آب درمانی
یک نوع روش درمانی به نام آب درمانی یا هیدروتراپی وجود دارد که در آن برای التیام و آرامش بخشیدن به بدن از آب گرم و یا آب سرد استفاده می شود. در این فرآیند می توانید آب گرم و سرد را با هم ترکیب کنید و یا به تنهایی از آن استفاده کنید. هیدروتراپی به منظور بهبود و پيشگيري از بیماریها سریعا به یک درمان محبوب تبدیل شده است. امروزه هیدروتراپی در سازمان ها و باشگاه های بزرگ ورزشی بسیاری برای بهبود دادن آسیب های ورزشکاران و سالم سازی عضلاتشان کاربرد دارد. به توصیه ی پزشکان، روش های درمانی متنوعی وجود دارد که ساده ترین و مؤثرترین آن هیدروتراپی می باشد. حضور پزشک با تجربه در بعضی از درمانهای هیدروتراپی، الزامی است درحالیکه چندین مورد دیگر آن ها را می توان در خانه به راحتی انجام داد. موارد زیر برای اماکن و تجهيزات احتمالی آب درمانی مناسب است که برای استفاده از هر کدام باید هدف درمان و پزشک را در نظر گرفت:
>> مخازن طب فیزیکی
>> چشمه های آبگرم گردابی
>> استخرهای شنا
>> دوش
>> حمام
>> سونا
>> وان های آبگرم
تاریخچه آب درمانی
آب درمانی برای نخستین بار در دوران باستا، مورد استفاده قرار گرفت. بر طبق شواهد، این روش درمانی در چین و یونان باستان کاربرد داشت. در قرن ۱۸ میلادی، استفاده از آب درمانی رواج پیدا کرد و در قرن نوزدهم میلادی نخستین مطب مخصوص آب درمانی در اروپا افتتاح شد. امروزه آب درمانی، بسیاری از بیماری ها را درمان می کند و طبق نظر پزشکان برای کاهش درد و بهبود عوارض ناشی از بیماری به عنوان یک مکمل طبیعی محسوب میشود.
انواع آب درمانی
از اماکنی که آب درمانی در آن ها انجام میشود؛ میتوان به مراکز بهداشتی، آبگرم و کلینیک های فیزیوتراپی و حتی در خانه اشاره کرد. در ادامه با انواع متداول آب درمانی اشنا شوید:
* تمرینات آبی:
شما با انجام ورزش در استخر آب گرم یا سرد می توانید مقاومت و فشار کمتری بر روی مفاصل خود، وارد کنید. تمرینات آبی برای افرادی توصیه شده که دارای مشکلاتی همچون کمردرد، چاقی، آرتروز، سن بالا یا ناتوانی جسمی مفید هستند.
* بالنئوتراپی:
برخی بر این عقیده اند که فواید درمانی بسیاری برای ماندن در آبهای غنی از مواد معدنی یا چشمه های آب گرم معدنی وجود دارد. برای درمان مشکلاتی از جمله کمردرد، آرتروز، اختلال عملکرد سیستم ایمنی و فیبرومیالژیا می توان از بالنئوتراپی استفاده کرد.
* آب درمانی کولونی:
در روش آب درمانی کولونی، روده ی بزرگ را پاک سازی میکنند؛ یعنی در این فرآیند درمانی، اقدام به شستشوی مدفوع از روده بزرگ می نمایند و برطبق ادعای طرفدارانش، این روش موجب پاک سازی سموم و بهبود سلامت میشود.
* کمپرس:
پروسه ی آب درمانی به روش کمپرس به اینصورتست که درون آب گرم و یا خنک، حوله ها را خیس می کنند و آن را روی قسمت خاصی از بدن می گذارند. کمپرس های سرد، این قابلیت را دارند که التهاب و تورم را کاهش دهند درحالیکه کمپرس گرم، جریان خون را افزایش می دهد و عضلات سفت را باز می کند.
* هیدروتراپی سرد و گرم:
از روش هیدروتراپی سرد و گرم بعنوان آب درمان مداری یاد می کنند و در این روش برای درمان درد مزمن یا افزایش ترشحات لنفاوی باید در آب سرد و گرم به صورت متناوب، غوطه ور شد( در نتیجه سموم را از سیستم ایمنی بدن خارج می کند).
* مخازن شناور:
نام های دیگر مخازن شناور، شامل مخازن ایزولاسیون یا مخازن غوطه وری می باشد؛ این روش درمانی به اینصورتست که یک استخر کم عمق آب شور را بمنظور تسکین استرس و اضطراب، بهبود خواب و آرامش عضلات، در یک مخزن مهر و موم شده و تاریک، شناور می کنند.
* حمام پا:
خیساندن پاها به کاهش تورم و درد، پس از یک روز، فشار طولانی روی پاها کمک میکند. اما، پیش از درمان آبگرم پا به این منظور کاربرد دارد که بافت مورد استفاده را نرم میکند. براساس ادعای بعضی از افراد، حمام های غذایی موجب متعادل سازی گردش خون و کاهش گرفتگی در سر، ریه ها و اندام های لگن میشود.
