چند قدم نرسیده به سكته مغزی
ناگهان یك سمت صورتش كج شد، دست و پایش به خاطر ضعف شدید، توانایی حركت را از دست داد و دیگر قادر به حرف زدن نبود ... ا علائمی را نشان میداد که بد بود؛ علائمی با ماهیت سكته مغزی. حالا به تنها اقدامی كه نیاز داشت، رساندنش در زمان طلایی (حداكثر ۵/۴ ساعت) به یك مركز درمانی مجهز بود ... اما گاهی این علائم در سكتههای مغزی خفیف و به دلیل قطع گذرای خونرسانی به مغز (TIA) اتفاق میافتد كه معمولا كمتر از ۲۴ ساعت طول میكشد و علائم آن نیز در عرض ۱۰ تا ۶۰ دقیقه یا حداكثر چند روز بر طرف میشود.
زمانی سكته مغزی، خفیف تشخیص داده میشود كه حجم ناحیهای از مغز كه دچار سكته شده، زیر یك سانتیمتر و علائم آن در حد خفیف باشد. سكته مغزی خفیف معمولا با ضعف خفیف دست و تغییرات زودگذر در حالت چهره همراه است. تشخیص این نوع سكته از حیث اینكه چه ناحیهای از مغز درگیر آن است، اهمیت دارد، زیرا در برخی از مناطق مغز، اگر حتی سكته مغزی كوچك اتفاق بیفتد، فلج كامل ایجاد میكند.
سكتهای با عوارض ماندگار
زمانی كه خونرسانی به مغز مختل شود ولی شدت و زمان این اختلال در حدی نباشد كه به سكته (مرگ بخشی از بافت) منجر شود، حمله ایسكمیك گذرا رخ داده است. با این حال، سكته مغزی خفیف هم میتواند علائم پایدار بهجا گذارد ولی با گذشت زمان و اقدامات بازتوانی، اختلالات حركتی ناشی از آن از بین میرود و بیمار به سطحی از كاركرد روزانهاش نزدیك میشود . البته باید توجه كنید خطر سكته مغزی شدید كه باعث آسیب ماندگار میشود، در چند روز اول بعد از حملات ناشی از سكته مغزی خفیف نیز زیاد است. محققان تاكید میكنند سكته مغزی خفیف میتواند هشداری برای سكته كامل باشد و باید به سرعت درمان شود. درمان سریع این حمله میتواند احتمال بروز سكته كامل را تا ۸۰ درصد كاهش دهد. معمولا بروز سكته مغزی خفیف یك تشخیص اورژانسی است و باید در اسرع وقت درمان شود.
لباس ضد سكته مغزی بپوشید!
پیشگیری از سكته مغزی و قلبی اصول مشتركی دارند كه شامل پرهیز از مصرف مواد مخدر و سیگار، داشتن برنامه تحركی منظم و انجام ورزش حداقل سه بار در هفته، مصرف میوه و سبزیجات تازه بویژه با رنگدانه قرمز، محدود كردن مصرف چربی و غذای پركالری، محدود كردن نمك و در بالای ۴۰ سال، انجام آزمایش خون سالانه برای تشخیص زودهنگام دیابت میشود. اگر این موارد رعایت شود از سكته مغزی پیشگیری میشود.
در معرض خطر هستید
بیشتر افرادی كه سبك زندگی خوبی ندارند، چاق هستند، ورزش نمیكنند و غذای پركالری مصرف میكنند یا در خانواده سابقه بروز سكته مغزی در سنین پایین دارند در خطر بیشتری از حیث ابتلا به سكته مغزی هستند . یكی از علل شایع سكته، آترواسكلروز (سخت شدن شریانها) است. پلاكهای ساخته شده از چربی، كلسترول، كلسیم و دیگر مواد در شریانها، باعث تنگ شدن رگهای خونی میشود. یك لخته خونی ممكن است در این راه باریك بماند و باعث سكته مغزی -ایسكمی شود. ناگفته نماند كه سكته مغزی ممكن است بر اثر فشار خون بالای كنترل نشده نیز بهوجود آید.
نجات از سكته مغزی
اگر پس از سكته مغزی بتوان با تشخیص درست علائم، بیمار را طی زمان طلایی (چهار ساعت و نیم) به مركز درمانی مجهز انتقال داد، درمان وی ممكن خواهد بود. درمان و در واقع، خروج لخته ایجاد شده در عروق مغزی با استفاده از داروهای وریدی و گاهی بعد از زمان طلایی با استفاده ار تكنیكهای آنژوپلاستی صورت میگیرد . ضروری است خانوادهها اگر تصور میكنند زمان رسیدن نیروهای اورژانس طول میکشد باید قبل از تمام شدن زمان طلایی، خودشان بیمار را به مركز درمانی كه ترجیحا مجهز به ارائه خدمات ویژه به بیماران سكته مغزی است، برسانند.
او سكته مغزی كرده!
روش اصلی تشخیص سكته مغزی معاینه است اما برای تایید تشخیص از روشهای سیتیاسكن و امآرآی و برای تشخیص عروق بزرگ در ناحیه مغز و گردن از آنژیوگرافی مثل امآر آنژیوگرافی و سیتی آنژیوگرافی استفاده میشود. براساس نتایج این بررسیها نوع درمان، چه در مرحله حاد (اورژانسی) و چه در مرحله تحت حاد (در منزل) انتخاب میشود.
پس از آن لخته ایجاد شده در عروق مغزی در اورژانس با استفاده از دارو و آنژیوپلاستی، خارج میشود. بعد از آن نیز وضعیت بیماری كه در بخش یا منزل تحت درمان قرار گرفته با استفاده از داروهای رقیقكننده خون مثل آسپرین پلاویكس یا وارفارین كنترل میكشود. در واقع، فشار خون و چربی خون چنین بیماری را با توصیههای لازم به سمتی تغییر میدهیم كه بتوانیم از سكته مغزی بعدی پیشگیری كنیم.
- 15
- 2