امبرتو اِکو فیلسوف، نظریه پرداز ادبی و رمان نویس ایتالیایی که چندی پیش درگذشت و ژان کلود کریر سینماگر فرانسوی در این کتاب به گفت و گویی دور محور کتاب و ذخیره دانش پرداخته اند. کریر و اکو هر دو از عاشقان و کلکسیونرهای کتاب و به اصطلاح کتاب بازند و ویژگی دیگرشان این است که هر دو به نظریات عجیب و غریب و حرف های نامربوط و پرت و پلای بشر در طول تاریخ علاقه مندند و کتاب های حاوی چنین حرف هایی را جمع آوری کردند.
گفت و گو با موضوع اینترنت و فناوری های نوین ارتباطی و اطلاعاتی آغاز می شود، سپس کریر و اکو نکته ها و حرف های جذابی درباره کتاب در طول تاریخ طولانی آن می گویند. کتاب هایی که درباره کتاب نوشته شده اند معمولا حتی برای دوستداران کتاب جذابیتی ندارند و اغلب بحث هایی خشک اند و بسیاری از آن ها از الواح گِلی آغاز می کنند و تا زمان معاصر پیش می آیند، یا دربر گیرنده بحث های تخصصی اند، اما این گفت و گو این گونه نیست و برای خواننده بسیار پُرکشش است.
عنوان کتاب ممکن است این تصور را برای خواننده به وجود بیاورد که دو فرد متعصب نسبت به کتاب می خواهند بگویند که کتاب چاپی از شکل های دیجیتالی کتاب های امروز بهتر است و... اما دیدگاه این دو این گونه نیست و به دنبال اثبات چنین مدعایی نیستند. آن ها به هر آن چه مربوط به کتاب است علاقه مندند ولی تعصبی درباره چیزی ندارند. گذشته از کتاب، این گفت و گو از حرف های جالب درباره فرهنگ بشر نیز سرشار است.
کاریر و اکو درباره بسیاری مسائل با هم توافق دارند و کارشان در این گفت و گو به بحث و مجادله نمی کشد. اظهارنظرها و پاسخ های آنها کوتاه است و معمولا در حدّ یک پاراگراف و به ندرت یک صفحه یا بیش از آن می شود.
همسر ژان کلود کریر، نهال تجدد، پژوهشگر ایرانی است از این رو وی با فرهنگ ایرانی آشناست و در مواردی به برخی موضوعات فرهنگ ایران ارجاع می دهد.
- 19
- 2