چهارشنبه ۲۰ تیر ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۱۰۶۰۱۰۱

حکم تلقیح مصنوعی چیست؟

حکم تلقیح مصنوعی,تلقیح مصنوعی,تلقیح مصنوعی در انسانکاشت نطفه در رحم از طریق روش غیر آمیزشی را تلقیح مصنوعی گویند
تلقیح مصنوعى درباره نباتات و حیوانات از سابقه دیرینه اى برخوردارست درحالیکه تلقیح مصنوعى در انسان به تازگى ایجاد شده است و براین اساس ، افراد انگیزه دارند تا براى کسانى که قدرت تولید مثل ندارند، شبستان زندگى آن ها را بوجود فرزند روشن کنند و با انجام این روش، باردار شوند.

حکم تلقیح مصنوعی

تلقیح مصنوعی به زمانی اطاق میشود که نطفه در رحم از غیر طریق آمیزش، کاشته میشود. هرگاه شوهر بخواهد اسپرم تولید کند ولی زن به دلایل جسمانی یا روانی، از طریق عادی و به وسیله مقاربت، باردار نشود؛ از روش تلقیح مصنوعی استفاده می شود. در این زمان، اسپرم شوهر به زن با استفاده از تکنیک های کمکی تولید مثل، تلقیح می شود تا باردار شود.

انواع تلقیح مصنوعى

تلقیح مصنوعى به دو صورت زیر می باشد:

* صورت اوّل:

نطفه مرد را در روش اول تلقیح مصنوعی، به همسرش تزریق می کنند که از نظر دلیل فقهى، چنین تلقیحی بلامانع است؛ به این دلیل که طرفین از نظر شرعى و قانونى با یکدیگر همسرند و می توانند صاحب فرزند شوند. در این قسمت، انجام این کار از طریق آمیزش یا وسایل طبّى، فرقی ندارد. البتّه توجه کنید که در انجام امر تلقیح مصنوعى نباید مرتکب حرام شوید; مثلا امر تلقیح مصنوعی توسط مرد بیگانه انجام نشود بلکه خود شوهر، آنرا انجام دهد.

* صورت دوّم:

نطفه ى مرد بیگانه را در روش دوم تلقیح مصنوعی به همسر شخص دیگر تزریق می کنند؛ از نظر اسلام و فقهاى بزرگ اسلام، چنین تلقیحی بطور مسلّم، غیر مجاز است و برطبق برخى از روایات مى توان تحریم آن که در باب ازدواج وارد شده را استفاده نمود.

تاریخچه تلقیح مصنوعی

تلقیح مصنوعی به عنوان یک موضوع جدید از نظر علمی محسوب میشود که از این طریق به رفع مشکلات خانواده ها پرداختند. تلقیح مصنوعی برای نخستین بار به منظور تکثیر نسل حیوانات، استفاده شد و در سال ۱۷۶۵ میلادی یک دانشمند آلمانی، نخستین آزمایش تلقیح مصنوعی را بر روی ماهی ها انجام داد که Lud wig Jacobi نام داشت. سپس تلقیح مصنوعی در نیمه اول قرن نوزدهم بر روی ماریان و گاو وگوسفند انجام شد و نتیجه ی آن مثبت شد. Elie Ivenoff که یک دانشمند روسی بود؛ تلقیح مصنوعی را در اواخر قرن نوزدهم با متد خاصی بر روی چهار پایان انجام داد و این روش با گذشت زمان بطور گسترده مورد عمل قرار گرفت.

دامنة تلقیح مصنوعی با پیشرفت صنایع و فنون، به انسان منتقل شد. سپس برای توالد موجود انسانی از تکنیک های جدید تلقیح مصنوعی استفاده شد و دنبالة ازمایش ها روی انسان انجام پذیرفت.

بارداری تلقیح مصنوعی,حکم تلقیح مصنوعی چیست,تلقیح مصنوعیتلقیح مصنوعی باعث شده تا مشکلات خانواده ها برطرف شود

احکام تلقیح

> این نکته را در نظر داشته باشید که حکم تلقیح مصنوعی تخمک و اسپرم زن و مرد نامحرم در محیط آزمایشگاهی به خودی خود حرام نیست و حتی می توان آن را در رحم زوجه کاشت ولی درصورتی تلقیح مصنوعی حرام است که همراه با کشف عورت یا لمس و نگاه به آن باشد. بنابراین اگر ضرورت نداشته باشد، مراجعه کننده حق ندارد که عورت را کشف کند.

انتساب بچه به دنیا آمده به زوجه یا اهدا کننده تخمک، اشکال دارد و باید بنابر احتیاط واجب، بین آن ها در مسأله ارث، مصالحه صورت گیرد و همچنین اهدا کننده تخمک باید در مسأله محرمیت احتیاط کند که حجاب خود را درصورت پسر بودن آن بچه رعایت کند و دخترانش با او ازدواج نکنند اما زوجه از نظر محرمیت( زنی که جنین در رحم او کاشته شده) به مانند مادر بچه میباشد و چون محرم است؛ الزامی به پوشش حجاب نیست.

با اینکه این بچه به عنوان فرزند شرعی اهدا کننده اسپرم شناخته می شود ولی با زوج ( شوهر زنی که بچه در رحم او پرورش یافته) هیچ نسبتی ندارد ولی درصورت هم بسترشدن زن با همسرش، نوزاد دختر در چنین شرایطی حکم ربیبه را خواهد داشت و با زوجه محرم می شود ولی ارثی از یکدیگر نمی برند و این بچه به عنوان فرزندخوانده ی او محسوب نمیشود و شرح این واقعیت برای او به گونه ای باشد که تأثير بدی بر روان او نگذارد و نباید در شناسنامه خود، اسم بچه را ثبت کند.

> چنانچه زن از طریق مساحقه و مانند آن ، نطفه شوهرش را به رحم زن دیگری منتقل کند و آن زن باردار شود؛ فرزند متولد شده به صاحب نطفه و زنی ملحق می گردد که او را به دنیا آورده است با این که حرام است.

> گاهی اوقات در عمل تلقیح تخمک در داخل دستگاه مصنوعی، چندین جنین تشکیل میشود و درصورت خطرناک بودن کاشت همه ی آن ها در رحم مادر، میتوان یک جنین را از بین همه ی آن ها انتخاب کرد و بقیه را تلف کرد.

> زن می تواند از طریق عمل تلقیح مصنوعی با نطفه مرد نامحرم، باردار شود ولی نباید مرتکب مقدمات حرام نظیر نگاه و لمس حرام و غیر آن ها شود و کودک متولد شده با این روش به شوهر آن زن، ملحق نمی‏شود بلکه به صاحب نطفه و به زنی ملحق میشود که صاحب رحم و تخمک است.

> درصورت انجام عمل تلقیح مصنوعی تخمک زن و نطفه شوهرش در بیرون از رحم و قرار دادن مجدد آن در داخل رحم زن، اگر بچه متولد شود به عنوان فرزند شرعی زوجین تلقی میگردد و احکام شرعی مانند محرمیت و ارث در بینشان ثابت میشود.

حکم شرعی تلقیح مصنوعی,تلقیح مصنوعی در انسان,حکم تلقیح مصنوعیدر عمل تلقیح تخمک در داخل دستگاه مصنوعی، گاهی چندین جنین شکل می یابد

گردآوری: بخش مذهبی سرپوش

  • 17
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش