزشکی، کاربرد ها و تفاوت هایی دارند که به عنوان کلمات مصطلح که هر روز در اخبار و رسانه ها و مراکز درمانی با آن روبرو هستیم، باید با آن ها آشنا شویم. سرویس دانستنی های روزیاتو شما را با این اصطلاحات متداول آشنا می کند.

با ما همراه باشید.

 

رادیولوژی چیست و چه کاربردی دارد؟ 

رادیولوژی (RADIOLOGY) یا علم تصویر برداری از بدن، کلمه متداول در صنعت بهداشت و سلامت کشور است و مراکز رادیولوژی در سراسر کشور، یکی از مراکز پر مراجعه بیماران در طول روز است. رادیولوژی در واقع یکی از روش های تشخیص درمان است که به ۲ رشته بزرگ پزشکی هسته ای بر اساس مواد رادیو اکتیو و دیگری رادیولوژی بر اساس X-RAY یا اشعه ایکس تقسیم بندی می شود.

 

لامپ تولید کننده اشعه ایکس به اهرمی وصل شده که می تواند در جهات مختلف حرکت کند. با استفاده از رادیولوژی می توان عکس های رنگی با کنتراست و وضوح تصویری بالا از شکم، معده، روده ها، کلیه ها، لوزه سوم،‌ سنگ های کلیه و هم چنین مری بیمار دریافت و به پزشکان متخصص در فرآیند درمانی و تشخیصی، کمک کرد.

 

انواع سونوگرافی,کاربردهای رادیولوژی,فرق رادیولوژی با رادیوگرافی

 

مهم ترین کاربرد رادیولوژی را می توان تشخیص شکستگی ها دانست که یکی از بهترین روش های تشخیصی بوده و احتمالا شما در طول روز با افرادی مواجه شدید که عکس های رادیولوژی مربوط به شکستگی دست و پا و سر را به مراکز درمانی می برند. رادیولوژی، خطراتی دارد که باید به آن توجه کرد. خواه رادیولوژی دندان باشد چه مغز و معده. چون از امواج یونیزه استفاده می کند، قدرت نفوذ بالا داشته و تابش مکرر آن منجر به تخریب بافت سلولی می شود.

 

برای همین توصیه می شود که در طول یک روز، چند بار رادیولوژی انجام نشود. در رادیولوژی دیجیتال، دز اشعه کاهش یافته و تصاویر دیجیتالی با کیفیت بالا در دسترس پزشکان است. توجه کنید که رادیولوژی با رادیوگرافی فرق می کند و آن چه که شما در تصویربرداری دهان و دندان انجام می دهد،‌ رادیو گرافی است.

 

رادیوگرافی چیست و چه کاربرد هایی دارد؟ 

رادیو گرافی یا عکس برداری یا پرتونگاری (RADIOGRAPHY) یکی از روش های تصویربرداری در تشخیص پزشکی است که هم چون رادیولوژی، از بخش های مختلف بدن امکان تصویر برداری دارد. با آن ، پزشک متخصص می تواند در فرآیند تشخیصی و درمان بیمار، اشراف اطلاعاتی بهتری داشته باشد. این روش نیز با تابش اشعه ایکس بوده که از پوست و عضلات عبور می کند و به صفحه حساسی برخورد می کند که رنگ این قسمت ها پس از ظاهر شدن، سیاه دیده می شود. همان طور که در عکس های رادیوگرافی مشاهده کردید، استخوان، به صورت سفید نماش داده می شود.

 

انواع سونوگرافی,کاربردهای رادیولوژی,فرق رادیولوژی با رادیوگرافی انواع و اقسام تصویربرداری از بخش های مختلف بدن در رادیوگرافی

 

چرا که استخوان های بدن،‌مانع عبور اشعه ایکس شده و آن نواحی، سفید است. رادیوگرافی ساده، نخستین نوع تصویر برداری است که احتمالا در مطلب دندان پزشکی با آن مواجه شدید. تصویر، به صورت عکسی سیاه و سفید روی عکس یا فیلم رادیولوژی به صورت ورقه پلاستیکی با سلوفان شفاف نقش میبینند و وقتی جلوی نور میگیرید، تصویر را میتوان مشاهده کرد.

 

انواع سونوگرافی,کاربردهای رادیولوژی,فرق رادیولوژی با رادیوگرافی

در رادیوگرافی دیجیتال، تصویر توسط کامیپوتر ار مرکز رادیوگرافی به پزشک معالج ارسال شده و توسط مانتیور قابل مشاهده است. در تصویر برداری دیجیتال، از فیلم پلاستیکی مثل رادیوگرافی ساده استفاده نمی شود و صفحه الکترونیکی با صدها هزار نیمه هادی ریز حساس به X-RAY استفاده می شود. در رادیوگرافی دیجیتال، شاهد کنتراست بالای رنگی تصاویر، کیفیت بهتر، کاهش هزینه چاپ، آرشیو تصاویر، دسترسی بهتر به اطلاعات بیماران و تسریع در فرآیند درمانی را شاهد هستیم.

 

انواع سونوگرافی,کاربردهای رادیولوژی,فرق رادیولوژی با رادیوگرافی دستگاه رادیوگرافی دیجیتالی

 

رادیوگرافی اختصاصی یا رادیوگرافی عکس رنگی، برای بیمارانی است که به تشخیص پزشک معالج، به مراکز مربوطه رجوع کرده و بخش هایی از بدن که به سادگی دیده نمی شود را عکسبرداری رنگی می کنند. در این فرآیند، بیمار بایستی آماده شده و موادی به وی تزریق می شود که رنگ نام دارد. درواقع، ظاهر رنگ ندارد و ماده ای است که سبب می شود تا X-RAY از آن عبور کند و فیلم تهیه شود.

 

ضمنا، رادیوگرافی رنگی، رنگی نیست. این رادیوگرافی را می توان در بخش هایی از بدن مثل: مری، معده، اثنی عشری و روده کوچک به کار بست. برای دیدن کلیه نیز از مسیر حالب (لوله بین کلیه و مثانه) مواد رنگی از طریق رگ، تزریق شده و امکان عکسبرداری فراهم می شود.

 

فرق رادیولوژی با رادیوگرافی چیست؟ 

در رادیولوژي، صحبت از پرتو کردیم. هر علمی که به پرتو و پرتو شناسی و پرتور گرافی و پرتو درمانی مرتبط باشد، با رادیولوژی ارتباط دارد. مثل روش های تشخیصی و درمانی و صنعتی. رادیولوژي تشخیصی در پزشکی کاربرد فراوان دارد. رادیوگرافی، بخشی از فعالیت های رادیولوژی بوده و البته CT-SCAN و سنجش تراکم استخوان را نیز شامل می شود. با انجام رادیولوژی، گاها نمی توان تشخیص قطعی درباره ضایعات داد و بایستی از رادیوگرافی استفاده کرد و همان طور که در بالا گفتیم، گاها نیاز است که ماده حاجب به بیمار تزریق شود (رادیوگرافی رنگی).

 

انواع سونوگرافی,کاربردهای رادیولوژی,فرق رادیولوژی با رادیوگرافی تحلیل پزشکان روی تصاویر رادیولوژی

 

هم رادیولوژی و سی تی اسکن و MRI، ۳ روش عکسبرداری پزشکی است که کاربرد خاص خود را داشته و با هم تفاوت دارند. در رادیولوژی، مقدار کمی اشعه از بدن عبور می کند. عکس رادیولوژی سیاه و سفید است.

 

سی تی اسکن چیست؟ 

انواع سونوگرافی,کاربردهای رادیولوژی,فرق رادیولوژی با رادیوگرافی

سی تی اسکن، نوعی از رادیولوژی است. ظرف حداکثر نیم ساعت انجام می شود و درد و خون ریزی و بستری ندارد. این نوع رادیولوژی، از X-RAY‌ و رایانه استفاده می کند و نمایی سیصد و شصت و درجه از مقطعی که مورد نیاز است، می گیرد و در آن واحد، از استخوان و بافت نرم و رگ خونی، عکسبرداری می کند.

 

عکس های CT-SCAN بسیار دقیق است و آسیب های استخوانی را با جزییات در اختیار متخصص مثلا فیزتراپ قرار می دهد. شناسایی سرطان ها و مشکلات سینه و ریه ها و صدمات به استخوان از طریق سی تی اسکن امکان پذیر خواهد بود.

 

MRI چیست؟ 

تا اینجا درباره رادیولوژی، رادیوگرافی، سی تی اسکن اطلاعات خوبی گرفتیم. اما ام آر آی چیست. ام آر ای یک میدان مغناطیسی قوی بی خطر است که با سامانه پیشرفته رایانه ای و امواج رادیویی تداخل پیدا می کند تا تصویری دقیق با جزییات را در اختیار پزشک قرار دهد. بافت نرمال بدن با بافت غیر نرمال، قابل تشخیص است و وضوح تصویر خوبی دارد.

 

فرق MRI با رادیولوژی آن است که در ام آر آی، بیمار در معرض پرتو قرار نمی گیرد.

 

انواع سونوگرافی,کاربردهای رادیولوژی,فرق رادیولوژی با رادیوگرافی

MRI معمولا نیم ساعته انجام می شود و درد و خون ریزی و بستری و بیهوشی ندارد. ام آر ای مثل عکسبرداری رنگی از رحم (HSG) نیست که بعضا نیاز به بیهوشی دارد. تصاویر در MRI به صورت مقطعی گرفته می شود. اگر تتو کرده اید یا دستگاه ضربان ساز قلب دارید یا ایمپلنت دندان دارید، در انجام این فرآیند تشخیصی، با مشکل روبرو هستید.

 

فرق MRI با CT-SCAN چیست؟ 

همان طور که در تصاویر دیدید، ام آر آی یک دستگاه است که امواج رادیویی مغاطیسی، تمام اتم های موجود بدن انسان را آهن ربایی می کند و سپس تصاویر را ضبط می کند و در تشخیص اولیه بیماری موثر است. به خصوص سکته های مغزی را سریع تشخیص می دهد. در سی تی اسکن، تصاویر به صورت برش خورده تهیه شده و نیاز به تزریق ماده حاجب است. به خصوص در سی تی آنژیو که کارکرد عروق و بسته شدن عروق قلب را نیز بررسی می کند. فرق اصلی MRI با CT-SCAN این است که از اشعه ایکس استفاده نمی کند و رادیوفرکانس ها بی خطر هستند.

انواع سونوگرافی,کاربردهای رادیولوژی,فرق رادیولوژی با رادیوگرافی تفاوت دستگاه سی تی اسکن با MRI

 

سی تی اسکن در بارداری ممنوع و ام آر آی در بارداری آزاد است. در سی تی اسکن، شما می توانید لوازم فلزی به همراه داشته باشید و شاید فقط عکس را تخریب کند. مدت زمان سی تی اسکن، ۲ تا ۵ دقیقه و مدت زمان MRI حدود یک ربع تا نیم ساعت است.

 

سونوگرافی چیست و چه کاربردی دارد؟ 

سونوگرافی هم مثل سی تی اسکن و رادیولوژی و ام آر آی و رادیوگرافی، یک دستگاه تصویربرداری است که با امواج اولتراسوند، ساختارهای بدن را می توان تماشا کرد. مشاهده رگ های خونی و کلیه ها و کبدها امکان پذیر است. در سونوگرافی آنومالی برای مشاهده جنین و تعیین جنسیت و بارداری می توان بهره برد. دستگاه سونوگرافی، تصاویری از امواج صوتی ایجاد می کند.

 

انواع سونوگرافی,کاربردهای رادیولوژی,فرق رادیولوژی با رادیوگرافی یکی از کاربردهای دستگاه سونوگرافی برای تشخیص جنسیت و سلامت جنین مادران باردار است

 

سونوگرافی همان طور که احتمالا بارها انجام داده اید یا دیده اید، بی خطر است و درد ندارد و بیهوشی و بی حسی ندارد. تصاویری از داخل بدن را تولید می کند و از طریق یک PROBE روی ژل، تصاویر گرفته می شود.

 

انواع سونوگرافی 

انواع سونوگرافی را می توان به ۷ دسته تقسیم بندی کرد:

 

 سونوگرافی ترانس واژینال برای تصویرداری از داخل واژن.

 

 سونوگرافی معمولی در نواحی مختلف بدن مثل شکم کاربرد دارد.

 

 سونوگرافی تخصصی که از تجهیزات پیشرفته تر از سونوگرافی ساده استفاده می کند.

 

 تصویربرداری رنگی (کالر داپلر): روشی از تصویربرداری که از سلول خونی تصویر می گیرد.

 

 سونوگرافی ۳ بعدی: تصاویر ۳ بعدی از جنین در حال رشد تهیه می کند.

 

 سونوگرافی ۴ بعدی: با اسکنر های مخصوص، حرکات کودک قبل از زایمان قابل مشاهده است.

 

 اکوکاردیوگرافی: استفاده از امواج با فرکانس بالا برای ارزیابی آناتومی قلب کودک و تشخیص مشکلات نقص قلب مادر زادی.

 

سونوگرافی برای تصویر برداری بخش هایی چون: طحال، پانکراس، چشم، تیروئید، مغز نوزاد، ستون فقرات نوزادان، کلیه ها، مثانه، کیسه صفرا، کبد، الاستوگرافی توده پستانی و الاستوگرافی کبد کاربرد دارد. مسئول تفسیر فیلم سونوگرافی، رادیولوژیست است.

انواع سونوگرافی,کاربردهای رادیولوژی,فرق رادیولوژی با رادیوگرافی پروب دستگاه سونوگرافی روی شکم و ژل، کشیده می شود

 

فرق رادیولوژی با سونوگرافی چیست؟ 

فرق رادیولوژی با سونوگرافی این است که در سونوگرافی از اشعه ایکس استفاده نمی شود و اما در رادیولوژي یا رادیوگرافی از اشعه ایکس استفاده می شود. از رادیولوژی برای تصویر برداری از قسمت های سخت بدن استفاده می شود و سونوگرافی برای قسمت های نرم مثل کلیه و مثانه کاربرد دارد.

 

انواع سونوگرافی,کاربردهای رادیولوژی,فرق رادیولوژی با رادیوگرافی

 

سونوگرافی در بارداری کاربرد دارد و برای تعیین جنسیت نوزاد و ضربان قلب و اطمینان از سلامتی نوزاد استفاده می شود.

 

اگر شما خواننده گرامی، نظر و دیدگاهی درباره این فرآیند های تشخیص پزشکی، قیمت، هزینه ها و نحوه بیمه دارید، مراتب را از طریق کامنت با ما به اشتراک بگذارید.

 

  • 29
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۸
غیر قابل انتشار: ۱۲
جدیدترین
قدیمی ترین
ممنون از اطلاعات مفیدی که به اشتراک گذاشته اید.
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش