حکم ازدواج در ماه محرم و صفر
شیعیان برای ماه محرم و صفر، حرمت خاصی قائل هستند. از این رو در این دو ماه به نشانه ی احترام به ایام عزای اهل بیت( ع) و شهادت امام حسین( ع)، از برگزاری جشن و سرور خودداری می کنند ولی ممکن است که خیلی از مردم برای ازدواج کردن در ماه محرم و صفر، تردید داشته باشند.
ازدواج، از سنت های پسندیده پیامبر اکرم ( ص) به شمار میرود و اگر این نوع مراسم، موجب معصیت و هتک حرمت حضرت سیدالشهدا( ع) نشود و با شادی و سرور، برگزار نگردد؛ از نظر شرعی، بلامانع است ولی هیچ برکتی در آن وجود ندارد؛ به همین خاطر بهتر است که اینگونه مراسم توسط مسلمانان و شیعیان در ماه های دیگر و ایام متناسب با خود، برگزار شود.
درادامه با نکات مهمی درخصوص عدم به تأخیر انداختن امر ازدواج اشنا شوید:
اگر به تأخیر انداختن ازدواج دو جوان موجب معصیت آن ها شود باید عقد محرمیت را تا زمان فرا رسیدن ازدواج و فراهم شدن شرایطشان جاری کنند.
همچنین در برخی از فرهنگ های محلی کشور، اگر کسی از بستگان بمیرد ازدواج را تا مدتها یا تا چهلمین روز فوت آن شخص به تأخیر می اندازند. حتی گاهی اوقات، چند نفر از فامیل ها پشت سر هم میمیرند و ازدواج بمدت چند سال به تأخیر می افتد که چنین تاخیری، کار صحیحی نیست! درمورد محرم و صفر بدین دلیل بهتر است که به تأخیر انداخته شود که احترام و منزلت اهل بیت علیهم السلام، بسیار مهم است.
نظر مراجع تقلید برای حکم ازدواج در ماه محرم و صفر
حکم ازدواج در ماه محرم و صفر از نظر مراجع تقلید گوناگون به شرح زیر میباشد :
> مطابق نظر همه ی مراجع:
برگزارى مراسم عقد و عروسى در ماه محرم و صفر از نظر همه مراجع، درصورتی بلامانع است که موجب معصیت و یا هتك حرمت حضرت سیدالشهدا( علیه السلام) نشود اما سزاوار است كه مؤمنان، حرمت این ایام را پاس بدارند و كارهاى شادى آفرین، تنجتم ندهند.
> مطابق نظر آیت الله خامنه ای:
انجام مراسم عقد در ایام محرم و صفر و دیگر ایام عزاداری ائمه ی معصومین علیهم السّلام از نظر آیتالله خامنه ای فی نفسه بلامانع است ولی برگزاری مجالس جشن در این ایام و همچنین کار هایی که موجب بی حرمتی میشود؛ حرام است.
> مطابق نظر آيت الله مکارم شیرازی:
خواستگاری کردن در ایام شهادت و عزاداری و محرم و صفر، بلامانع است ولی در ایام عزا بهتر است که به صورت مهمانی ساده باشد و مراسم شادی در این ایام برگزار نشود.
عقد کردن در ماه هاى محرّم و صفر از نظر شرعى و قانونى به شرط حذف جنبه هاى شادى در آن، مانعی ندارد و اصولا باید به انجام عقد، اکتفا کنند.
> مطابق نظر آیت الله سیستانی:
ازدواج در ماه محرم یا صفر از نظر آیتالله سیستانی اگر در این کار هتک[ حرمت] باشد؛ حرام است.
> آیت الله شبیری زنجانی:
اگر در ماه محرم و صفر، برگزاری مراسم جشن عروسی یا تولد موجب هتک اهل بیت( علیهم السلام) شود، جایز نیست وگرنه شایسته است که در ایام عزا و حزن اهل بیت علیهم السلام، چنین مراسمی برگزار نشود.
در ایّام ماه محرم و صفر، نگاه کردن به فیلم عروسی به شرطی که موسیقی حرام در آن پخش نشود یا نگاه به نامحرم نباشد، بلامانع است. البته طبق فتوای آیتالله شبیری زنجانی نباید با دیدن آن فیلم به ایام عزای اهل بیت( ع)، بی احترامی شود.
گردآوری: بخش مذهبی سرپوش
- 16
- 4