سه شنبه ۰۲ مرداد ۱۴۰۳
۱۰:۱۵ - ۰۷ دي ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۰۰۱۸۴۲
کتاب، شعر و ادب

نقدی بر مجموعه «سایه باد» مهدی علیمرادی

مجموعه سایه باد,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,کتاب و ادبیات

 

شعر از منظر بوطیقایی، تعریف و تأویل‌های متفاوتی دارد و با تمامی این‌ها هیچ گاه به توضیح واحدی نرسیده است. و در این میان و به واسطه همین گستردگی تعریف، شعر آزاد که از بند وزن‌ها (بیرونی) و قالب‌های گذشته‌اش رهاست، مؤلفان و مخاطبان بی‌شماری را به سمت خود کشیده است. طوری که بسیاری دلنوشته‌ها و متن‌های ادبی را به اشتباه شعر آزاد قلمداد می‌کنند یا بالعکس. اما در این هیاهو هستند شاعرانی که با تکیه بر خیال، محتوا، فرم و زبان و برقرار کردن یک هارمونی نسبی میان آن‌ها، با شعر خود به نوعی مانیفست نانوشته شعر آزاد را به اجرا درآورده و شعر را به هدف غایی‌اش که همان خلق زیبایی است و مخاطب را به سرمنزل مقصودش که همان التذاذ است رسانده‌اند.

 

مهدی علیمرادی با سایه باد که اولین مجموعه شعرش محسوب می‌شود و به تازگی توسط انتشارات آنیما به چاپ رسیده است، نشان داده است که می‌تواند در این تقسیم بندی جای بگیرد. مجموعه‌ای که از همان سطرهای ابتدایی‌اش به ما می‌فهماند که با نگاهی متفاوت روبه‌رو هستیم. نگاهی که خود شعر است و هرچه را که تا به امروز دیده‌ایم، از صافی خود می‌گذراند و با شکل و شمایلی متفاوت دوباره در پیش چشم ما ظاهر می‌کند:

اسکله پای چند مرد است / که گمشده‌ای در دریا دارند / آن قدر خیره به دور / که موجی تکانشان نمی‌دهد / { بوم (ص ۷) }

 

علیمرادی نمی‌هراسد از دیدن. و برایش فرقی نمی‌کند، چیزی که می‌بیند تصویری ذهنی است که فقط در او اتفاق می‌افتد یا عینیتی کاملاً ملموس که با دنیای اطرافش در مراوده است و کنش یا واکنشی که تولید می‌کند، توازنی نسبی را میان مؤلفه‌های عینی و انتزاعی ایجاد می‌کند:

 

تنهایم / و به هر سوی این خانه که نگاه می‌کنم / آغوشی باز است که تنهاترم می‌کند / {  کوچه (ص ۹) }

او به وسیله تلفیق اُبژه‌ها با دغدغه‌های ذهنی‌اش، سعی در ساختن جهانی دارد که در آن، عناصر شعر از عینیت به سمت ذهنیت و بالعکس در حرکتند. طوری که مخاطب، وجود اکثر مفاهیم سوبژکتیویته را حس نمی‌کند و حتی اگر با کلماتی از جنس انتزاع روبه‌رو شود آن را به مثابه اصالت اندیشه فرد (شاعر) می‌پذیرد و با مفاهیمی اینچنینی که هیچ گاه به چشم نیامده‌اند احساس نزدیکی می‌کند، گویی که ناگهان از پیش چشم شان عبور کرده است:

مرگ / جاده یک طرفه‌ای ست / همیشه می‌برد / { دکمه (ص ۲۰) }

 

علیمرادی مخاطبش را خوب می‌شناسد و در انتخاب کاراکترهای انتزاعی‌اش، وسواس خاصی را به خرج می‌دهد. او در تلاش است تا با انتخاب عناصری که با وجود کنش‌های ذهنی شان، واکنش‌هایی عینی را در ناخودآگاه ما شکل داده‌اند، ارتباط دال‌ها و مدلول هایش را بسازد و با شناختی که از داستان و مؤلفه‌های ارتباطی در روایت دارد، همذات پنداری بیشتری را در مخاطبانش ایجاد کند:

 

خوشبخت / خراشی که روی آیینه نشسته است / و زیبایی تو / از دو سو در آغوشش می‌گیرد / {خراش (ص ۵۳)}

علیمرادی به همان اندازه به ساختار مقید است که به تک تک سطرهایش بها می‌دهد. اما باید دید تا چه اندازه در این کار موفق بوده است. او در ساختمان شعرهایش – که ستون هایش را با کشف‌های بی شماری که در تصاویرش جریان دارد بنا کرده است – دال‌هایی را به کار می‌برد که از جنس دنیای مدرن و دغدغه‌های زندگی روزمره است و مدلول‌هایی که به این دال‌ها مرتبط می‌شوند، در روند عمودی ساختار، تأویل پذیرند. به گونه‌ای که علاوه بر اتفاق و التذاذ افقی، جریانی عمودی را به راه می‌اندازند که گاهی با روایت همسو (بخوانید موازی) و گاهی نیز راه خودشان را گرفته و می‌روند:

 

به من بازگرد / و خودت را تحمیل کن / مثل پرنده‌ای / که لابه لای واگن قطار به دنیا آمده است / و به تمام ایستگاه‌ها / به چشم خانه نگاه می‌کند /...  و مرز میان خانه و خیابان / دیواری ست / که مثل سکه دو رو دارد / سمتی تو را / و سمت دیگرش من را مدام دیده است / به من بازگرد / و خودت را تحمیل کن /... /{ دورو (ص ۷۸)}

 

با این حال، این انسجام ساختاری در شعرهای بلند سایه باد، به اندازه شعرهای کوتاهش مشهود نیست. و حتی یک کشفِ پر زرق و برق، گاهی سطرهای زیادی را برای تأویل به خود اختصاص می‌دهد و در واقع مخاطب را از نفس می‌اندازد. طوری که ضربه پایانی شعر، نه به مثابه یک ضربه، که در نقش یک نجات دهنده ظاهر می‌شود. (رجوع شود به شعرهای علامت سؤال، جیره و...)

 

مهدی علیمرادی مؤلفه‌های شعر مدرن را می‌شناسد. منِ راوی را برمی گزیند برای حضور، کلام و روایت. مدلول‌ها را گاهی در اتصالی رئال و گاهی جادویی قرار می‌دهد و شخصیت‌هایی که روایتشان می‌کند نه عدم قطعیتی دارند و نه سمبلی هستند از چیزی دیگر. تمامی لب‌ها لب هستند. ساحل‌ها ساحل. و آسمان همان چیزی است که بالای سرمان قرار دارد:

 

نشسته‌ام لب ساحل / و فکر می‌کنم / چه کسی لب بالایی ساحل را دزدیده است / {آغوش (ص ۵۴)}

با وجود این می‌توان گفت که مهدی علیمرادی شاعرِ کشف هاست. به ضربه انتهایی شعرش بسیار اهمیت می‌دهد و سعی می‌کند با نگاهی مینیمال از کمترین کاراکترها بیشترین بازدهی را بیرون بکشد. و زبان را اکثراً به عنوان وسیله‌ای برای بیان نوشتاری نگاهش می‌بیند.

 

او می‌خواهد تصویرِ بکرِ کشف شده‌اش را نشان دهد و پیام آن را برساند. از این رو زبان در اولویت نیست و در اکثر اوقات از آن به عنوان اهرمی که زیر سایه‌اش به اولین هدف خود - که همان رونمایی کشف هاست – برسد استفاده می‌کند. به همین دلیل، شعرهای کوتاه مجموعه – که نقطه قوت شاعر است – در عین سادگی شروع می‌شوند و بدون هیچ اضافه گویی در به تصویر کشیدنِ نگاه متفاوت، با ضربه‌ای کاری به پایان می‌رسند:اعدام می‌شود / و آویزان می‌ماند در باغ / گوشواره ات / که هرچه بیشتر بر دار می‌ماند / بیشتر زندگی کرده است.

 

 

 

iran-newspaper.com
  • 19
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش