اعمال شب و روز تاسوعا و عاشورا
آغاز ماه محرم، نمادی از غم و اندوه و ناراحتی اهل بیت علیه السلام و پیروانشان است. هر شیعه و انسان آزاده ای در ده روز نخست این ماه، وظیفه ی خود می داند تا در عزای فرزند رسول الله( ص)، حزن و اندوه خود را با برگزاری مجالس عزا، شرکت در دسته جات عزادارای، کمک مادی و معنوی به این مجالس و سینه زنی سید و سرور شهیدان نشان دهد.
> زیارت امام حسین علیه السلام اولین عمل مستحبی روز تاسوعا و عاشوراست. در شب عاشورا، خواندن زیارت امام حسین علیه السلام پاداش بسیار زیادی دارد. کسی که در حرم سیدالشهدا علیه السلام از شب عاشورا تا صبح بماند، خدا وی را در کنار امام حسین علیه السلام و با شهدا محشور می کند.
> روز دهم ماه محرم به عنوان روز مصیبت اهل بیت علیه السلام و شیعیان شناخته شده است. به همین خاطر، شیعیان در این روز نباید به کارهای دنیایی و کسب و کار روزانه مشغول شوند. محبان اهل بیت علیه السلام در این روز باید عزاداری کنند و در مراسم روضه اهل بیت علیه السلام حضور داشته باشند. افرادی که مشاغل ضروری ندارند و در آن روز کار نمی کنند، پاداش و ثواب بسیاری به او می دهند و طبق فرموده امام رضا علیه السلام ، در این ماه خداوند حاجت های دنیایی و اخرویش را به استجابت می رساند و کسی که در این روز برای خانواده اش، کسب درامد کند خدا به مالش، برکت نمیدهد. خنده و شوخی و انجام سرگرمی های شادی آور یکی دیگر از کارهای ممنوعه در این روز محسوب میشود.
> یکی از اعمال شب عاشورا که توصیه شده است خواندن نماز ۱۰۰ رکعتی است به این صورت که پس از تلاوت سوره حمد در هر رکعت باید ۳ بار سوره توحید را بخوانید و ۷۰ مرتبه ذکر" سُبْحَانَ اللَّهِ وَ الْحَمْدُ لِلَّهِ وَ لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللَّهُ وَ اللَّهُ أَکْبَرُ وَ لاَ حَوْلَ وَ لاَ قُوَّهَ إِلاَّ بِاللَّهِ الْعَلِیِّ الْعَظِیمِ"، را بعد از نماز بخوانید در روایت دیگری گفته شده که در ادامه ی این ذکر، استغفار هم گفته شود. همچنین توصیه شده که یک نماز ۴ رکعتی در نیمه های شب تاسوعا خوانده شود. به این صورت که در هر رکعت از این نماز، پس از این که سوره حمد را خواندید ۱۰ مرتبه آیه الکرسی و ۱۰ مرتبه هم هر یک از سوره های فلق، توحید و ناس را بخوانید. سپس ۱۰۰ مرتبه سوره توحید را بعد از سلام نماز بخوانید.
> نماز دیگری در شب تاسوعا و عاشورا سفارش شده، که به آن نماز امیرالمومنین (ع) می گویند. برای خواندن این نماز چهار رکعتی، باید در هر رکعت بعد از حمد، سوره توحید را پنجاه مرتبه بخوانید. این نماز دارای ثواب زیادی می باشد. بعد از این که نمازتان تمام شد ، ذکر خدا را بگویید و سپس صلوات بر پیامبر اسلام صلی الله علیه وآله بفرستید و دشمنانش را لعن کنید.
> محبان اهل بیت علیهم السلام سزاوار است که به یاد مصائب فرزندان و اطفال و زنان حرم امام حسین علیه السلام در هنگام غروب روز عاشورا باشند، بدین دلیل که سخت ترین لحظات حرم آل پیامبر صلی الله علیه وآله، همان لحظه بود. در آن زمان ، دشمنان سرمست از باده پیروزی و اجساد شهیدان روی خاک کربلا و زنان و کودکان نالان و گریان و پریشان بودند، که دستور داده شد خیمه ها را غارت کنند و آتش بزنند. زنان بی سرپرست ، اطفال یتیم و کودکان تشنه، هر کدام به یک طرف می دویدند و امام زین العابدین ، حضرت زینب و امّ کلثوم سلام الله علیها در آن میان به عنوان پناهگاه این مصیبت دیدگان محسوب میشدند و غم ها را به جان می خریدند و تمام دشواری ها را تحمل می کردند، تا دیگران در آرامش باشند. مصیبت هایی بر خاندان رسول اللّه( ص) در آن غروب، رفت و اندوهی غیر قابل تصور بر آنان فرود آمد.
> یکی از اعمال مکروه در روز نهم و دهم ماه محرم، روزه گرفتن می باشد. بیانات علامه مجلسی در این مورد اینست که بنی امیه روز نهم و دهم را روزه می گرفت تا از این طریق، قتل امام حسین علیه السلام را شکر بگوید. البته در روز عاشورا نباید پرخوری کرد. بهتر است در این روز از صبح تا عصر غذایی میل نکنید و پس از آن زمان ، به میزان کمی آب و غذا بخورید، یعنی دقیقا مشابه مصیبت زدگان رفتار کنید. احادیث فراوانی از طریق اهل بیت علیهم السلام در مذمّت روزه گرفتن در روز نهم و دهم ماه محرم، به خصوص روزه داری در روز عاشورا نقل شده است.
> یکی دیگر از اعمال عاشورا و تاسوعا، تلاوت هزار مرتبه ذکر« اَللّهُمَّ الْعَنْ قَتَلَةَ الْحُسَینِ (ع) » می باشد.
> خواندن هزار مرتبه سوره توحید از دیگر اعمال روز عاشورا است که سفارش شده است. امام صادق ( علیه السلام) فرموده اند:« هر کس هزار مرتبه سوره« توحید» را در روز عاشورا بخواند، خداوند به وى نظر( رحمت) می افکند و وی به هرکس نظر کند، آن شخص را مجازات نمیکند.»
> یکی از اعمال روز عاشورا و تاسوعا طبق فرموده ی امام باقر علیه السلام اینست که بر قاتلان آن حضرت، لعن و نفرین کنید و در مصائب امام حسین( ع)، این ذکر را بگویید:أَعْظَمَ اللَّهُ أُجُورَ نَا بِمُصَابِنَا بِالْحُسَیْنِ عَلَیْهِ السَّلاَمُ وَ جَعَلَنَا وَ إِیَّاكُمْ مِنَ الطَّالِبِینَ بِثَارِهِ مَعَ وَلِیِّهِ الْإِمَامِ الْمَهْدِیِّ مِنْ آلِ مُحَمَّدٍ عَلَیْهِمُ( عَلَیْهِ السَّلاَمُ)
معنی این آیه به این شرح است:« بزرگ گرداند خدا پاداش ما را در سوگواریمان بر حسین علیه السلام و قرار دهد خداوند ما و شما را از خون خواهانش بهمراه ولیش امام مهدی از خاندان محمّد( علیهم السلام)»
> حضرت صادق علیه السلام طبق روایت ابن قولویه به مفضل بن عمر فرمود که ای مفضل وقتی به قبر امام حسین (ع) رسیدی بر در روضه بایست و برای این امام، زیارت وارث را بخوان که با خواندن هر کلمه، نصیبی از رحمت الهی شامل حال تو میشود.
> فضایل احیای شب عاشورا بسیار زیاد و برخواندن آن تأکید شده است. ثواب احیای این شب مصادف با عبادت همه ملائکه و همینطور برابر با هفتاد سال عبادت است.
> از دیگر اعمال توصیه شده در روز تاسوعا و عاشورا اینست که شیعیان برای هم مقتل بخوانند و برای مظلومیت امام حسین علیه السلام در این روز گریه کنند. همانند حضرت موسی و خضر که بر مصیبت های اهل بیت پیامبر صلی الله علیه وآله اشک ریختند.
گردآوری: بخش مذهبی سرپوش
- 21
- 7
مریم شاددل
۱۴۰۲/۵/۵ - ۱۱:۲۸
Permalink