سه شنبه ۰۲ مرداد ۱۴۰۳
۱۷:۳۷ - ۱۱ خرداد ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۳۰۲۸۳۲
فرهنگ و حماسه

درس هایی از امیرمؤمنان علی (ع)/گناهان زبان

اخبار مذهبی,خبرهای مذهبی,فرهنگ و حماسه,امیرمؤمنان علی (ع)

مردم مطلبی با عنوان «درس هایی از امیرمؤمنان علی (ع)/گناهان زبان» به قلم اسدالله طاهری منتشر کرده است.

 

ماه رمضان ماه گسترش فیض و رحمت و مغفرت الهی است و به تعبیر رسول اکرم صلی الله علیه و آله و سلم (خداوند ماه رمضان را میدان مسابقه ای برای آفریدگان خود قرار داده تا با طاعتش برای خشنودی از یکدیگر پیشی گیرند). این ماه به این علت رمضان نام گرفته که گناهان انسان بخشیده می شود و بنا به فرمایش پیامبر اسلام( چون در ماه رمضان گناهان سوزانده می شود به این نام خوانده شده است. بحارالانوار، جلد۵۵)

 

فضائل ماه مبارک رمضان

در این ماه عزیز خداوند متعادل از بندگان خود در نهایت احترام و مهربانی پذیرائی می کند گناهان انسانها را مورد آمرزش قرار می دهد. پیامبر رحمت در این باره می فرمایند (هر کس این ماه را روزه بگیرد بر خدا واجب است که همه گناهانش را ببخشد بقیه عمرش را تضمین کند و او را از تشنگی و عطش دردناک روز قیامت امان دهد. وسایل الشیعه.جلد ۲)

 

فضیلت های این ماه عزیز الهی بسیار زیاد است که جهت تبرک فقط به چند مورد آن از آنها به صورت مختصر اشاره می شود:

 

برترین ماه سال:

براساس نص قرآن کریم ( ماه رمضان ماهی است که درآن قرآن کریم نازل گردیده است قرآنی که سراسرش هدایتگر مردم و دارای دلایل روشنی از هدایت و مایه جدایی حق از باطل است. سوره مبارکه بقره،آیه ۱۸۵) این ویژگی فقط منحصر به این ماه است که باعث گردیده برترین ماه سال باشد. پیامبر اکرم نیز می فرمایند( ای مردم ماه خدا با برکت و رحمت و مغفرت به شما روی آورده و ماهی است که نزد خدا از همه ماهها برتر و روزهایش بر همه روزها و شب هایش بر همه شب ها و ساعاتش بر همه ساعات برتر است. وسایل الشیعه، جلد ۱۰)

 

نزول کتب آسمانی: علاوه بر قرآن کریم سایر کتب آسمانی مانند تورات، انجیل، زبور و صحف در این ماه نازل شده است امام صادق علیه السلام می فرمایند( قرآن کریم در ماه رمضان به بیت المعمور نازل شد پس در مدت بیست سال بر پیامبراکرم و صحف ابراهیم در شب اول و تورات در روز ششم و انجیل در روز سیزدهم ماه پرفیض رمضان است).

 

روزه دار واقعی در کلام امام سجاد علیه السلام

در یکی از دعاهای صحیفه سجادیه امام سجاد علیه السلام در دعای حلول مبارک رمضان به درگاه خداوند می فرمایند: (پروردگارا به وسیله روزه این ماه یاری مان ده تا اندام های خود را از معاصی تو نگه داریم و آنهایی را به کار گیریم که خشنودی تو را فراهم آورد تا با گوشهایمان سخنان بیهوده نشویم و با چشمانمان به دنبال لهو و لعب نشتابیم و تا دستانمان را به سوی حرام نگشائیم و با پاهایمان به سوی آنچه منع شده ره نسپاریم تا شکم هایمان جز آنچه را حلال کرده ای در خود جای ندهد و زبان هایمان جز به آنچه تو خبر داده ای و بیان فرموده ای گویا نشود. صحیفه سجادیه، دفتر نشرالهادی، صفحه ۱۸۶)

 

پس در واقع روزه دار حقیقی کسی است که در این ماه تمامی اعضاء و جوارحش را به میهمانی خدا برده و آنان را نیز روزه دار نماید تا بتواند به نحو اکمل فیض نماید.

 

زبان نعمت بزرگ خداوند

یکی از اعضایی که بسیار در این ماه باید مراقب آن بود زبان است. زبان یکی از بزرگترین نعمت های بی شماری است که خداوند متعال در اختیار بشر قرار داده است. نعمت بزرگ زبان زمینه را برای خلافت و ربوبیت انسان فراهم می نماید و براساس فرموده علی علیه السلام( زبان وسیله سنجش انسان است. غررالحکم، صفحه ۴۶)

بنابراین اگر بخواهیم ارزش هر انسانی را بسنجیم قطعاً به سخنانش توجه می کنیم زیرا سخنان هر کس بیان گر شخصیت او است. مرحوم شهید مطهری بیان می دارد( یکی از نعمت های بزرگ پروردگار نسبت به ما آدمیان نعمت زبان و نطق و بیان است. حکما بیشترین ممیز انسان را از سایر جانداران همان نطق و بیان دانسته اند زیرا سخن گفتن انسان که از روی فهم و درک بهترین مظهر و نیکوترین نماینده تعقل و فکر انسان است. حکمت ها و اندرزها، جلد ۱)

 

زبان شمشیر دوم

اگر چه این نعمت بزرگ الهی ودیعه ای است که خداوند در وجود انسانها برای بیان و گسترش معارف الهی قرار داده است اما اگر محافظت نشود و کنترل نگردد تبدیل به بزرگترین بلای انسان می شود. شخصی به حضرت رسول صل الله علیه و آله و سلم عرض کرد راه نجات چیست؟( فرمود زبان خود را نگه دار، جامع العادات، جلد ۲)

شخص دیگری خدمت ایشان عرض کرد از چه چیزی بر من ترسیده می شود (بترسم) حضرت زبان او را گرفت و فرمود (بیشتر چیزی که مردم را داخل جهنم می کند زبان است و شهوت. احیاء العلوم غزالی، جلد ۳)

 

رسول مکرم اسلام هشدار می دهد ( هر که مستعد شود محافظت کند آنچه میان دو کف است که زبان باشد و آنچه که میان دو پای او است من از برای او بهشت را متعهد می شوم. کنزالعمال، جلد ۱۵)

 

امیرمؤمنان علی علیه السلام بیشترین خطر را برای بندگان خدا در عدم حفط زبان ذکر فرموده و هشدار می دهد( زبان سگی گزنده و درنده است که اگر رهایش کنی می درد. نهج البلاغه،حکمت ۵۷)

 

امام همچنین تأکید می فرمایند: (آن کس که زبانش را حفظ کند دچار ندامت و پشیمانی نمی شود. میزان الحکمه ری شهری، صفحه ۴۹۹)

 

بنابراین اگر زبان کنترل شود و در مسیر تربیت صحیح و هدایت الهی و سیره معصومین قرار گیرد سراسر خیر و نیکی است و اگر کنترل نشود همه اش ضرر و زیان و خطر است و انسان را تا ورطه نابودی می کشاند و به همین علت است که پیامبر اکرم فتنه زبان را شدیدتر از ضربه شمشیر دانسته و می فرمایند بلای انسان از زبان است.

 

آفات و گناهان زبان

در یک بررسی اجمالی به این نکته پی می بریم که اگر چه سایر اعضاء بدن مانند چشم، گوش و … نیز دارای خطاها و گناهان هستند اما آفات و گناهان زبان بیش از همه اعضای بدن است. در این ماه با عظمت که تأکید شده که روزه دار واقعی باید اعضاء و جوارحش هم روزه باشند قصد آن دارم که گناهان و آفت های زبان را بصورت اجمالی تبیین و معرفی کنم. این گناهان و آفات را برخی تا هشتاد گناه برخی کمتر و بیشتر ذکر نموده اند که به یاری خداوند منان در طول ماه مبارک به عمده ترین این گناهان اشاره می نمایم.

 

 

 

 

 

omidiraniannewspaper.ir
  • 17
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش