چهارشنبه ۲۰ تیر ۱۴۰۳
۱۶:۳۴ - ۲۹ خرداد ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۳۰۷۶۱۴
کتاب، شعر و ادب

آیا کتاب‌های ژورنالیستی در بخش ادبیات در ایران مورد استقبال قرار می‌گیرند؟

کتاب‌های ژورنالیستی,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,کتاب و ادبیات

هر روز اتفاقات زیادی در جهان رخ می‌دهد، اتفاقاتی که معمولا بعد از چند روز فراموش می‌شوند اما بعضی از آنها آنقدر مهم هستند که در تاریخ ماندگار می‌شوند و حتی شاید سرنوشت افراد زیادی را هم تغییر دهند؛ اتفاقاتی مثل جنگ، ترور، آتش‌سوزی یا انفجار در یک مکان استراتژیک و ... ثبت این وقایع و نوشتن گزارش درباره آنها به طور طبیعی وظیفه خبرنگاران و روزنامه‌نگاران است. اما گاهی این اتفاقات چنان جذابیت و پتانسیل دارند که روزنامه‌نگار به جای نوشتن آنها در یک روزنامه تصمیم به چاپ آنها در قالب یک کتاب می‌گیرد. «جنگ چهره زنانه ندارد» یا «زندگی، جنگ و دیگر هیچ» نمونه‌های مطرحی از این مستندنگاری‌های داستان‌وار هستند اما اگر بخواهیم کتابی داخلی در این حوزه نام ببریم، آیا نمونه موفقی پیدا می‌کنیم؟

 

روزنامه‌نگارانِ فقط روزنامه‌نگار

«جنگ چهره زنانه ندارد» روایتی پرفراز و نشیب است از روزگار جنگ جهانگیر دوم؛ خاطرات زنانی که در ارتش اتحاد جماهیر شوروی جنگیدند و حالا پس از سال‌ها، از کابوس‌ها، تنهایی و هول‌ و هراس‌های‌ خودشان می‌گویند. زنانی پرستار، تک‌ تیرانداز، خلبان، پارتیزان، بی‌سیم‌چی و ... با خاطراتی تکان‌دهنده‌. نویسنده این کتاب سوتلانا الکسیویچ، نویسنده و روزنامه‌نگار بلاروسی است که برای این کتاب جایزه نوبل ادبیات را از‌آن خود کرده است.

 

در سال‌های دهه شصت، اوریانا فالاچی، روزنامه‌نگار، نویسنده و مصاحبه‌گر سیاسی ایتالیایی یک سال در ویتنام و مکزیک زندگی کرد و کتاب «زندگی، جنگ و دیگر هیچ» را نوشت که نگاهی است آگاه به پشت سنگر جنگ، به اجتماعی که آتش و باروت از انسان فقط گوشت دریده از هم و لاشه‌ای خون آلود و کبود، باقی می‌گذارد. این کتاب جوایز زیادی را برای او به ارمغان آورد.

 

نمونه‌هایی از این دست در دنیای ادبیات جهان کم نیستند. کتاب‌هایی که توسط روزنامه‌نگاران درباره اتفاقاتی واقعی به صورت مستند تهیه شده‌اند اما زبان‌شان زبانی عام است که اکثر مردم می‌توانند با آنها ارتباط برقرار کنند. اما آیا ایران هم سهمی در این نوع کتاب‌ها دارد؟ آیا روزنامه‌نگاران ما می‌توانند در این حوزه فعالیت کنند؟ علی گرانمایه‌پور، استاد ارتباطات در این‌باره به «ابتکار» می‌گوید: اگر نگاهی به تالیفات شعر، رمان و داستان در ۴۰ و ۵۰ هجری شمسی بیندازیم به داستان‌هایی مثل «چرند و پرند»، «غرب‌زدگی» جلال آل احمد و ... برمی‌خوریم. در گذشته روزنامه‌نگاران قدیمی یا بنیان‌گذاران اولین روزنامه‌های ایران، اکثرا نویسنده، مصحح، ویراستار، شاعر و ... بودند. قدرت نویسندگی به این افراد توانایی روزنامه‌نگاری هم داده بود. 

 

او ادامه می‌دهد: در عصر جدید شاهد چرخش در میان روزنامه‌نگاران هستیم که بنا بر آن دیگر در میان این افراد کمتر افرادی مولف، نویسنده، شاعر و ... فعالیت می‌کنند. بیشتر روزنامه‌نگاران امروز، حرفه‌شان تنها روزنامه‌نگاری است. بنابراین تعداد کمی از این افراد قابلیت نویسنده یا شاعر شدن دارند. 

 

رابطه عکس سانسور و روزنامه‌نگاری تحقیقی

عوامل مختلفی در جذابیت یک کتاب سهم دارند. در موضوعاتی مثل اتفاقات مستند که توسط یک روزنامه‌نگار ثبت و نگارش می‌شود، یکی از این عوامل است اما عامل دیگر خود نویسنده و شناخته شدن او است. وقتی نام فالاچی، الکسیویچ، کریستین امان‌پور و روزنامه‌نگارانی از این دست را می‌شنویم ناخودآگاه جذب نوشته‌های‌شان می‌شویم چون برای ما شناخته شده و جذاب هستند. آیا در ایران در حال حاضر چنین روزنامه‌نگارانی تحقیقی و مستند‌نگار وجود دارند که به اندازه کافی برای مردم شناخته شده باشند تا مردم به واسطه اسم‌شان کتاب‌شان را بخرند؟ گرانمایه‌پور می‌گوید: ظهور و بروز روزنامه‌نگاران نویسنده، کسانی که به صورت تحقیقی بنویسند، روزنامه‌نگارانی که بتوانند خاطرات بنویسند، ارتباط مستقیم با فضای سیاسی، اجتماعی و فرهنگی جامعه دارد.

 

زمانی که اوریانا فالاچی خاطرات خودش را می‌نویسد، والتر لیپمن زمانی که خاطرات خودش را درباره جنگ سرد می‌نویسد، در فضای اجتماعی خودشان محدود نبودند، دچار سانسور نبودند. هر چه سانسور کمتر باشد، روزنامه‌نگاران در کنار روزنامه‌نگاری نویسنده‌های بهتری خواهند شد. رابطه خیلی مستقیمی بین نویسندگی و هنرمند بودن و خوش‌ذوق بودن روزنامه‌نگار با فضای اجتماعی وجود دارد.

 

این استاد دانشگاه ادامه می‌دهد: گل‌آقا یک طنزپرداز بود اما قدرت طنزپرداز بودن به او این توانایی را داد که روزنامه‌نگار خوبی هم باشد. ما اگر به طنز اجازه بروز و ظهور بدهیم، اگر به گزارش تحقیقی اجازه فعالیت بدهیم می‌توانیم از آنها انتظار داشته باشیم. در حال حاضر کدام روزنامه‌نگار ایرانی در دهه‌های اخیر توانسته‌اند با توجه به فضاهای سیاسی، اجتماعی و فرهنگی کتاب خاطرات بنویسند؟ 

 

هر کدام چنین کاری کنند باید به قشر یا نهادی پاسخگو باشند. بخشی از توانایی نوشتن اینگونه کتاب‌ها به آماده بودن فضای سیاسی، اجتماعی و فرهنگی جامعه باز می‌گردد.

 

نقد تلخ روزنامه‌نگاری در مقابل شیرینی روایت رمان‌ها

اگر تصور کنیم که فضای مناسب برای نوشتن کتاب‌های مستند و تحقیقی توسط روزنامه‌نگاران فراهم باشد، آیا مردم از اینگونه کتاب‌ها استقبال خواهند کرد؟ گرانمایه‌پور می‌گوید: در کشور ما متاسفانه یا خوشبختانه فعلا غلبه نویسندگان مشهور رمان، داستان‌های عامه و داستان های اجتماعی پوپولیستی بیشتر از روزنامه‌نگاران است. شاید شهرت نویسندگان متعدد که نه روزنامه‌نگارند و نه سابقه ژورنالیستی دارند بسیار بیشتر از روزنامه‌نگاران باشند. بنا به دلایلی هنوز نتوانستیم فرآیندی برای روزنامه‌نگاران فراهم کنیم که روزنامه‌نگاران نویسنده‌، نقاش، طنزنویس و .. را برجسته کنیم. علت این است که روزنامه‌نگار در رشته خودش نقد اجتماعی خواهد داشت و این نقد تلخ است، در حالی که رمان‌نویس یک نقد اجتماعی را در قالب رابطه دو نفر یا یک داستان تخیلی بیان‌ می‌کند اما روزنامه‌نگار نمی‌تواند چنین کند. روزنامه‌نگار باید به نقد اجتماع بپردازد.

 

او درباره تفاوت روزنامه‌نگار با نویسنده و رمان‌نویس می‌گوید: رویکرد و نگاه روزنامه‌نگار به هر مسئله‌ای نگاه نقادانه است. یک رمان‌نویس در داستانش با ایجاد روابط پیچیده ظلم، سلطه، ولنگاری جامعه و ... را نشان می‌دهد. اما یک روزنامه‌نگار این موضوعات را به صورت نقد جامعه بیان می‌کند. بنابراین ممکن است احساس شود روزنامه‌نگاران در نوشتن کمی دچار سانسور می‌شوند. البته باید از متخصصان پرسید که مخاطبان روزنامه‌نگاران توده مردم هستند یا قشر روشنفکر. 

 

گرانمایه درباره اهمیت نگارش کتاب‌های مستندنگاری و تحقیقی توسط روزنامه نگاران آن هم برای مخاطب عام می‌گوید: بخشی از آنچه تحت عنوان نویسندگی در جامعه مطرح می‌شود بستگی به مخاطب دارد. هر چه کتاب با زبان فاخرتر یا سنگین‌تری نوشته شود بازار کمتری دارد. بنابراین نویسنده کتاب را به‌ گونه‌ای می‌نویسد که توده مردم هم بتوانند کتاب را بخوانند و از آن استقبال کنند. بخشی از نویسندگی در هر صورت به بازار بستگی دارد و باید سلیقه عمومی هم رعایت شود.

 

فاطمه امین‌الرعایا

 

 

ebtekarnews.com
  • 18
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش