یکشنبه ۰۷ مرداد ۱۴۰۳
۰۰:۰۱ - ۱۱ بهمن ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۱۱۰۲۶۵۳
کتاب، شعر و ادب

کتاب «الفبای هنر امروز» نوشته «ینس هوفمن» واکاوی شد

کتاب الفبای هنر امروز,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,کتاب و ادبیات

«امرکیوریتوریال» و واژه‌ «کیوریتور» به صورت گسترده‌ای در جامعه هنری امروز کشور مطرح می‌شود. استفاده از این مفهوم به عنوان «حرفه‌ای شاخص» و جدید در حوزه تجسمی ایران قرار گرفته است. در هنر معاصر امروزِ ما شاید روشن‌ترین تعریفی که برای کیوریتور بیان می‌شود، مجموعه‌ای از مدیریت‌ها در فرآیند نمایشگاه‌های انفرادی، گروهی و «سیری پژوهشی» در راستای ارائه آثار هنرمند است. کیوریتور تلاش دارد تا در درک ایده‌ هنرمند رویکردی خاص را سازماندهی کند. او این طی مسیر را همراه با دانش هنر معاصر و  نگرشی «ساختارمند» در ارائه‌ آثار، مدیریت خواهد کرد.افراصفا متولد ۱۳۷۰ تهران، نقاش و مجسمه‌ساز، تحصیلات دانشگاهی خود را در رشته‌ مترجمی زبان انگلیسی به پایان رسانده است. او اکنون به عنوان هنرمند تجسمی و پژوهشگر عرصه‌ کیوریتوریال فعالیت می‌کند.

 

این مترجم تلاش کرده است، کتابی متفاوت از امر کیوريتوریال در دسترس اهل فن قرار دهد. این کتاب با عنوان «الفبای هنر امروز» «Curating A to Z» به نویسندگی «ینس هوفمن» «Jens Hoffman» که یکی از کیوریتورهای برجسته‌ معاصر است منتشر شده است. او سابقه کار در مراکز هنری و موزه‌ای مهمی در کشورهای گوناگون از جمله «مرکز هنرهای معاصر لندن» و موزه هنرهای معاصر شهر «دیترویت» را دارد. کتاب هوفمن تلاشی برای بیان جهان هنر معاصر و مفاهیم متغیر که کیوریتور را به عنوان حرفه‌ای مهم در پیشبرد هنر معاصر نقشی حیاتی می‌داند و سعی به بازنمود درست آن دارد. مخاطب ایرانی این منبع،از نگاه یک کیوریتور و متخصص هنر معاصر در درک «امر کیوریتوریال» می‌تواند اطلاعات سودمندی برای مطالعه در اختیار داشته باشد. این کتاب در۲۶ سرفصل مجزا اما پیوسته و هم راستا، تلاش به ارائه مطالب مفید برای درک درست حرفه کیوریتورینگ و پیشبرد نقش آن دارد.

 

گروهی جدید از مهارت‌ها، جایگزین مهارت‌های سنتی شده‌اند و توانایی طرح پیشنهادهای نوین و داشتن خلاقیت، در نمایش آثار ساخته هنرمند را مهم خواهند شمرد. نویسنده در این کتاب هدف از نمایش آثار هنری را نه دوری جستن از رویدادی چشمگیر دانسته است، نه برهم زدن آن و نه حتی پذیرفتن آن. در واقع از رویکرد او برگزاری نمایشگاه باید کوششی باشد برای به وجود آوردن تجربه‌هایی نوین که خود آفریننده یک زبان دیداری تازه و ارتباط‌هایی نو باشد.

 

یکی از شاخصه‌های مهم بیان شده در منبع «هنر از نگاه کیوریتور» شرحی است بر میل به شیفتگی که از آن روی می‌توان امر «دیدن» را نه تنها بخش کوچکی از آنچه ذهن به آن مشغول است دانست، بلکه این تماشا و شیفتگی را  نوعی دستاورد از امر کیوریتوریال دانست. این موفقیت از نگاه نویسنده وامدارِ دلبستگی مردم به تماشای گرایش‌های ناخودآگاه دیگری و میزان اندازه دلبستگی و شیفتگی جلب مخاطب است. با مطالعه موازی فصول بعدی کتاب، ینس هوفمن در جایگاه یک کیوریتور، رویکرد «دنباله‌روی اندیشه‌ای معمولی» در مورد نمایش آثار را شرح می‌دهد و بر همان ویژگی‌هایی از آثار که بارها پیش از این دیده شده‌اند متمرکز می‌شود. شاید فکر بدی نباشد که میزانی که بیننده می‌تواند دور آن بچرخد را محدود کنیم تا عمق اثر را از دید پنهان کند. در این نقطه‌ اتصال مهم است که با مطالعه ادامه‌ کتاب به ارزیابی فرآورده‌ها و میزان کیفیت معیارها در هنر معاصر و پردازش‌های کیوریتورینگ مواجه می‌شویم. با گسترده شدن حرفه‌ کیوریتورینگ و دور شدن آن از تعریف بسیار ساده تنها به عنوان نمایش آثار هنرمند، متغیرهای مساله نیز بیشتر و ارزیابی دشوارتر خواهد شد. هوفمن معتقد است رشته‌ای که هیچ معیاری برای سنجش کیفیت نداشته باشد، نمی‌تواند پیشرفت کند و به بیان مرزهای آن می‌پردازد.

 

این کتاب با بیان جایگاه نمایشگاه انفرادی برخلاف «رتروسپکتیو» آن را محور مهمی در رابطه بی واسطه با هسته‌ مرکزی (هنرمند) و جهان‌بینی او به شکل یک کلیت به هم پیوسته می‌داند. با این تحلیل، هوفمن مسئولیت کیوریتور را در چارچوبی متفاوت شرح می‌دهد. او باز امر «دیدن» را در ادامه محور موضوع قرار می‌دهد. کتاب حاضر کیوریتور و بیننده را به مانند قدرتی دیگر از مفهوم «تماشا» با هم روبه‌رو می‌سازد. این کاربرد از زبان کیوریتوری مانند هوفمن،  شايد سهل انگارانه و محاوره‌ای به نظر برسد، اما شاهدی است بر تبعیضی پنهان و آن دیداری بودن جهان هنر است. همان‌طور هوفمن در بخشی به شرح متهم کردن کیوریتور به خودشیفتگی، پرده از بدگمانی افراد نسبت به نقش گسترش یافته‌ این حرفه برمی‌دارد و نشان می دهد که عده‌ای نمی‌خواهند کیوریتور را به عنوان حرفه‌ای آفریننده و پربار بپذیرند.

 

نویسنده در ادامه مطلب برای خلاص شدن «هنر مفهومی» از محدودیت‌ها، فضای گالری و موزه را با سرفصلی به نام «زیراکس» که یک نام تجاری است پیش می‌برد. او مفهوم فصل زیراکس را برای شناخت «اثر هنری در عصر باز تولید مکانیکی» یکی از نخستین و ارزان‌ترین راه‌هایی می‌داند که هنرمندان وکیوریتورها برای ارائه‌ اندیشه‌های خود به دیگران به کار می‌برند. او سعی به بیان جایگاه نسل جوان به عنوان کنشگری گسترده که امروز به عنوان «فرهنگ نسل جوان» و تعریف فرهنگ همه‌ افرادی می‌داند که بخشی از تار و پود جامعه و فرهنگ دیداری محسوب می‌شوند. هوفمن جایگاه حساس آن‌ها را بازگو کرده و دگرگونی جهان هنر و هنرمندان را پیرو دگرگون‌سازی «نسل جوان» می‌داند.

 

با مطالعه این کتاب به هیچ عنوان نباید دچار خوانشی اشتباه از منبع، در راستای آموزش مفاهیم هنری و یا کیوريتورینگ شد، بلکه این منبع سعی بر آن دارد تا درک صحیحی از امر کیوریتوریال در ارتقاي جایگاه این حرفه برای پیشبرد هنر معاصر و بسترهای مناسب این امر داشته باشد.

 

 

ghanoondaily.ir
  • 17
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش