چهارشنبه ۱۳ تیر ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۲۰۱۰۱۲۲

آشنایی با خصوصیات قوم باستانی لولوبیان

قوم باستانی لولوبیانمعروف‌ترین پیشوای لولوبیان، ملکه آنوبانی‌نی بوده‌است
نام یکی از قوم های باستانی در ایران، لولوبیان یا لولویان بود که در سرزمینی در استان کرمانشاه و قسمت هایی از کردستان و آذربایجان از حدود ۴٬۰۰۰ سال پیش از میلاد، زندگی میکردند و در این نواحی بمدت بیش از دو هزار سال زیستند. حکومت لولوبیان در اواخر دوران زندگیشان بوجود آمد و آن ها مشغول جنگیدن با برخی از همسایگانشان بوده اند.

قوم باستانی لولوبیان

لولو در زبان اورارتویی به معنی بیگانه و دشمن است. لولوبیان برطبق این اصطلاح از لحاظ قومی، از قبایل هوری یا اورارتویی محسوب نمیشدند بلکه احتمالاً نسبت خویشاوندی با عیلامیان داشتند. همچنین لولوبی ها از دشمنان هوریان به شمار میرفتند و دائما با آنان می جنگیدند. ملکه آنوبانی نی به عنوان معروف ترین پیشوای لولوبیان شناخته میشد.

منشا قوم لولو

پیش از آنکه مادها جنوب نواحی غربی ایران را محل سکونت خود انتخاب کنند در این مکان ، اقوامی زندگی میکردند که به آن ها کوتیان، لولوبیان، میتانی ها و سپس کاسی ها می گفتند. این اقوام در ارتباط با هوریان و اکدی ها و سومری ها بودند؛ بنابراین نخستین قوم ساکن در فلات ایران در هزاره چهارم پیش از میلاد، لولوبی ها بودند. در قرن ۲۳ پیش از میلاد، نارام سین نوه سارگون از شاهان اکد برای نخستین بار ، از لولوبی ها در کتیبه ای یاد کرد و شرح پیروزی خود بر آنان را نوشت. پادشاه مقتدر عیلام به نام شوتروک ناهونته، در سال ۱۲۰۰ پیش از میلاد، این کتیبه را به شوش منتقل کرد و شرحی بر آن افزود.

یکی از معروف ترین پیشوای لولوبیان، ملکه آنوبانی نی بود که نقش برجسته آنوبانی نی در سرپل ذهاب، پرده ای است که دربرابر ملکه در آن سردار ایستاده و پشت سر ملکه ستاره ایشتار می درخشد. ایشتار موجب پیروزی او در مقابل دشمنان شده و سردار پای خود را بر بدن دشمن مغلوب نهاده است، کمان و تبرزینی به دست دارد. ملکه، دو اسیر را با استفاده از طنابی زندانی کرده و حلقه ای به نشانه ی حکومت و قدرت در دست دیگرش دارد.

اصلیت ملکه آنوبانی نی از اکدی یا لولویی است که قدمت نقش برجسته منسوب به او به ۴۳۰۰ سال قبل برمی گردد و از قدیمی ترین سنگ نبشته های ایران به شمار می رود. از قرن نهم تا هفتم قبل از میلاد، مردم نواحی کنونی آذربایجان و کردستان ایران به زبان های لولوبی و کوتی صحبت می کردند. لولوبیان، نیم تنه ای بهمراه پوستین می پوشیدند. سردار در نقش برجسته آنوبانی نی، دامنی از پوست داشته و همچنین جنس جامه ی بلند ملکه از پوست بوده است.

قلمرو و جغرافیای حکومت لولوبیان

محل زندگی لولوبی ها، کوه ها و کوهپایه ها از قسمت علیای دیاله تا دریاچه ارومیه داشت. آذربایجان به عنوان محل تمرکز اصلی لولوبیان محسوب میشد. از شهرها و کشورهای مهم ایران غربی در آن زمان می توان به تاندیم، آشورو، الامو، سوماشتو، کاشو، گوتو و لولوبو( لولوبیان) اشاره کرد.

تمدن لولوبیان,تاریخچه لولوبیانقوم باستانی لولوبیان به زبان‌های لولوبی و کوتی تکلم می‌کردند

لباس و خط و زبان لولوبیان

امروزه کتیبه ای به نام نارام سین در یک دبیرستان دخترانه در شهر سرپل ذهاب وجود دارد که مضمونش به قوم لولو مربوط می شود و قدمت آن به حدود ۲۵۰۰ سال پیش از میلاد( قرن ۲۲ پیش از میلاد) برمی گردد. این کتیبه دارای نقش برجسته آنوبانی نی است. نام این ملکه به زبان اکدی میباشد و نوشته مختصری به این زبان به صحنه تصاویر برجسته پیوست شده است.

حکومت لولوبیان,خط و زبان لولوبیانلباس لولوبیان نیم تنه‌ای بود که پوستینی بر آن اضافه می‌کردند

پوشاک مردم قوم باستانی لولوبیان

سیما و لباس مردم ماد در دو اثر نارام سین و نقش برجسته ی آنوبانی نی تا حدودی استفاده شده است. لولوبیان در لوح نارام سین، لباسی سبک و یا دامن پوشیده اند و بر شانه های خود، پوست ابلقی انداخته اند که مردم مانّا، ماد غربی و کاسپی ها( به قول هرودوت) در هزاره ی اول پیش از میلاد، چنین لباسی را می پوشیدند. لباسی که لولوبیان در سمت شرقی جبال زاگروس، در هزاره ی سوم می پوشیدند، پیراهن آستین کوتاه بود. آن ها نیز پوستی را بر شانه ی چپشان به غیر از نیم تنه می افکندند و گاهی آن را از زیر کمربندشان رد می کردند. سپس با استفاده از نواری سرخ رنگ ، مو هایشان را می بستند و ریش خودرا می زدند و بر سرشان، یک کلاه نمدی درازی می گذاشتند.

پوشاک مردم قوم باستانی لولوبیان,قلمرو حکومت لولوبیانقوم باستانی لولوبیان بیش از دو هزار سال در نواحی ایران زیستند

گردآوری: بخش فرهنگ و اندیشه سرپوش

  • 16
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش