جمعه ۱۱ آبان ۱۴۰۳
۱۰:۰۴ - ۱۱ آذر ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۹۰۲۷۶۳
کتاب، شعر و ادب

«از سرگشتگی نقاشیخط تا گویشی بنام خطا‌شیک» منتشر شد

اسماعیل رضایی,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,کتاب و ادبیات
کتاب "از سرگشتگی نقاشیخط تا گویشی بنام خطا‌شیک" به قلم اسماعیل رضایی، از سوی انتشارات سهراب منتشر شد.

به گزارش تسنیم،‌ نخستین کتاب تفسیر، توضیح و توصیف در حوزه نقاشیخط، با عنوان "از سرگشتگی نقاشیخط تا گویشی بنام خطاشیک" به قلم اسماعیل رضایی، از سوی انتشارات سهراب منتشر شد. این کتاب با هدف توصیف، توضیح و تفسیر مکتب خطاشیک(نقاشیخط) به رشته تحریر در‌آمده است.

 

ترکیب دو فرایند نقاشی و خط، نقاشیخط را ساخته است اما به سبب اصالت  و فلسفه پیدایش خط و نقاشیخط، تعریف مکتب خطاشیک (نقاشیخط)، تاکنون مغفول مانده است.

 

 اسماعیل رضایی نویسنده کتاب "از سرگشتگی نقاشیخط تا گویشی بنام خطا‌شیک" در گفتگو با خبرنگار فرهنگی تسنیم، ریشه مکتب خطاشیک (نقاشیخط) را در انتزاع و تجرید دانست و گفت:بر این اساس، تعریف خط  و خطاشیک  بسیار پیچیده است. بیان تصویری، پتانسیل و انرژی حروف الفبا در ادوار هنری گذشته ایران،‌ در اغلب فرهنگ‌ها مدنظر هنرمندان و هنردوستان خط بوده و در هر دوره بنا به اقتضای زمان و هدف هنرمندان، دستخوش تغییر شده است.

 

اسماعیل رضایی در ادامه افزود:طی یک قرن اخیر در ایران، استفاده از حروف در آثار، با ماهیت جدیدی بنام نقاشیخط شکل گرفته که هرکدام در راستای اهداف هنرمندان، مختص و وام‌دار یک مکتب است. اما تاکنون سرایت مکتب نقاشیخط در ایجاد و تعریف صحیح مکتب نوظهوری بنام خطاشیک (نقاشیخط)، در دسترس نبوده و به‌صورت علمی مورد بررسی و ارزیابی قرار نگرفته است.

 

وی ادامه داد:در جامعه امروزی تعاریف مختلفی از مکتب خطاشیک (نقاشیخط)، منتشر میگردد که هرکدام در جایگاه خود میتواند مفهومی از یک مکتب باشد اما تعریف های منتشر شده تا کنون منحصراً نتوانسته است در باب تفسیر، توضیح و توصیف مکتب خطاشیک (نقاشیخط)، مورد استفاده قرار گیرد.

 

این خطاط برجسته افزود: به دلیل نبودن منابعی معتبر در برقراری نظامی متحد جهت کاربرد اصول و قواعد مکتب خطاشیک (نقاشیخط) در ایران، پس از ظهور و پیدایش این مکتب عده‌ای نسبت به  آن واکنش نشان دادند. اما حقیقت این مکتب چیز دیگری است. مکتب خطاشیک (نقاشیخط)، یک بیان تجسمی بسیار والا دارد و از بضاعت و ظرفیتهای قابل‌توجهی برخوردار است. زبان خطاشیک (نقاشیخط)، با داشتن ویژگیهای ایرانی و خارجی و با تکیه‌ بر مبانی هنرهای تجسمی و تأثیرپذیری از مکاتب مختلف هنری-چه مکاتب هنری غرب و چه مکاتب هنری شرق-میتواند در سراسر جهان هنر، مخاطبان خاص خود را داشته باشد.

 

رضایی در ارتباط با پیدایش نقاشیخط گفت: در میان نقاشان ایرانی، عده‌ای برآمدند که با به‌کارگیری حروف در آثارشان، به اثر خود رویکرد و نشانه شرقی دادند و بعدها این آثار را نقاشیخط نامیدند. این در حالی است که هدف اولیه از  بکارگیری حروف در این  آثار، چیزی غیر از بنیان‌گذاری مکتبی بنام نقاشیخط بود. در سال‌های ابتدایی ظهور نقاشیخط، استفاده از خط، صرفا عنصری مناسب بود تا به وسیله ترکیب و تلفیق با هنرهای بومی ایران، به‌عنوان یک شناسه هویتی در آثار نقاشی بکار گرفته شود. یعنی می‌توان این‌چنین عنوان کرد که به منظور نسبت دادن اثر هنری به خاورمیانه، شرق یا همان رویکرد شرق شناسانه(Orientalism)، به‌کار برده می‌شد که جنبه‌ دیگری را در برنداشت. برای برخی هنرمندان نیز، خط تنها یک عنصر بصری بود و این گروه، به مفاهیم نهفته در پس کلمات توجه چندانی نمیکردند. در مجموع، استفاده از خط را میتوان به‌طور مشترک در آثار اکثر هنرمندان که خط را نقاشی می‌کردند، مشاهده نمود.

 

نویسنده کتاب  "از سرگشتگی خط تا گویشی بنام خطا‌شیک"، بر رعایت اصول و قواعد توسط هنرمندان  تاکید کرد و گفت:  هنرمندان خطاط با استفاده از عناصر و کیفیت های بصری(فرم،  نقطه، خط، حجم، رنگ، تاریکی، روشنایی، جهت، حرکت، ریتم، تعادل، بافت و غیره)، بهره‌گیری از زیبایی‌شناسی، خواص مواد و روان‌شناسی رنگ‌ها و همچنین با تکیه‌ بر دانش و اندیشه‌ای که در پشتوانه مکتب خطاشیک (نقاشیخط)، نهفته است، میتوانند آثاری را خلق کنند که انتقال حالات، احساسات و اندیشه‌های هنرمند را  بدون محدودیت زبان،گویش و نژاد، به مخاطبان سراسر جهان ممکن سازد.

 

رضایی در تبیین علت نام گذاری مکتب خطاشیک، آن  را واژه ای برگرفته و ترکیبی از نام رشته‌های خطاطی، نقاشی، خوشنویسی، طراحی،گرافیک و همچنین برخاسته از آثار خلق‌شده از سوی خود دانست که طی یک دهه گذشته، در مجموعه‌های صدگانه مختلفی بنام‌ قصه بهشت،کلام بهشت ، آسمان بهشت، سوی بهشت  و غوغای بهشت  گردآوری شده‌اند. این مجموعه ها متأثر از مکاتب مختلف هنری، خصوصاً اکسپرسیونیسم، اکسپرسیونیسم انتزاعی، تاشیسم، خطاطی، خوشنویسی ایرانی، خوشنویسی ژاپنی و  چینی است که  با مفاهیم نظری بزرگانی چون افلاطون،  لئو تولستوی،  زیگموند فروید،  ژیل دلوز،  ژاک دریدا و  هانس گادامر نیز آمیخته شده است.  اتکا به مبانی، تجربه و دانش حروف الفبا، رسم‌ الخط‌ها، هنرهای تجسمی به ویژه نقاشی، خطاطی، طراحی و گرافیک، باعث به وجود آمدن مکتب خطاشیک و تسمیه آن به این نام شده است.

 

 

  • 12
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش