«درآمدی به فلسفه دین» عنوان کتابی به قلم چاد مایستر با ترجمه محمد یوسف ثانی است که توسط نشر نو منتشر شد.کتاب درآمدی به فلسفه دین، مفاهیم و موضوعات اساسی این شاخه از فلسفه را از مناقشات سنتی تا مفاهیم نوین آن مطرح میکند؛ موضوعاتی چون وجود ذات الهی و تجربه دینی از دید ادیان مختلف در این اثر بررسی شده است.
«جنبش شعوبیان» یا آزادمردان ایرانی، کتابی است حاصل تحقیق و تألیف عبدالرفیع حقیقت (رفیع) که از قرن اول تا پنجم هجری را دربرمیگیرد. نویسنده در این کتاب ضمن مرور تاریخ نهضتهای ملی و تاریخ نهضتهای فکری ایرانیان، برجستهترین آنها یعنی جنبش آگاهانه و عادلانه شعوبیان (آزادمردان ایرانی) را مورد کنکاش قرار داده که در قرن اول هجری با استقرار حکومت جابرانه امویان و تحقیر ایرانیان آگاه در همه امور اجتماعی، سیاسی و مذهبی آغاز شد. ناشر این کتاب انتشارات کومش است. تاریخ بیهقی اثر خواجه ابوالفضل محمد بن حسین بیهقی دبیر را انتشارات نیلوفر به روایت محمدرضا مرعشیپور تحت عنوان «تاریخ بیهقی به روایتی دیگر» منتشر کرد. تاریخ بیهقی، این اثر ارزشمند نه تنها تاریخی مستند درباره روزگار غزنویان به شمار میآید بلکه شخصیتپردازیها و شیوه روایتگری هنرمندانه، زاویه دید مناسب، فضاسازیها، تعلیقها و دیگر شگردهای ادبی، داستانوارهای تاریخی از آن ساخته است. این گنجینه تا نیمه دوم قرن نوزدهم میلادی از چشم ما دور مانده بود تا اینکه مورلی خاورشناس انگلیسی، در هند آن را چاپ کرد و به چاپ کلکته معروف شد. مثل هزار و یک شب، کلیله و دمنه، مثنوی و... دیگری آمد و گفت شما از میراث نیاکان چه در گنجه دارید، مرعشیپور در روایتی که از تاریخ بیهقی به دست دارد زمان رویدادها را به زمان خطی تبدیل کرده که بیهقی به صورت فلاشبک و فلاش فوروارد نوشته بود.
«مجموعه رسائل و لوایح تحدید حدود ایران و عثمانی» اثر میرزا محبعلی خان ناظمالملک مرندی یکانلو با تصحیح و پژوهش دکتر نصرالله صالحی توسط انتشارات طهوری منتشر شد. اثر حاضر که شامل ۱۵ رساله است بخشی از رسالههای نویسنده محسوب میشود که از کتابخانه های مختلف گردآوری شده و تعداد زیادی اسناد و رسالهها هنوز منتشر نشده در بایگانی وزارت امور خارجه موجود است. دکتر نصرالله صالحی در یکی – دو دهه اخیر تلاش فراوانی در زمینه تاریخ ایران و عثمانی داشت. «رویکردها و روششناسیها در علوم اجتماعی» عنوان کتابی به قلم ۱۳ نفر از استادان و صاحبنظران چون دوناتلا دلاپورتا و مایکل کیتینگ، راینر بوباک و... است که با ترجمه دکتر محمدجعفر جوادی ارجمند و مجید فرهام توسط انتشارات روزنه منتشر شد.
این کتاب، پژوهشی جدید و تأثیرگذار در حوزه علوم اجتماعی است که مخاطب را با مهمترین رویکردها و روشهای تحقیق در علوم اجتماعی آشنا میکند. این اثر که حاصل تجربههای تدریس موفق گروهی از پژوهشگران برجسته است به دانشجویان کارشناسی ارشد و دکترا این توانایی را میدهد که رویکرد تحقیق خود را انتخاب کنند. آن را توجیه کرده و جایگاهش را در رشته مشخص کنند.
این کتاب، پژوهشی جدید و تأثیرگذار در حوزه علوم اجتماعی است که مخاطب را با مهمترین رویکردها و روشهای تحقیق در علوم اجتماعی آشنا میکند. این اثر که حاصل تجربههای تدریس موفق گروهی از پژوهشگران برجسته است به دانشجویان کارشناسی ارشد و دکترا این توانایی را میدهد که رویکرد تحقیق خود را انتخاب کنند. آن را توجیه کرده و جایگاهش را در رشته مشخص کنند. «زنان در شاهنامه» اثر دکتر جلال خالقی مطلق است که با ترجمه دکتر احمد بینظیر توسط انتشارات مروارید منتشر شد. «زنان در شاهنامه» نخستین بار به عنوان رساله دکترای پروفسور خالقیمطلق در دانشگاه کلن آلمان در سال ۱۹۷۱ به زبان آلمانی منتشر شد سپس در سال ۲۰۱۲ به انگلیسی ترجمه و منتشر شد. این کتاب در هفت فصل نوشته شد که فصل نخست به شکل فشرده مهمترین زنان شاهنامه را برمیشمارد و همه را به دو گروه اشرافی و غیراشرافی مورد بررسی قرار میدهد. فصل دوم به جایگاه زنان در شاهنامه اختصاص دارد و از منابع و مآخذ باستانی و قرون وسطی سود میبرد. انتشارات نقش و نگار مجموعهای تحت عنوان جنبشهای فکری دوران جدید تدارک دیده که کتاب نخست به «هرمنوتیک» اثر لارنس ک. اشمیت اختصاص دارد که علیرضا حسنپور به فارسی ترجمه کرده است. این مجموعه شامل کتابهایی مقدماتی درباره مهمترین مکاتب، جنبشها و سنتها و نیز آرا و نظریههای فلسفی دوران جدید است. کتاب «هرمنوتیک» در هفت فصل به هرمنوتیک عام شلایرماخر، هرمنوتیک فهم دیلتای، هستیشناسی هرمنوتیکی هایدگر، نظریه گادامر درباره تجربه هرمنوتیکی و... میپردازد. نویسنده در این اثر سعی کرده تصویری روشن و نسبتاً جامع از تأثیرگذارترین متفکران هرمنوتیک به دست دهد. «سیر تکوین ساختارزدایانه مفاهیم دریدا» عنوان کتابی است نوشته دکتر مهدی خبازی کناری که توسط انتشارات حکایت قلم نوین چاپ و منتشر شده است.
نویسنده در هفت فصل به نظریه ساختارزدایی یا شالوده شکنی دریدا میپردازد. فصل اول به خود رویکرد ساختارزدایی میپردازد؛ رویکردی که به طور خاص در مقابل رویکرد ساختارگرایی شکل گرفت. فصل دوم و سوم نسبت دریدا با سوسور و هوسرل به تفصیل شرح داده میشود. فصلهای چهارم و پنجم نحوه استیلای مفاهیم گفتار و حضور مورد کنکاش قرار میگیرد و... «صدای زمانه» یا جامعهشناسی شخصیت زن در رمان بعد از انقلاب عنوان پژوهشی است به قلم عسگر عسگری حسنکلو و کارولینا راکوویتسکا عسگری که توسط نشر اختران منتشر شد. دگرگونی ساختار اجتماعی در سالهای پس از انقلاب در رمان هم تأثیر آشکاری میگذارد و برای نخستین بار در تاریخ رمان فارسی، شخصیت زن به درجه اعلایی از فردیت دست مییابد. در این دوران فعالیت اجتماعی زن که ناشی از مدرن شدن جامعه است در رمان نیز انعکاس پیدا میکند. شخصیت زن مورد توجه نویسندگان قرار میگیرد و آثار درخشانی با این رویکرد خلق میشود که نویسندگان کتاب با بررسی چند اثر شاخص موضوع را تبیین میکنند. «روانشناسی ترس و اشکال بنیادین آن» اثر فریتس ریمان با ترجمه توفیق گلی زاده از جمله کتابهایی است که بتازگی نشر پرسش اصفهان منتشر کرده است. فریتس ریمان را میتوان یک روانشناس فرویدی به حساب آورد. کتاب «اشکال بنیادین ترس» شناختهشدهترین کتاب او در زمینه روانشناسی است. این اثر که در سال ۱۹۶۱ منتشر شد نه تنها در زمره آثار کلاسیک قرار گرفت بلکه کتاب بالینی روانشناسان و روانکاوان و دانشجویان این رشته هم شد و هنوز روزآمد است و به آن استناد میشود.
نویسنده در این اثر به عنوان روانکاو، بنیاد و ریشه ترسها را میشناسد و آنها را در چهار گونه مختلف طبقهبندی میکند. «فلسفه و سیاست واقعی» اثری از ریموند گوس با ترجمه کمال پولادی است که توسط نشر مرکز منتشر شد. کتاب فلسفه و سیاست واقعی درباره دورافتادن جریانهای اصلی فلسفه سیاسی قرن بیستم، از واقعیت سیاسی است. ریموند گوس فلسفه سیاسی قرن بیستم را در نظریات برخی نمایندگان برجسته آن مثل رابرت نوزیک، جان رالز در معرض انتقادی بنیانبرافکن قرار میدهد. گوس در این اثر میکوشد با رجوع به برخی بصیرتهای ماکس وبر، نیچه و لنین و لزوم ملحوظ کردن عنصر قدرت در زندگی سیاسی به بصیرتهای تازهای در فلسفه سیاسی اشاره کند. «مادیتهای معاصر باستانشناسیهای گذشته نزدیک/ معاصر» کتابی است به قلم گروهی از جوانان باستانشناس به اهتمام لیلا پاپلی یزدی که توسط نشر حکمت کلمه در قطع جیبی منتشر شد. نویسنده در معرفی اثر خود نخست این جمله را آورده که در فضای بومی کاوش کن و جهانی فکر کن، سپس اشاره میکند که این جمله کوتاه دقیقترین توصیف ممکن از باستانشناسی گذشته نزدیک است. باستانشناسی که از دل نظامی دانشگاهی شکل گرفته برای پژوهش درگذشته بیرون آمد و خود را متعهد به انسان و جهان معاصر معرفی کرد. مادیتهای معاصر درآمدی است بر متعهدترین شاخه باستانشناسی به جهان معاصر.
- 15
- 5