دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۱۰۲۰۱۲۲

علل ، علایم و راههای تشخیص ویروس زیکا

پشه آئروس,علائم ویروس زیکا,ویروس زیکا چیستویروس زیکا چیست
ویروس زیکا نوعی ویروس است که می تواند از طریق نوعی پشه بنام آئدس و از راه های مختلفی منتشر شود. این ویروس علائم خفیفی را از خود بروز می دهد اما می تواند یکی از عوامل نقص کودکان باشد. پشه آئدس نیز حمل کننده بیماری های دیگری از قبیل؛ تب دانگ، تب زرد و ویروس چیکونگونیا نیز می باشد.

ویروس زیکا چیست؟

ویروس زیکا می تواند از طریق پشه ای بنام آئدس به انسان منتقل شود. این پشه علاوه بر این ویروس حامل عوامل ایجاد کننده تب دانگ، تب زرد و ویروس چیکونگونیا نیز می باشد. ویروس زیکا اولین بار در سال ۱۹۴۷ در اوگاندا کشف شد که نام انتخاب شده به دلیل کشف این ویروس در منطقه ای است که برای نخستین بار در آنجا کشف شد. شاید برای شما غیرقابل باور باشد که نیش یک پشه می تواند چه خطراتی را به همراه داشته باشد، هنگامی که این پشه فرد آلوده را نیش می زند سپس با انتخاب فرد دیگری او را نیز مورد گزش قرار می دهد؛ ویروس منتشر می شود.

ویروس زیکا می تواند با؛ ویروس‌های دِنگی، تب زرد، آنسفالیت ژاپنی و ویروس غربی نیل هم ارتباط داشته باشد که از سال ۱۹۵۰ به بعد شناسایی شدند و کمربندی باریک از آفریقا تا آسیا را تشکیل می دهد. بعد از سال ۲۰۰۷ شیوع این بیماری در خارج از آفریقا اتفاق نیوفتاد بعد از آن به سمت جنوب اقیانوس آرام شایع شد. با گسترش ویروس از سمت شرق در سال های ۲۰۰۷ تا ۲۰۱۶ در سراسر اقیانوس آرام و آمریكا گسترش پیدا کرد و همه گیری در سال ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۶ ایجاد شد.

پزشک و سخنگوی انجمن بیماریهای عفونی آمریکا به نام آمش آدالجا اعلام کرده است؛

“ اما با این حال زیکا تاکنون هرگز به عنوان یک بیماری عفونی شدید تصور نمی شد”

سازمان جهانی کنترل و پیشگیری از بیماری ها به مراقبت و پیشگیری از این ویروس تاکید کرده است و بیان کرده ویروس زیکا می تواند از طریق تماس جنسی هم منتقل شود و افرادی که به مناطق شایع سفر می کنند بعد از آن معمولا به این ویروس مبتلا می شوند و آن را به شریک جنسی خود که مسافرت نبوده منتقل می کنند.

اختلالات ناشی از ویروس زیکا,انتقال ویروس زیکا از طریق خون,ویروس زیکاپشه آئروس؛ ویروس زیکا

علائم ویروس زیکا شامل چه مواردی می باشند؟

بسیاری از افرادی که به ویروس زیکا مبتلا می شوند علائمی ندارند به طوری که از هر ۵ نفر آلوده ۴ نفر هیچ علائم و نشانه‌ای را از خود نشان نمی دهند یا فقط علائم خفیفی دارند. علائم ناشی از این ویروس ۲ ال ۱۴ روز بعد از گزش فرد توسط پشه آلوده شروع می شوند و تا حدود یک هفته هم طول می کشند، اغلب افراد به طور کامل بهبود می یابند و به اندازه کافی بیمار نمی شوند که به بیمارستان بروند ، و به ندرت مرگ در اثر زیکا رخ می دهد. شایع ترین علائم زیکا شامل موارد زیر می باشند:

  • تب خفیف
  • راش های پوستی، ضایعاتی به شکل دانه های سرخ روی پوست
  • درد مفاصل به خصوص در دست ‌ها یا پاها
  • قرمزی چشم ملتحمه یا Conjunctivitis
  • سردرد
  • درد عضلانی
  • درد چشم
  • خستگی یا احساس ناراحتی عمومی
  • درد شکم

علائمی که زیکا ایجاد می کند شبیه به سایر ویروس هایی است که از طریق نیش پشه مانند دنگو و چیکونگونیا منتشر می شوند. در صورتی که علائم گفته شده را دارید و از اعضای خانواده شما کسی هست که به این ویروس مبتلا شده حتما باید به پزشک مراجعه کنید، یا اگر به مناطقی که شیوع این ویروس بالا است سفر کردید، باردار هستید حتی اگر علائمی ندارید از پزشک خود بپرسید باید آزمایش بدهید یا نه.

براساس آنچه سازمان جهانی بهداشت اعلام کرده این ویروس می تواند بین شرکای جنسی و از مادر به جنین منتقل شود حتی اگر علائمی از عفونت وجود نداشته باشد.

این ویروس می تواند در مایع منی ، ادرار و بزاق افراد آلوده و مایعات موجود در چشم پیدا شود. اگر فرد به ابتلا به این ویروس مشکوک باشد پزشک یا سایر ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی از آزمایش خون یا ادرار می گیرند تا این ویروس را تشحیص دهند. این ویروس می تواند ایمنی ایجاد کند به شکلی که اگر فرد یکبار به آن مبتلا شود؛ در برابر عفونت های بعدی محافظت می شود.

تشخیض ویروس زیکا,راه انتقال ویروس زیکا,عوامل گسترش ویروس زیکاگسترش ویروس زیکا

عوامل گسترش ویروس زیکا چیست؟

ویروس زیکا در اغلب موارد از طریق گزش پشه آلوده منتقل می شود که پشه های حامل شناخته شده شامل دو گونه از پشه‌های آئدس هستند . در سراسر دنیا وجود دارند. پشه آئدس در روز به شکل مکرر حمله می کند اما احتما گزیدگی در روز نیز وجود دارد، این پشه معمولا در نزدیکی آب راکد تخم‌گذاری می‌کنند و می توانند خارج منزل هم زنده بمانند.

پشه با نیش زدن فرد مبتلا به ویروس زیکا آلوده می شود و نیش زدن فرد سالم می تواند ویروس را وارد جریان خون او کند و عفونت را شکل دهد. عوامل دیگری نیز وجود دارند که می توانند پشه را منتقل کنند اما کمتر رایج هستند، اما به هر حال از عوامل انتقال دهنده محسوب می شود. در ادامه به تفسیر برخی از این عوامل خواهیم پرداخت:

انتقال ویروس زیکا از طریق خون,ویروس زیکا,انتقال ویروس زیکا از مادر به جنینانتقال ویروس زیکا از مادر به جنین

انتقال از مادر به کودک:

ویروس زیکا می تواند در حین بارداری و یا بعد از تولد از مادر به کودک منتقل شود. ویروس می تواند در شیر مادر هم جریان داشته باشد به همین دلیل گزارش هایی از عفونت نوزادان شیرخوار دیده می شود، البته هیچ گزارشی مبنی بر ایجاد مشکلات جسمی برای نوزادان شیرخوار که مادرشان به این ویروس آلوده شده وجود ندارد اما ویروس زیکا تاثیرات بسیار زیادی بر سلاکت جنین می گذارد.

انتقال از راه تماس جنسی:

در صورتی که رابطه جنسی محافظت نشده وجود داشته باشد؛ این ویروس می تواند از طریق دهان، مقعد و واژن منتقل شود. مایع منی به مقدار بیشتری از این ویروس را دارد و می تواند آن را فعال نگه دارد. فردی که به زیکا آلوده شده می تواند قبل از بروز علائم عفونت و یا پس از فروکش کردن علائم این ویروس را گسترش دهد. بنابراین رابطه جنسی محافظت نشده می تواند تا سه ماه پس از سفر خطر ابتلا به ویروس زیکا را افزایش دهد، به همین دلیل افرادی که در مناطق اندمیک این ویروس سفر کرده اند باید برای ارتباط جنسی از کاندوم استفاده کنند یا تا زمان تولد نوزاد خود از رابطه خودداری کنند.

انتقال از طریق خون:

احتمال انتقال ویروس از طریق خون کم است اما امکان آن وجود دارد.

شرایط آزمایشگاهی:

گزارش هایی مبنی بر عفونت های ویروس زیکا در شرایط آزمایشگاهی وجود دارد البته قطعیت آن هنوز اثبات نشده است. بنابراین توصیه می شود برای پیشگری از ابتلا به این ویروس از تماس با خون فرد یا سایر مایعات بدن خودداری کنید.

سفر یا زندگی در مناطق پرخطر:

خطر مواجهه با ویروس زیکا با قرار گرفتن در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری افزایش می یابد. چندین جزیره اقیانوس آرام، تعدادی از کشورهای آمریکای مرکزی، جنوبی و شمالی و جزایر نزدیک آفریقای غربی از جمله مناطق خطرناک محسوب می شوند. به دلیل وجود پشه‌های حامل ویروس زیکا در سراسر جهان احتمال شیوع آن به مناطق جدید وجود دارد.

پپشه حامل در ایران نیز دیده می شود اما هنوز صحت وجود بیماری تایید نشده اما به طور کلی شیوع این بیماری در ایران بسیار کم است، در هر صورت باید هنگام سفر به مناطق اندمیک بسیار مراقب بود.

اختلالات ناشی از ویروس زیکا,انتقال ویروس زیکا از طریق خون,ویروس زیکاایجاد ناهنجاری کودک در ویروس زیکا

زیکا چگونه تشخیص داده می شود؟

متاسفانه هیچ دارو یا واکسن خاصی برای ویروس زیکا وجود ندارد و باید در مدیریت و درمان این بیماری به موارد زیر توجه داشته باشید:

  • درمان علامتی
  • استراحت زیاد
  • جلوگیری از کم آب شدن بدن از طریق نوشیدن مایعات فراوان
  • کاهش درد و تب از طریق مصرف داروهایی مانند استامینوفن
  • عدم مصرف آسپرین و سایر داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی تا زمانی که خطر خونریزی از بین برود.
  • در صورت مصرف داروهای دیگر با پزشک مشورت کنید.

پشه آئروس,علائم ویروس زیکا,ویروس زیکا چیستاختلالات ناشی از ویروس زیکا

اختلالات ناشی از ویروس زیکا:

در صورتی که مادر باردار به این ویروس مبتلا شود احتمال سقط جنین، زایمان زودرس و تولد نوزاد مرده وجود دارد، همچنین ابتلا به این عفونت در دوران بارداری خطر نقص مادرزادی جدی در نوزادان (سندرم مادرزادی زیکا) را افزایش می دهد. سندرم مادرزادی زیکا می تواند موارد زیر را باعث شود:

  • فرو رفتگی جمجمه
  • آسیب دیدگی چشم
  • آسیب مغزی و کاهش بافت مغزی
  • مشکلات مفصلی، از جمله تونایی حرکت محدود
  • اندازه مغز و سر غیر طبیعی و کوچک (میکروسفالی)
  • کاهش حرکت بدن به دلیل فشار بیش از حد عضلات پس از تولد

در صورتی که بزرگسالان به این ویروس مبتلا شوند ممکن است عوارض مغزی یا سیستم عصبی مانند سندرم گیلن باره را ایجاد کند، حتی اگر فرد علائم عفونت را هم از خود نشان ندهد می توان این عوارض را مشاهده کرد.

گردآوری: بخش مجله سلامت سرپوش

  • 11
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش