خودارضایی چیست؟
خودارضایی به معنای انجام هرگونه عمل یا افکار جنسی با خود و بدون دخالت همسر یا شخص دیگر است. خود ارضایی یا جَلْق زدن (همچنین اِستِمناء برای مردان و استِشهاء برای زنان) از روش های ارضای میل جنسی است، این عمل با انگیزش و تحریک اندام جنسی شخص از طرف خودش و یا آلات مصنوعی و ابزارهای ماشینی نیز که آمیزش جنسی را همانندسازی می کنند، انجام می گیرد و معمولاً انجام آن تا رسیدن به اوج لذت جنسی ادامه پیدا می کند که در مردان همراه با بیرون پاشیدن منی و در زنان به صورت اسپاسم (سفتی عضلانی) همراه با لذت شدید در ناحیهٔ واژن می باشد.
جلق زدن را عموماً انجام عمل خودارضایی به وسیله خود شخص در نظر می گیرند ولی تحریک آلت به وسیله شخصی دیگر البته بدون آمیزش جنسی (معمولاً با دست) را هم جلق زدن گویند. آنچه در عمل خود ارضایی اتفاق می افتد، تحریکات جنسی، هجوم افکار و تخیلات جنسی و افزایش هورمون های جنسی در خون است که همه پیش نیازهای انجام عمل فیزیکی خودارضایی هستند. پس از تحریک کامل جنسی، شخص با روش های گوناگون مثل لمس کردن اندام تناسلی، باعث رسیدن به لذت جنسی و برون ریزی می شود.
خودارضایی در دختران
خودارضایی دختران یعنی با خود کاری کردن که منجر به ارگاسم (اوج لذت جنسی) و ارضا شدن شود که در دختران با انقباضات پی در پی (حالت لرزش) و سست شدن بدن همراه هست. اگر خودارضایی در دختران ادامه دار شود و به صورت یک رفتار روزانه تبدیل شود، مثل هر اعتیادی روح، جسم و روان شخص را به هم میریزد و زمانی که نوجوان خود ارضایی می کند، بسیار سریع هیجانات جنسی اتفاق می افتد. دخترانی که در دوره ی نوجوانی خودارضایی می کنند امکان دارد نیازهای جسمی خود را تامین کنند ولی بعد ازازدواج دچار مشکل میشوند. چون آنها به شیوه ی خودارضایی تحریک شدند و به این شیوه شرطی شدند، بنابراین پس از ازدواج و در رابطه ی زناشویی با همسر خود دچار بی میلی جنسی می شوند.
خودارضایی در پسران
نوجوانان پسر که اعتیاد به خودارضایی دارند در طولانی مدت دچار معضلات روحی میشوند. آنها انتظارات جنسی بسیار بالایی دارند و در رابطه ی پس از پیوند زناشویی با همسر خود دچار مشکل هستند. خودارضایی مکرر در مردان جوان با خطر ابتلا به سرطان زودرس پروستات (پروفسرته) مرتبط است. مقدار زیاد هورمونهای جنسی مردانه یا آندروژن ها امکان دارد خطر ابتلا به سرطان پروستات در انسان را فزونی دهد.
دلایل انجام خودارضایی
- استرس و بیماری های جسمی
- رفتارهای وسواسی و جبری
- اختلال های جنسی
- در دسترس نبودن شریک جنسی
تفاوت خودارضایی و رابطه جنسی
بین خودارضایی و رابطه جنسی با همسر تفاوت های بسیار زیادی وجود دارد که باعث می شود خودارضایی دارای عارضه های زیاد معنوی، روحی و جسمی باشد، ولی رابطه جنسی با همسر نه تنها این عوارض را نداشته باشد بلکه زوجین را از نظر عاطفی و جسمی و حتی عرفانی ارتقاء بدهد. رسیدن به اوج لذت جنسی آن هم از راه درست که با فطرت انسانی سازگار باشد، برای سلامت جسمی و روحی انسان لازم است.
آسیب های ناشی از خودارضایی به گونه های مختلفی است
۱. آسیب های جسمانی
- ضعف بینایی: خودارضایی کم کم در نور چشم و قدرت بینایی اثر می گذارد و آنرا تقلیل می دهد. درجات و شدت ضعف چشم بستگی به درجات و شدت خود ارضایی دارد و این به حدی است که گاه به کوری منجر می شود.
- آسیب دستگاه تناسلی و ناتوانی های جنسی و تولید مثل: خودارضایی اثرات مهمی در دستگاه تناسلی از خود بر جای می گذارد.
- آسیب مراکز عصبی و غدد در مغز: در اثر خودارضایی و تحریک زیاد، هیپوتالاموس آسیب می بیند. مغز و مراکز حساس دیگر مکرراً دچار کاهش نسبی جریان خون میشوند و از این روش آسیب های جبران ناپذیری بر آنها وارد می شود. تخلیه های مکرر عصبی، باعث ضعف اعصاب می شود. خود ارضایی های مکرر، مراکز عصبی را دچار آلرژی و ضعف خستگی و اختلال می سازد.
- ضعف و تحلیل قوای جسمانی: کاهش انرژی جسمانی بدن از عوارض مهم و جبران ناپذیر خودارضایی است. حس خستگی عارضه طبیعی انزال است. درصورتیکه خود ارضایی در شبانه روز به دفعات تکرار شود این احساس خستگی در ساعتهای گوناگون همراه انسان است در نتیجه به مرور زمان ضعف و ناتوانی در شخص تثبیت شده و یک طبیعت ثانوی برای او ایجاد می کند. شخصی که مبتلا به این عمل شوم شود، رفته رفته ضعف شدید در خود احساس کرده، کمردرد او را آزار می دهد تا اینکه به فلج عمومی بدن مبتلا می شود.
۲. آسیب های معنوی و اخروی
هیچ یک از آسیب های پیش گفته، به اهمیت آسیب های معنوی نیست؛ چون آسیب های معنوی، جان و دل و به عبارت دیگر کنه واقعیت وجود آدمی را تباه می سازد. خودارضایی از نظر دین یک گناه است.
۴. آسیب های اجتماعی
بدرفتاری خانوادگی، بی رغبت شدن به همسر و ازدواج، عجز در ارتباط با جنس مخالف و همسر، احساس طرد شدن، از بین رفتن عزّت، پاکی، شرافت و جایگاه اجتماعی، دیرازدواج کردن و لذت نبردن از زندگی مشترک از آسیب های اجتماعی خودارضایی است.
۵. آسیب های روحی و روانی
ضعف حافظه و عدم تمرکز، اضطراب، گوشه گیر شدن و انزوا، بیماری افسردگی، بی نشاطی و لذت نبردن از زندگی، پرخاشگری، بدخلقی و عصبانیت، کسالت دائمی و ضعف اراده، احساس حقارت، عدم اعتماد به نفس، حس گناه و عذاب وجدان بروندادهای روانی و روحی خودارضایی است.
نگرش ها به خودارضایی
در خیلی از فرهنگ ها و مذاهب عمل خودارضایی ممنوع بوده و از انجام آن جلوگیری می شود. در اسلام هم عمل خود ارضایی نهی و جزء گناهان کبیره محسوب می شود. این مسأله به علت مربوط بودن به فعالیت های جنسی در بیشتر فرهنگ ها تابو حساب می شود و افراد ترجیح میدهند تا درباره آن صحبتی نکنند.
عوارض خود ارضایی
خودارضایی بی ضرر است. بعضی از افراد امکان دارد در اثر رفتار خشن در زمان خود ارضایی سایش یا حساسیت پوستی را تجربه کنند، این عوامل معمولاً در طی چند روز بهبود می یابند. اگر مردان طی بازه زمانی کوتاهی مکررا خودارضایی کنند، امکان دارد ورم جزئی روی آلت تناسلی مشاهده کنند که edema نامیده می شود. این ورم ها معمولاً در طول چند روز پنهان میشوند. زیاده روی در خود ارضایی میتواند باعث عوامل زیر شود:
- درد در ناحیه کمر در اثر افراط در عمل خودارضایی
- خستگی
- درد در ناحیه بیضه
- ضعیف شدن بینایی
- آسیب دیدن آلت تناسلی
- ابتلا به سرطان پروستات در اثر زیاده روی در خودارضایی
- ضعف
- تأثير منفی خودارضایی در رابطه جنسی زناشویی
- ریزش مو
- انزال زود رس
مزایای ترک خودارضایی
- افزایش اعتماد به نفس با ترک عمل خودارضایی
- از بین رفتن حس گناه و شرم
- افزایش انرژی
- خود کنترلی بیشتر
- تقلیل استرس و اضطراب
- افزایش عملکرد جنسی در اثر ترک خودارضایی
- داشتن وقت بیشتر برای گذراندن با خانواده و دوستان
- کاهش احتمال بروز اختلال نعوظ
راه های درمان و ترک خودارضایی
- برای ترک خودارضایی نخستین قدم تصمیم گیری است. شما باید تصمیم بگیرید خود ارضایی را کنار بگذارید. هنگامی که این تصمیم را گرفتید، مشکل تا حد متعددی حل شده است. به یاد داشته باشید شما انسان هستید، انسان دچار خطا می شود و دارای تمایلات جنسی است.
- « اراده و خواست فرد»، نقش کلیدی و محوری را ایفا می کند. درمان خودارضایی باید مطابق با خواست شخص باشد، چون تا وقتی که او نخواهد میتوان با قاطعیّت گفت که درمان نخواهد شد، بنابر این، بیمار در صورتیکه بخواهد میتواند بر بیماری اش غلبه کند.
- برای ترک خودارضایی یک سرگرمی جدید پیدا کنید یا مهارت جدیدی را فرا بگیرید. آموختن چیزی که نیازمند تلاش و وقت صرف کردن است تمرکز ذهن شما را به جای لذت زود هنگام حاصل از خودارضایی بر لذت تأخیر یافته حاصل از دستیابی به اهداف قرار می دهد.
- برای درمان خودارضایی، از دست ورزی با اندام جنسی، باید پرهیز نمود و در هیچ شرایطی، نباید دست ورزی كرد.
- زندگی تان را با فعالیت های گوناگون پر کنید. هیجان کارهای مختلف میتواند جایگزین تمایل به خودارضایی شود و سبب شود تا در نوبت بعدی که دچار وسوسه خودارضایی می شوید، روشی برای پرت کردن حواس خود داشته باشید.
- یکی از راههای خنثی کردن خودارضایی آن است که خود را تنبیه نمایید؛ به عنوان مثال کش نازکی را به مچ دست خود ببندید و موقع تحریک آنرا خوب بکشید و بعد رها کنید. این کار برای از بین بردن تحریک و ترک عمل یقینا مؤثر است.
- اگر با دوستانی رابطه دارید که آن ها هم عادت به خودارضایی دارند ارتباطتان را با آن ها کم تر کنید.
- برای غلبه بر افکار جنسی و جلوگیری از خود ارضایی بهتر است یکی از ورزش های مورد علاقه تان مثل، دو یا شنا، یا یک ورزش گروهی مثل فوتبال، بسکتبال، یا تنیس را دنبال کنید چون ورزش کردن باعث تسکین اضطراب، حس شادابی و تندرستی جسم می شود. یوگا، هم یکی از بهترین ورزش ها برای کنترل امیال جنسی است که حس آرامش بیشتری به شما داده و تفکرات خودارضایی را تقلیل می دهد.
- هر کاری که شما را به فکر خودارضایی بیندازد آن کار را سریع ترک کنید.
گردآوری: بخش سلامت سرپوش
- 28
- 5