چهارشنبه ۲۰ تیر ۱۴۰۳
۱۹:۵۸ - ۲۳ بهمن ۱۳۹۵ کد خبر: ۹۵۱۱۰۲۳۹۹
کتاب، شعر و ادب

آثار کسانی که مفهوم وطن را جدی گرفته‌اند، ماندگارتر است

اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,کتاب و ادبیات,مهدی قزلی
مدیرعامل بنیاد شعر و ادبیات داستانی در ششمین محفل شعرخوانی جشنواره شعر فجر گفت:‌ آثار کسانی که مفهوم خاک و وطن را جدی گرفته‌اند، ماندگارتر از کسانی است که تحت تأثیر ادبیات جاری در فضای مجازی می‌نویسند.

به گزارش ایبنا، به نقل از روابط عمومی بنیاد شعر و ادبیات داستانی ایرانیان، مهدی قزلی، مدیرعامل این بنیاد و دبیر اجرایی یازدهمین جشنواره بین‌المللی شعر فجر، همزمان با ایام سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی در ششمین محفل شعرخوانی جشنواره شعر فجر که در جزیره هرمز برگزار شد، با بیان این‌که یکی از ویژگی‌های ماناکننده آثار ادبی، توجه به مقوله وطن است، افزود: مردم خیلی از نقاط دنیا وطن ندارند و اگر وطنی ساخته شده، ملتی برای زیست در آن نیست. در حالی که ما از این موهبت برخورداریم که هم وطن و هم ملت داریم.

 

وی با تأکید بر این‌که «آنچه ایران می‌خوانیم و دوستش می‌داریم، چیزی نیست که ملی‌گرایی و ناسیونالیزم از آن برخیزد» اظهار داشت: ایران، شاخصه‌های هویتی‌ای دارد که این شاخصه‌ها بسیار جدی است. از جمله آن‌ها، مقام یگانه حضرت رسول (ص) است و از این بابت، ما دارای وطن دینی هم هستیم.

 

قزلی ادامه داد: اگر ما روزی برای وطن خاکی، خون‌های زیادی در مرزهای کشور دادیم، امروز هم جوانان ما در وطن دینی خودشان در حال مبارزه هستند و فهم خوبی از موضوع وطن دارند.

 

دبیر اجرایی جشنواره‌ها و جایزه‌های پروین، جلال و شعر فجر خاطرنشان کرد: به همین معنا، ما با در نظر گرفتن وطن فارسی، درهای جشنواره شعر فجر را به سمت کشورهایی که در حوزه تمدنی زبان فارسی قرار می‌گیرند، باز کردیم.

 

وی آن‌گاه مقوله و موضوع وطن را در قالب پاسخ به تهدیدات خارجی در حوزه خلیج فارس مورد بررسی قرار داد و گفت: به همین معنا در آینده، اگر کسی تصور و توهم تغییر خلیج فارس، حتی در نام به سرش بزند، باید بداند که با جوانانی مواجه است که از وطن خاکی، دینی و زبانی‌شان با تمام وجود دفاع می‌کنند و فرصتی برای این تصور و توهم وجود ندارد.

 

مدیرعامل بنیاد شعر و ادبیات داستانی اضافه کرد: در همه دنیا آثار کسانی که مفهوم خاک و وطن را جدی گرفته‌اند، ماندگار شده و حتما خلیج فارس، یکی از شاخصه‌های هویتی ماست و حفظ، توجه و غیرت داشتن به آن در آثار ادبا و شعرای ما جای پای جدی خواهد داشت.

 

قزلی در بخش دیگری از سخنان خود با ابراز امیدواری نسبت به ازسرگیری کنگره شعر و قصه جوان اظهار داشت: امیدواریم دوباره از شعر و قصه جوان بشنویم؛ چرا که این کنگره به گرمی آب و خاک و مردم این سرزمین مربوط است و بنیاد شعر و ادبیات داستانی به اندازه خودش آمادگی دارد تا در برپایی دوباره این کنگره اثرگذار همکاری کند.

 

دبیر اجرایی جشنواره شعر فجر خطاب به مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی هرمزگان گفت: همان‌طور که تدبیر و شجاعت به خرج دادید و این محفل (محفل شعرخوانی خلیج فارس) را به جای بندرعباس در جزیره زیبا و رنگین‌کمانی «هرمز» برگزار کردید، با احترام به بندرعباس و بندرعباسی‌ها، باز هم این فرصت را در اختیار شهرها و مکان‌هایی مثل هرمز بگذارید و این نقاط را به مخاطبان ادبیات بشناسانید.

 

قزلی با تأکید بر این‌که «ادبیات از مسیر بومی ‌بودن امکان جهانی شدن دارد» افزود: هرمز و هرمزگان با همین خاک سرخ و موسیقی زیبا، آسمان رنگی و دریای نیلگون می‌تواند جهانی شود. این خصائص، متعلق به اینجاست و مال هیچ جا نیست. ادبیات هم این‌گونه است و خصلت‌های بومی را به خوبی انعکاس می‌دهد.

 

وی گفت: بعضاً شاعران جوانی را می‌بینیم که برای نشان‌دادن همپایی قافله شعر روز، مخصوصاً آن‌چه در اینستاگرام و فیس‌بوک و تلگرام جاری است، خودشان را به در و دیوار می‌زنند تا آثار کم‌هویت و آپارتمانی تولید کنند؛ شبیه آنچه در مرکز کشور تولید می‌شود.

 

مدیرعامل بنیاد شعر و ادبیات داستانی ادامه داد: باید این پیغام را به ادیبان خودمان بدهیم که توجه به ظرفیت‌های بومی ـ نه فقط جغرافیا ـ حتما مسیر آن‌ها را برای ملی و بین‌المللی شدن کوتاه می‌کند. فقط کافی است با مدیریت خوبی سراغ این ظرفیت‌ها بروند.

 

مهدی قزلی در پایان گفت: خوشحالم که نگاه و پیگیری دولتی باعث نشده که هنرمندان و مردم ما نسبت به این موضوع، غیرت و حمیت داشته باشند. توجه به موضوع سرزمین، هویت، وطن و خاستگاه در اشعار امروز شاعران محفل خلیج فارس دیده می‌شود؛ در حالی که خیلی از آنان، هیچ تعلق اجدادی به این خطه ندارند و همین موضوع است که ما می‌توانیم بگوییم هم وطن داریم، هم ملت و هم سرزمین.

 

ششمین محفل شعرخوانی جشنواره بین‌المللی شعر فجر با شعرخوانی جواد محقق، غلامرضا طریقی، مسعود دیانی، پونه نکوی، سیده فاطمه موسوی، جواد ضمیری، مسلم محبی، عبدالحمید انصاری‌نسب، بلقیس بهزادی، لیلا عبادیان، هاجر مهدی‌حسینی و ... در سالن آمفی‌تئاتر اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی جزیره هرمز همراه بود.

 

در این مراسم، علیرضا درویش‌نژاد، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی هرمزگان نیز ضمن خوشامدگویی به شاعران در خصوص تأثیرگذاری شعر بر قلب مخاطب سخن گفت.

 

پیش از این محفل، محافلی در کاشان (افتتاحیه)، البرز، مشهد (شاعران مهاجر افغانستانی مقیم خراسان)، ری (شاعران افغانستانی مقیم مرکز کشور) و تهران (شهدای خدمت به یاد قهرمانان آتش‌نشانی) از سلسله محافل یازدهمین جشنواره شعر فجر برگزار شده بود.

 

مراسم پایانی یازدهمین جشنواره بین‌المللی شعر فجر، اسفندماه امسال در مشهد مقدس، پایتخت فرهنگی جهان اسلام در سال ۲۰۱۷ برگزار می‌شود.

 

 

 

  • 13
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش