به گزارش باشگاه خبرنگاران، در ایام اربعین بخش عمدهای از حجم جابه جایی زائران عتبات، از طریق بخش زمینی انجام میشود به طوری که پیش بینی شده است امسال ۶۰ هزار زائر از طریق هوایی، ۳۰۰ هزار زائر از طریق ریلی و مابقی زائران هم از طریق زمینی جابه جا شوند.
امسال ۶ مرز زمینی شلمچه، چذابه، مهران، خسروی، باشماق و تمرچین برای تردد زائرین اربعین آمادگی دارند بنابراین تمهیدات و برنامه ریزیهای لازم برای جابه جایی این زائران هم از طریق خودروهای شخصی و هم از طریق اتوبوس صورت گرفته است.
داریوش باقر جوان مدیرکل راه و شهرسازی استان تهران میگوید: با توجه به آنکه ایام اربعین مصادف است با پایان تابستان همچنین ایام شهادت در ماه صفر هم در پیش است بنابراین برنامه ریزیها برای سرویس دهی کامل در سفرهای داخلی به ویژه مشهد باید صورت گیرد که در این خصوص اقدامات لازم انجام شده است.
او گفت: برای سفرهای رفت وبرگشت در ایام اربعین ۸ هزار دستگاه اتوبوس در نظر گرفته شده و در جلسات ستاد اربعین اعلام شده از ظرفیتهای ناوگان حمل ونقل عمومی در سایر دستگاهها هم استفاده شود که حدود ۶ هزار دستگاه نیاز است.
به گفته مدیر کل دفتر حمل ونقل مسافری سازمان راهداری برای اربعین امسال توصیه شده که از ظرفیتهای ناوگان شخصی هم استفاده شود. امسال اجازه تردد از مرزهای کشور عراق به داخل کشور ۸۰ هزار نفر در طول روز است که در صورت افزایش تقاضا امکان تردد وجود ندارد بنابراین در همین خصوص تمهیدات لازم برای اسکان و یا توقف در پایانهها در نظر گرفته شده است.
در ایام اربعین امسال ۵ میلیون زائر به عتبات سفر میکنند که حدود ۹۳ درصد آنها از طریق ناوگان حمل و نقل جادهای جابجا میشوند.
با توجه به آنکه بخش زیادی از زائران از طریق زمینی جابه جا میشوند بنابراین یکی از اصلیترین دغدغهها برای این بخش نرخ بلیت اتوبوس است.
در این ایام به طور قطع بسیاری از اتوبوسها یک سر خالی هستند بنابراین برای به صرفه بودن این مسیر هم باید تمهیدات لازم در نظر گرفته شود. در این مدت حدود ۸ هزار اتوبوس در نظر گرفته خواهد شد همچنین برای جلوگیری از ایجاد بازار سیاه باید تمهیدات و برنامه ریزیهای لازم به کار گرفته شود.
طبق اطلاعات به دست آمده هم اکنون نرخ بلیت اتوبوس در این مسیر بین ۵۰۰ تا ۶۰۰ هزار تومان در نظر گرفته شده چراکه نرخ مسیر تهران-مهران حدود ۲۵۰ هزار تومان است و با توجه به یک سر خالی بودن این مسیر سعی شده نرخها به گونهای تعیین شود که رانندگان پای کار بیایند و از ایجاد بازار سیاه در این مسیر جلوگیری شود.
احمد رضا عامری مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای مسافربری به باشگاه خبرنگاران جوان اعلام کرده است که هنوز نرخی توسط ستاد اربعین اعلام نشده، اما مابه هیچ عنوان از استانداردهای تعیین شده خارج نخواهیم شد.
به گفته مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای مسافربری، در این ایام اجازه سرویسهای اتوبوس به صورت دربستی داده نمیشود. تمامی رانندگان در این صنوف عاشق خدمت رسانی به زائران اربعین هستند بنابراین تمامی ناوگان و اتوبوسها در این حوزه به کار گرفته خواهند شد.
شرط واکسیناسیون برای ثبتنام اربعین حذف شد
مرحله اول؛ ثبتنام در سامانه سماح
ستاد مرکزی اربعین حسینی در نخستین اطلاعیه خود اعلام کرده بود که متقاضیان راهپیمایی اربعین حسینی لازم است در ابتدا در سامانه سماح پیش ثبتنام انجام دهند. زائران اربعین امسال نیازی به انجام آزمایش PCR ندارند و داشتن کارت واکسیناسیون کافی است. مهمترین مسئله در ثبتنام سامانه سماح لزوم تزریق ۲ دُز واکسن کرونا و تزریق دُز یادآور است و با توجه به اتصال سامانه سماح به سامانه وزارت بهداشت، در صورتی که زائری واکسن کرونا تزریق نکرده باشد یا حتی ۲ یا سه دُز واکسن زده باشد و در ۶ ماه اخیر دُز یادآور تزریق نکرده باشد، از ادامه روند ثبتنام قطعی در سامانه سماح محروم خواهد شد. اما طبق آخرین خبر با تصمیم ستاد مرکزی اربعین، شرط واکسیناسیون برای ثبتنام اربعین در سامانه سماح حذف شد و افرادی هم که سه دُز واکسن کرونا زدهاند نیز دیگر نیازی به تزریق دُز یادآور ندارند. طرف عراقی نیز همه واکسنهای کرونای موجود در کشور را پذیرفته است.
ثبت نام قطعی متقاضیان زیارت اربعین حسینی از تاریخ ۲۳/۵/۱۴۰۱ تا تاریخ ۲۴/۶/۱۴۰۱ از طریق سامانه سماح انجام میشود. افرادی که در مرحله پیش ثبتنام شرکت کردهاند میبایست از قسمت پیگیری وضعیت و ویرایش و فقط با وارد کردن کدملی و شماره شناسنامه سرگروه با پرداخت حق بیمه ثبتنام خود را قطعی نمایند. همچنین باید در خصوص بیمهی خود، مبلغ ۱۸ هزار تومان واریز کنند تا در صورت بروز مشکل احتمالی، زوار متحمل هزینههای اضافی نشوند. البته هزینه بیمه در دولت قبل ۵۰ هزار تومان بود اما امسال با کاهش ۶۰ درصدی تلاش شده تا زائرین سفر مناسبتتری داشته باشند.
لغو ویزا و داشتن گذرنامه معتبر
با لغو ویزا بین ایران و عراق، دیگر زائران نیازی به اخذ ویزا ندارند و فقط داشتن گذرنامه معتبر کافی است.
سید مجید میر احمدی معاون وزیر کشور و رئیس ستاد مرکزی اربعین در یک گفتوگوی زنده تلویزیونی اعلام کرد: «بر اساس آخرین هماهنگی که با وزارت کشور عراق صورت گرفت، بنا شد گذرنامههایی که کمتر از شش ماه اعتبار دارند و یا حتی فاقد اعتبار هستند با تمهیداتی که اتخاذ شده توسط پلیس گذرنامه فراجا در «مرز» به مدت ۶ ماه تمدید میشود و زائران میتوانند بدون نگرانی در مرز گذرنامه خود را تمدید کنند».
همچنین سردار حسین اشتری، فرمانده کل انتظامی کشور نیز درخصوص اعتبار گذرنامههای زائران اربعین، گفت: «طبق توافق با پلیس عراق مقرر شده تا گذرنامههایی که تاریخ آنها به اتمام رسیده با مهر تمدید پلیس مهر برای تردد زائران اعم از زمینی، هوایی و دریایی میسر باشد. یک سال قبل از شیوع کرونا، صدور گذر موقت صادر شد امسال نیز در این باره نمونهها به عراق ارسال شده و وزارت کشور و فرماندهی انتظامی کشور در حال پیگیری این موضوع هستند».
بنابراین لازم است زائرین بدلیل ازدحام و مشکلات پیش بینی نشده، قبل از حرکت به سمت مرز، به مراکز پلیس +۱۰ مراجعه کرده و در خصوص اعتبار روادیدهای خود اطمینان کامل حاصل کنند.
- 12
- 1