* تحریک با گرما:
برای بهبود علائم حاد سرما خوردگی یا برونشیت می توانید از کمپرس گرم استفاده کنید یا بر روی قفسه سینه ی خود، یک بطری آب گرم قرار دهید.
* حمام یخ:
حمام های یخی، محبوبیت بسیاری در بین ورزشکاران دارد. بنابراین برای تسریع بهبودی پس از آسیب دیدگی یا ورزش شدید می توانید در وان آب بین ۴۵ و ۶۵ فارنهایت بروید. حمام های یخ به اینصورتست که در آب سرد، غوطه ور میشوید و این روش درمانی بطور فزاینده ای جایگزین کرایوتراپی شده است که بدن را تا منفی ۲۸۰ درجه فارنهایت در معرض انفجارهای کوتاه هوا قرار می دهند.
* سونا:
یکی از انواع آب درمانی، سونا نام دارد که هوای خشک و گرم در آن مزایایی بهمراه دارد که از آن ها می توان به سوزاندن کالری، تعریق برای آزاد سازی سموم، شل شدن عضلات و بهبود کیفیت پوست اشاره کرد.
* حمام Sitz یا نشیمنی:
در پروسه ی حمام سیتز یا نشسته، بیمار باید برای معالجه مشکلات ناحیه مقعد، روده بزرگ و دستگاه تناسلی در یک وان آب بنشیند. درواقع برای بیماری هایی همچون سندرم پیش از قائدگی، بواسیر و شکاف مقعدی از حمام Sitz استفاده می شود.
* حمام های بخار:
حمام ترکی، متشکل از اتاق هاییست که با بخار و گرما ترکیب شده است. یکی از مزایای حمام بخار اینست که سموم بدن را دفع می کند.
* واتسو:
واتسو متشکل از کلمات “واتر” و “شیاتسو” میباشد که در این روش درمانگر، برای این که علایم بیمار در حین شنا در استخر آب گرم تسکین پیدا کند؛ از تکنیک های ماساژ استفاده میکند.
* آب درمانی گردابی:
به مکانی که اندام یا بدن در آب ساکن، غوطه ور میشود؛ آب درمانی گردابی می گویند. از مزایای دیگرگرداب می توان به بهبود ترمیم بافتی بعد از سوختگی، افزایش گردش خون و زخم یا سایر آسیب های پوستی اشاره کرد.
تاثیر آب درمانی بر لاغری
بنابر تحقیقات انجام شده بر روی دیابت در سال ۱۹۹۹، اگر مراجعین در حمام داغ بمدت ۳ تا ۶ بار در هفته بنشینند؛ وزن آن ها در هر هفته بمیزان نیم کیلوگرم کاهش پیدا میکند. بیشتر زنان بالای سی سال از مشکلاتی همچون چربی در مفاصل، کمر و ران رنج می برند که این سلولیت، ضررهایی را برای آن ها بهمراه دارد. حمام داغ و جکوزی با سوزاندن این چربی قدیمی، موجب افزایش گردش خون در بدن میشود.
مزایای آب درمانی
آب گرم موجب ارامش بخشی به بدن می شود. درصورت ایستادن در حمام گرم، بیش از پنج دقیقه با حالاتی همچون خواب آلودگی ، خستگی ذهنی و نرمی عضلانی رو به رو میشوید. آب سرد، عضلات را منقبض می کند. آب درمانی، تأثير به سزایی بر روی سیستم ایمنی بدن دارد زیرا سیستم ایمنی از طریق رگ ها برای جابجایی مایعات لنفاوی به انقباض عضلات تکیه می کند.
یک دوش آب گرم یا سرد، سیستم لنفاوی را تحریک می کند و موجب انتقال گلبول های سفید خون به بافت ها از طریق رگ های خونی میشود. همچنین از مزایای هیدروتراپی می توان به پاک سازی سموم نظیر باکتری ها و ویروس ها و دفع ضایعات بدن اشاره کرد. هیدروتراپی خانگی، علاوه بر تمامی این موارد باعث کاهش هزینه آب درمانی می شود.
آب درمانی دارای مزایای دیگری نظیر افزایش گردش خون، جذب اکسیژن توسط سلول ها، تغذیه بهتر بدن، از بین بردن ضایعات، تقویت سیستم ایمنی و دفع سموم بدن میباشد که بیماری هایی از جمله بیماری های مزمن، سرماخوردگی و یا آنفولانزا، عفونت ها، آلرژی های فصلی و گرفتگی سینوسی را درمان می کند.
موارد احتیاطی در انجام آب درمانی
درصورت ابتلا به بیماریهای زیر باید از پزشکتان، پیش از فرآیند آب درمانی مشورت بگیرید:
- بارداری
- تب
- ترس از آب
- سرطان
- وجود التهابات یا صدمات حاد در بدن
- ابتلا به بیماری کلیوی
- حساسیت به گرما و یا سرما
- زخم های باز
- ابتلا به بیماری های قلبی عروقی یا فشارخون بالا
گردآوری: بخش سلامت سرپوش
- 16
- 5