سه شنبه ۰۲ مرداد ۱۴۰۳
۱۳:۱۹ - ۱۸ اسفند ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۱۲۰۵۲۸۱
کتاب، شعر و ادب

اشرف بروجردی: اسناد، مدارک هویت بخش یک ملت است

اشرف بروجردی,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,کتاب و ادبیات

سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، نهادِ مادر است و باید که هر کتابخانه و هر مرکز اسنادی را که در کشور فعالیت می‌کند ، مادری کند. مادری که حالا در آستانه ۸۱ سالگی است و قلب تپنده کتاب و سند این سرزمین به حساب می‌آید. اما کمتر از یک ماه پیش، انقلاب شکوهمند اسلامی مردم ایران، چهل سالگی خود را جشن گرفت. از آن سال‌ها و از آن روزها، عکس‌ها و اسناد بسیاری باقی مانده است؛ برخی آزاد شده‎‌اند و بعضی دیگر هنوز در دسترس پژوهشگران قرار نگرفته‌اند. با وجود این، این نهاد فرهنگی که مأمن کتاب و سند ایران است، بر خود فرض می‌داند - که تا به امروز همچنین کرده - هر آنچه از دوران خاطره‌ساز در اختیار دارد را به نحو احسن حفاظت و حراست کرده تا تاریخ‌نگاری انقلاب با دقت و صحت نوشته شود و به نسل آینده برسد. در همین راستا و به سبب همین تقارن، با «اشرف بروجردی»، رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، به گفت‌وگو نشستیم که متن آن، در ادامه می‌آید.

 

خانم دکتر بروجردی! شما متولی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران هستید؛ نظر به آنکه چندی پیش چهلمین فجر انقلاب اسلامی را پشت سر گذاشتیم بگویید که این نهاد فرهنگی پژوهشی، چه دستاوردهایی در انتشار اسناد انقلاب داشته است؟ به بیان دیگر، تا به امروز، چه میزان از اسناد آن دوره، اسکن و خوانده و در نتیجه آزاد شده است؟ و آیا هنوز اسناد در محاق مانده هم وجود دارد؟

در مخازن آرشیوی سازمان اسناد بسیار زیادی با موضوع انقلاب اسلامی وجود دارد که در دسترس پژوهشگران قرار دارد. اما در مورد اسکن اسناد یک نکته بسیار حائز اهمیت است و آن این است که با توجه به هزینه بالای دیجیتال‌سازی نیاز نیست که از همه اسناد اسکن تهیه شود. امروزه مطرح‌ترین آرشیو‌های دنیا نیز کمتر از ۱۰ درصد اسنادشان را دیجیتال کرده‌اند و آن اسنادی است که یا ارزش تاریخی داشته و منحصر به فرد بوده‌اند، یا اسناد پرمخاطب و پرکاربرد هستند.

 

 در آرشیو ملی ایران حدود ۵ درصد اسناد دیجیتال شده‌اند و این آمار بسیار خوب و مطلوبی در مقایسه با دیگر آرشیوهای مطرح دنیا است که از این میان بسیاری از این اسناد با توجه به نیاز مراجعان مربوط به انقلاب اسلامی هستند.

 

 چه ضرورتی در انتشار عمومی اسناد - و در مورد مشخص این گفت‌وگو یعنی اسناد انقلاب - وجود دارد؟ اینکه اسناد می‌تواند منبع و مرجع پژوهشگران باشد، صحیح است، اما چرا باید در منظر و معرض دسترس افکار عمومی یعنی مردم - که این انقلاب با حضور تک تک آنها نضج یافت - قرار گیرد؟

اسناد در واقع سند هویت یک ملت است و ما با اسناد تاریخی به یک تعریف جامع از خود نائل می‌آییم. اسناد سیر تاریخی ما شدن ماست و برای آنکه امروز را بخوبی درک کنیم و برای آینده نیزدر جهت توسعه حرکت کنیم می‌بایست اسناد را به دقت مطالعه کنیم تا آزمون‌هایمان با خطا مواجه نشوند. انقلاب اسلامی نیز به‌عنوان بخش مهمی از هویت ما نیاز است که از منظر اسناد تاریخی مورد مطالعه قرار گیرد.

 

 اما آیا در انتشار اسناد انقلاب - چه پیش و چه پس از ۲۲ بهمن ۱۳۵۷- ، هنوز سندی - اعم از عکس و سند مکتوب مانند نامه‌نگاری‌ها و بخشنامه‌ها - وجود دارد که ممهور به محرمانه باشد؟

بله اسناد بسیار زیادی وجود دارد که بنا به مقتضیات سیاسی منع دسترسی دارند اما مجموع این اسناد به یک درصد هم نمی‌رسند.

 

شما هم یک شخصیت سیاسی هستید و هم چهره‌ای دانشگاهی و البته سابقه انقلابی‌گری‌تان پرواضح است. اگر بخواهید به آسیب‌شناسی تاریخ‌نگاری انقلاب به‌طور اعم و سندپژوهی در تاریخ‌نگاری انقلاب به‌طور اخص بپردازید، به چه نکاتی  می‌پردازید؟ و طرق برون‌رفت و در نتیجه چشم‌انداز آینده سندشناسی انقلاب را چگونه می‌بینید؟

تاریخ‌نگاری مبتنی بر فهم و دریافت تاریخ‌نگار است، پس می‌تواند متفاوت باشد. برداشت‌های متفاوت به نگارش تاریخ آسیب می‌زند. انقلاب مانند هر پدیده سیاسی اجتماعی دیگر نیاز است که مورد تحلیل و ارزیابی قرار بگیرد. اما در مطالعه این واقعه مهم تاریخی چالش‌هایی وجود دارد که مهم‌ترین آن این است که همه اسناد مربوط به این برهه در اختیار مراکز آرشیوی قرار نگرفته‌اند و آنهایی که قرار گرفته‌اند نیز گاهاً با فیلترهای سیاسی در اختیار مخاطبان قرار می گیرند که این مسأله مانع اعمال یک نگاه جامع به تاریخ انقلاب مبتنی بر اسناد می‌شود.

 

به نظر من راه برون رفت از این چالش این است که مردم اسنادی که در این باره در اختیار دارند را به آرشیو ملی بدهند و دستگاه‌های دولتی نیز قانون اسناد ملی را اجرا کنند تا اسناد آنها نیز در اختیار پژوهشگران قرار بگیرد. البته آرشیو ملی هم می بایست سیاست متعادلی در خصوص آزادسازی اسناد داشته باشد و مانع گردش آزاد اطلاعات نشود.

 

 در این سال‌ها کسانی داعیه تاریخ‌نگاری انقلاب پیدا کرده‌اند که حتی برخی از آنان آن سال‌ها را درک هم نکرده‌اند و حالا انقلاب را آنگونه که می‌خواهند می‌نویسند و حتی دست به تحریف آن و شخصیت‌های ستون‌گونه‌اش هم می‌زنند. سند - و مشخصاً اسناد انقلاب - در این میان، چگونه می‌تواند نقش راهگشا و راهنما  ایفا کند؟

متأسفانه اسناد هم در دست اشخاص و نهادهای مختلف است که داعیه‌دار انقلاب هستند و هیچ قدرتی تاکنون نتوانسته تمرکزی در رابطه با اسناد شکل دهد، که سازمان بتواند با وحدت رویه و تحلیل عالمانه نسبت به این اسناد اقدام کند.

 

حمیدرضا محمدی

 

 

 

iran-newspaper.com
  • 12
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش