زگیل تناسلی
بیماری زگیل تناسلی یک بیماری عفونی می باشد که عامل اصلی بوجود آورنده ی آن HPV یا پاپیلومای انسانی می باشد که نوعی ویروس دی ان ای دار است. زگیل تناسلی همچنین بعنوان بیماری جنسی شناخته میشود که بر اثر تماس جنسی یا توسط وسایل آلوده منتقل می شود. حتی کودکان هم به این بیماری مبتلا میشوند. اگر فردی به بیماری زگیل تناسلی مبتلا باشد، حتما آنرا به شریک جنسی خود منتقل خواهد کرد. زگیل تناسلی که به شکل زائده های پوستی است در ناحیه تناسلی، کشاله ران و اطراف مقعد بوجود می آید.
زگیل تناسلی به ویژه برای زنان خطرناک است زیرا میتواند گاهی اوقات منجر به زگیل تناسلی یا سرطان گردن رحم شود. زگیل های تناسلی اکثرا با چشم قابل مشاهده نیستند و امکان دارد بسیار کوچک بوده و گاهی به رنگ خود پوست باشند به همین علت به آسانی دیده نمی شوند. زگیل تناسلی امکان دارد به صورت تک و یا خوشه ای باشد. در حالیکه شما امکان دارد حتی از وجود زگیل تناسلی در بدن خود آگاه نباشید. اگر زگیل تناسلی پخش شود و ناحیه بزرگی را در بر بگیرد، امکان دارد درد زیادی نیز داشته باشد. پس از، از بین رفتن زگیل تناسلی، رنگ آن ناحیه از پوست به حالت قبل برمی گردد. همچنین تشخیص زگیل تناسلی در مردان راحت تر از زنان است.
نام های دیگر زگیل تناسلی
بیماری زگیل تناسلی را با نام هایی نظیر ژنیتال وارت (Genital Wart) و کوندیلوما آکومیناتا نیز می شناسند.
سن شیوع زگیل تناسلی
در جوامع امروزی با تغییر الگوها و عادات جنسی افراد متأسفانه سن شیوع زگیل تناسلی بسیار کاهش یافته و به مرز ۱۲ سال رسیده است. میزان شیوع این بیماری در مردان و زنان یکسان است و احتمال ابتلا به این بیماری در فاصله ی ۱۲ تا ۳۵ سالگی که افراد از نظر جنسی فعال هستند بسیار افزایش می یابد.
علل زگیل تناسلی
ویروس پاپیلوما یا HPV علت ایجاد زگیل تناسلی است. تمامی ویروس های پاپیلوما خطرناک نیستند و ناحیه تناسلی را درگیر نمی کنند ولی بیش از نیمی از افرادی که روابط جنسی دارند، احتمالا در طول دوره فعالیت جنسیشان این عفونت را تجربه میکنند. روی پوست ناحیه تناسلی، اچ پی وی میتواند وجود داشته باشد ولی لزوما باعث به وجود آمدن زگیل نشود، یا چند ماه بعد آنرا به وجود اورد. همین مسئله سبب می شود خیلی از افراد مبتلا، تا ماهها یا حتی سالها متوجه این بیماری نشوند.
برخی از ویروس های اچ پی وی می توانند به سلول های دهانه رحم برسند و منجر به سرطان شوند. بدین ترتیب پزشکان به افرادی که رابطه جنسی دارند پیشنهاد می کنند چکاپ را هر چند وقت یک بار انجام بدهند زیرا ابتلا به ویروس hpv بعنوان یک بیماری مقاربتی شناخته می شود. بیش از صد نوع ویروس پاپیلوم در بدن ما وجود دارد که هر کدام، یک قسمتی از بدن مثل دست و پا را درگیر می کند. منتها دو ویروس نوع ششم و یازدهم عامل ایجاد زگیل تناسلی در اغلب افراد است.
علائم زگیل تناسلی
علائم زگیل تناسلی در زنان و مردان به شرح زیر است:
>> علائم زگیل تناسلی نظیر وجود زائده های برجسته، سفت و توپر گوشتی شکل در اطراف ناحیه تناسلی و مقعد به صورت تک زگیل هایی پراکنده و ریز و یا برآمدگی های بزرگتر به شکل خوشه ای و متمرکز هستند.
>> رنگ زگیل تناسلی غالبا به رنگ پوست است ولی در بعضی موارد رنگ آن میتواند تیره تر یا روشن تر از رنگ پوست شخص باشد.
>> افرادی که رابطه ی جنسی دهانی داشته اند امکان دارد زگیل تناسلی در اطراف نواحی دهان، زبان، لب ها و گلو ایجاد شده باشد.
>> یکی دیگر از علائم زگیل تناسلی، حس خارش و سوزش در محل زگیل هاست.
>> رطوبت و ترشح در محل زگیل تناسلی از دیگر نشانه های این بیماری است.
>> درصورتی که در مسیر مجاری ادراری زگیل تناسلی قرار گرفته باشد میتوانند سبب مشکلاتی مانند ایجاد خونریزی، بروز درد و انسداد مجاری ادراری شود.
روش انتقال زگیل تناسلی
ویروس پاپیلوم که عامل بوجود آمدن زگیل تناسلی است به آسانی از راه رابطه جنسی منتقل می شود. هم بانوان و هم آقایان میتوانند حامل ویروس اچ پی وی و منتقل کننده آن باشند. یکی از راه های انتقال ویروس پاپیلوم انسانی، تماس پوستی است، بدین ترتیب با نزدیکی جنسی این ویروس منتقل میشود و انتقال آن لزوماً مشروط به رابطه جنسی دخولی واژینال یا مقعدی نیست. عموماً زمانی که زگیل تناسلی وجود داشته باشد ویروس پاپیلوم منتقل میشود، ولی احتمال انتقال آن بعد از، از بین رفتن زگیل هم وجود دارد. به ندرت پیش می آید که زگیل تناسلی در اثر سکس دهانی در داخل دهان یا گلو یا روی لب ها ایجاد شود.
روش انتقال زگیل تناسلی بدون رابطه جنسی مقعدی از ناحیه تناسلی به ناحیه اطراف مقعد است. ممکن است که موقع زایمان زگیل تناسلی از مادر به نوزاد انتقال یابد، البته این اتفاق خیلی کم رخ می دهد. زگیل تناسلی از راههایی نظیر بوسیدن، در آغوش گرفتن، استفاده اشتراکی از حوله یا حمام، آب تنی در استخر عمومی، صندلی توالت، لیوان، بشقاب یا دیگر وسایل غذاخوری مشترک منتقل نمی شود.
تیپ کم خطر ویروس HPV
از عوامل به وجود آورنده تیپ کم خطر ویروس HPV میتوان به مواردی مانند زگیل واژن (ناحیه تناسلی)، مقعد و دهان و انواع زگیل های معمولی در سراسر بدن اشاره کرد. اگر ویروس زگیل تناسلی کم خطر در نواحی مانند ناحیه تناسلی و مقعد رشد کند، زگیل در این قسمتها به وجود می آورد.
زنان و مردان همگی مستعد زگیل تناسلی کم خطر هستند. این زگیل ها عفونت خاصی را دربر ندارند و مشکل خاصی به وجود نمی آورند و معمولاً بعد از گذشت ۱۸ الی ۲۴ ماه خود بخود از بین میرود. انواع کم خطر ویروس HPV شامل نوع ۶، ۱۱، ۴۰، ۴۳، ۴۴، ۵۳، ۵۴، ۶۱، ۷۲ و ۷۳ است. این زگیل ها اغلب در قسمت خارجی دستگاه تناسلی ایجاد می شوند و در قسمت داخلی دستگاه تناسلی کم تر ایجاد می شوند. زگیل تناسلی کم خطر منجر به سرطان نمی شود.
ویژگی های زگیل تناسلی پر خطر
یکی از انواع ویروس زگیل تناسلی، زگیل تناسلی پر خطر است که باعث بروز سرطان می شود. ویروس زگیل تناسلی پر خطر منجر به سرطان هایی مثل سرطان دهانهٔ رحم (سرطان گردن رحم)، سرطان واژن و سرطان دهانه واژن در زنان شود. در صورتیکه در بدن مردان این ویروس رشد کند، باعث سرطان آلت تناسلی می شود. علاوه بر اینها، زگیل تناسلی پرخطر در ایجاد سرطان های دهان، زبان، لوزه، حنجره و مقعد نیز نقش دارد. سومین نوع سرطان رایج در بین زنان دنیا سرطان دهانه رحم است. این زگیل ها اغلب به نواحی داخلی دستگاه تناسلی نفوذ می کنند. زگیل تناسلی پر خطر دارای ۱۲ نوع یا تیپ است که حدود ۷۰ درصد موارد گزارش شده بیماری سرطان دهانه رحم توسط تیپ های ۱۶ و ۱۸ اتفاق می افتد و در ۹۵ درصد سرطان های مقعد و اغلب سرطان های دهانی و واژن ویروس تیپ ۱۶ نقش پر رنگی دارد.
راه های پیشگیری از زگیل تناسلی
- واکسن:
واکسن زگیل تناسلی، گارداسیل نام دارد. گارداسیل واکسنی چهارگانه است که زوش مصرف آن در سه نوبت است. برای جلوگیری از ابتلا به ویروسهایی که عامل زگیل تناسلی و سرطان هستند گارداسیل تزریق می شود. استفاده از واکسن گارداسیل برای مردان تا ۲۶ سال و ۳۵ تا۴۰ سال حتمی و به زنان ۹ تا ۲۶ سال و مردان از سن ۱۲ تا ۲۶ سال توصیه می شود. بعد از فراخوان سازمان جهانی بهداشت در سال ۲۰۰۶ (میلادی) برای مبارزه با این ویروس، واکسن گارداسیل تا سال ۲۰۱۸ (میلادی) در هشتاد کشور دنیا دردسترس مردم قرار گرفت.واکسن گارداسیل معمولاً عارضه های جانبی خفیفی دارد و شامل تشکیل ضایعه ای در محل تزریق (قسمت فوقانی بازو)، سردرد، تب جزئی یا علائم شبه آنفلوانزا می باشد. گاهی وقت ها، بعد از تزریق واکسن گارداسیل، بخصوص نوجوانان، شخص دچار گیجی می شود یا غش می کند.
- کاندوم:
برای اینکه به زگیل تناسلی مبتلا نشوید از کاندوم استفاده کنید، ولی کاندوم امکان دارد تمام ناحیه تناسلی را نپوشاند و پوست ناحیه تناسلی، بدون پوشش عفونی شود. هرچند کاندوم از خطر ابتلا به زگیل تناسلی می کاهد ولی روشی ۱۰۰درصد تأثیرگذار نیست.
- شست و شو:
شستشوی مناسب اندام های جنسی با آب و الکل خوراکی و استون پس از آمیزش جنسی برای از بین بردن هرگونه کثیفی لازم است. این روش نیز برای پیشگیری از ابتلا به زگیل تناسلی مناسب است.
روش تشخیص زگیل تناسلی
در صورت تردید به زگیل تناسلی، حتما به پزشک متخصص بیماری های زنان یا دکتر متخصص اورولوژی مراجعه کنید. دکتر متخصص زنان امکان دارد برای تشخیص زگیل تناسلی، پاپ اسمیر انجام دهد یعنی از سلول های گردن رحم نمونه ای را تهیه کند و به آزمایشگاه بفرستد. امکان انجام آزمایش ویژه روی این نمونه و تعیین نوع HPV هم وجود دارد. صرفا بعضی از گونه های خاص ویروس اچ پی وی احتمال سرطان دهانه رحم را بیشتر می کنند.
درمان های خانگی برای بهبود زگیل تناسلی
برای درمان زگیل تناسلی هیچوقت درمان های خانگی مربوط به انواع زگیل را مورد استفاده قرار ندهید. زگیل دست توسط نوع دیگری از ویروس HPV بوجود می آید. معمولاً درمان هایی که برای زگیل در دیگر نقاط بدن استفاده میشوند از درمان های زگیل آلت تناسلی بسیار قوی تر هستند. استفاده از راهکارها و درمانهای اشتباه امکان دارد تبعات بسیار بد و پرخطری داشته باشد. درمان های خانگی مربوط به زگیل تناسلی در بعضی موارد ممکن است مفید باشند ولی هنوز شواهد محکمی در این رابطه وجود ندارد. بهتر است قبل از استفاده از هر نوع درمان خانگی با پزشک مشورت شود. برخی از موادی که در بهبود زگیل تناسلی میتوانند مفید واقع شوند، شامل روغن کرچک، روغن درخت چای، سرکه سیب، فندق افسونگر و روغن پونه کوهی هستند.
موثرترین و بهترین درمان زگیل تناسلی
روش های مختلفی برای درمان زگیل تناسلی در مردان و زنان وجود دارد. درمان زگیل تناسلی به عواملی چون شکل زگیل، تعداد و محل آن ها بستگی دارد. هدف از درمان، برداشتن زگیل مشخص است. میزان تاثیرگذاری و موفقیت در درمان زگیل تناسلی متغیر است و بستگی به مواردی نظیر اندازه و نوع زگیل، روش درمان و واکنش سیستم ایمنی در مقابله با ویروس دارد.
بعضی از بیماران به درمان زگیل تناسلی نیازی ندارند یا خودشان ترجیح میدهند که تحت درمان قرار نگیرند. با این وجود اغلب زگیل ها بلافاصله بعد از شروع درمان سریع از بین می روند. برخی از افراد برای درمان زگیل تناسلی، روش های گیاهی و یا استفاده از اسید سالیسیلیک را ترجیح می دهند؛ در حالیکه اگر شدت و تعداد زگیل های تناسلی زیاد باشد، باید برای درمان آن از روش های توسعه یافته تری مانند لیزر، کرایوتراپی و یا جراحی استفاده کرد. درمان زگیل تناسلی با لیزر روشیست که سریع، مطمئن، تک جلسه ای، بدون درد و خونریزی، با احتمال عود بسیار بسیار کم در محل لیزر که به صورت سرپایی و در مطب انجام می شود.
عوارض داشتن زگیل تناسلی
زگیل تناسلی میتوانند بی خطر باشد، ولی در مواردی سبب بروز مشکلات جدی میشود، که در ادامه با آنها آشنا میشوید:
* به وجود آمدن مشکلات در زمان بارداری:
در زمان بارداری زگیل تناسلی سبب مشکلاتی مانند اختلال در دفع ادرار می شود. همچنین وجود این زگیل ها، موجب کاهش توانایی واژن در باز شدن موقع زایمان طبیعی میشود. این زگیل ها در موقع زایمان گاهی اوقات به گلوی نوزاد منتقل میشود و برای نوزاد مشکلات جدی را به وجود می آورد.
* به وجود آمدن سرطان:
برخی از سرطان هایی که بر اثر وجود ویروس زگیل تناسلی ایجاد می شوند شامل سرطان واژن، سرطان سرویکس رحم، سرطان سوراخ مقعد و سرطان نوک آلت تناسلی مردان هستند.
گردآوری: بخش سلامت سرپوش
- 21
- 3