به گزارش نامه نیوز، حجاج ایرانی سال ۹۵ و در پی اتفاقات پی در پی از مشرف شدن به مراسم حج محروم شدند، فاجعه منا، اعدام روحانی شیعه در عربستان و دست آخر حمله عده ای خودسر به سفارت عربستان و به آتش کشیدن آن، تنش در روابط میان تهران و ریاض را تشدید کرد تا جایی که مسیر گفت وگوها برای اعزام حجاج ایرانی سخت و سخت تر شد.
با تعطیلی سفارت عربستان در تهران پس از حادثه سفارت، تیم حج و زیارت ایران برای انجام گفت وگوها و بررسی شرایط طرف سعودی از یک سو و از سوی دیگر مطرح کردم شروط تهران برای اعزام حجاج عازم ریاض شدند تا با مجموعه وزارت حج عربستان دیدار و گفت وگو کنند، تاکنون چند جلسه مذاکرات فشرده ای در این زمینه برگزار شده است اما تا به امروز نتیجه نهایی از این مذاکرات اطلاع رسانی نشده است.
در همین رابطه، نشریه الجریده کویت در گزارشی با اشاره به سفر هیاتی عالی رتبه از سازمان حج و زیارت ایران به عربستان برای مذاکره با مسئولان این کشور بر سر پرونده حج، از احتمال بالای دستیابی به توافق مشترک میان طرفین و ارائه تسهیلات به زوار ایرانی خبر داد.
الجریده در این رابطه ، می نویسد : دولت عربستان سعودی با اکثر خواسته های طرف ایرانی در مورد شرایط اعزام حجاج موافقت کرد و باقیمانده خواسته های هیات ایرانی نیز در جلساتی مشترک بررسی می شود .
این روزنامه کویتی می افزاید: سعودی ها تاکید کرده اند که در مراسم حج امسال امنیت و سلامت زوار ایرانی را به طور کامل تامین خواهند کرد و روند دستیابی زوار ایرانی به روادید را نیز تسهیل می نمایند .
الجریده می نویسد: سعودی ها همچنین بر محکوم شدن دو پلیس عربستانی که دو نوجوان ایرانی را مورد آزار و اذیت جنسی قرار داده بودند نیز تاکید کردند و گفتند که این افراد هم اکنون دوره محکومیت خود را در زندان سپری می کنند.
تیم مذاکره کننده ایرانی که هیات پنج نفره ای متشکل از برخی مسئولان بعثه مقام معظم رهبری در امور حج و سازمان حج و زیارت به مسئولیت رئیس این سازمان، شامگاه سه شنبه سوم اسفند ماه راهی عربستان شده بودند تاکنون ۳ جلسه رسمی برگزار کرده و به تهران بازگشتند، با این وجود هنوز روشن نیست برای انجام گفت وگوی های بیشتر قرار است بار دیگر هیئت مذاکره کننده عازم ریاض شود یا نه.
مقام سازمان و حج وزیارت در اخرین گزارشی که از عملکرد هیئت مذاکره کننده ایرانی ارائه کرده بود، عنوان کرده بود: وی ادامه داد: مذاکرات ما با طرف سعودی پیشرفت نسبی داشته و اگر در ارتباط با سایر موارد هم به نتیجه برسیم، مسیر حج برای زائران ایرانی باز خواهد شد و حجاج ما به حج مشرف خواهند شد. بدیهی است تا زمانی که به نتیجه مورد انتظار و مورد نظر جمهوری اسلامی ایران و حجاج کشور دست یابیم، این مذاکرات ادامه خواهد داشت.
تنش در روابط میان عربستان سعودی و ایران بر سر مسائل مختلف منطقه ای و سیاسی بر دیگر مسائل فی مابین نیز تاثیرگذار بود، این در حالی است که تهران تاکنون بارها پیشنهاد گفت وگو برای حل و فصل اختلافات را مطرح کرده است اما عربستان تمایلی به این پیشنهاد از خود نشان نداده است و در مقابل برای گفت وگو با ایران شرط و شروطی را نیز مطرح کرده است.
- 15
- 4