دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۲۱:۲۶ - ۰۸ تير ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۴۰۲۳۷۱
کتاب، شعر و ادب

گفت‌وگو با سايه اقتصادی نيا درباره كتاب «پنج آبتنی و مقالات ديگر درباره فروغ فرخزاد»

فروغ الگوی فمينيسم ايرانی است؟ نه...

سايه اقتصادی نيا,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,کتاب و ادبیات

كتاب «پنج آبتني و مقالات ديگر درباره فروغ فرخزاد» مجموعه‌اي از مقالات سايه اقتصادي‌نيا است كه با موضوع زندگي شعر و انديشه فروغ فرخزاد نوشته شده است. او در اين اثر كوشيده زوايايي از زندگي فرخزاد را نشان بدهد كه تاكنون در نظر پژوهشگران و علاقه‌مندان به ادبيات مغفول مانده. سايه اقتصادي‌نيا متولد ۱۳۵۴ در تهران است. بعد از گرفتن مدرك كارشناسي ادبيات فارسي از دانشگاه آزاد در سال ۱۳۷۸، وارد دوره تخصصي ويرايش و ترجمه در مركز نشر دانشگاهي شد و پس از اتمام اين دوره به دعوت استاد احمد سميعي (گيلاني) به فرهنگستان زبان و ادب فارسي پيوست و از سال ۱۳۸۴ تاكنون در گروه ادب معاصر فرهنگستان زبان و ادب فارسي و مجله «نامه فرهنگستان» مشغول كار است.

كتاب پنج آبتني و مقالات ديگر درباره فروغ فرخزاد در ۱۰۸ صفحه، توسط نشر مرواريد منتشر شده، در مقاله اصلي كه كتاب با آن نام‌گذاري شده است به چند صحنه آبتني در ادبيات فارسي نگاه مي‌كنيم: از آبتني شيرين در خسرو و شيرين نظامي تا آبتني مارال در كليدر و صحنه‌هايي از آبتني در اشعار فريدون توللي، منوچهر آتشي و احمد شاملو. درباره پنج آبتني با اقتصادي نيا به گفت‌وگو نشستيم.

رنج مادر كاميار بودن بيشتر است يا رنج كاميار بودن؟

اين پرسش شما ناظر به مقاله من در كتاب پنج آبتني است كه همين عنوان را برايش برگزيده‌ام: «رنج كاميار بودن». در اين مقاله كه آن را پس از درگذشت فرزند فروغ فرخزاد و كاميار شاپور نوشتم، رنجي را كه بر كاميار تحميل شده بود، بازگو كردم اما قطعا او در اين رنج تنها نبود: فروغ هم از دوري فرزند بسيار رنج برد و اين رنج در اشعارش جلوه‌هاي گوناگون يافته است. شاپور هم در اين ميانه كم رنج نبرد و كم آزار نديد. اما در داوري زمانه، اغلب، تنها «فروغ» در مركز توجه بود. غالبا از رنج مادرانه او سخن مي‌گفتند و شاپور را كه مردي آرام و محترم بود، تا حد هيولايي كه مسبب اصلي اين وضعيت بود، ناجوانمرد و زن‌ستيز مي‌دانستند. داوري‌هاي جانبدارانه از فروغ تا حدي زياد بود كه حتي نيازها و عواطف كودكانه كاميار هم به اندازه رنج فروغ ديده نمي‌شد. او فرزند زني بود كه به صراحت و بي‌تعارف سروده بود:

يار من شعر و دلدار من شعر

مي‌روم تا به دست آرم او را

ما اگر فرزند اين شاعر بوديم، از خواندن اين سطور چه حالي مي‌شديم؟ گو اينكه مادرمان نام‌آورترين شاعر ايران باشد اما ما نه هرگز در آغوش گرمش آرميده‌ايم و نه هرگز طعم محبت او را چشيده‌ايم. آيا اين براي يك فرزند رنج نيست؟ همين رنج بود كه احمد شاملو را بر آن داشت شعر «افق روشن» را به كاميار شاپور تقديم كند. اتفاقا، در مقاله «افق روشن» كه در همين كتاب آمده، ماجراي اين هديه ارزشمند شاملو به كاميار شاپور را نوشته‌ام. تا صحبت از زندگي خانوادگي فروغ فرخزاد به ميان مي‌آيد، تصوير زني شجاع و سنت‌شكن هويدا مي‌شود، در حالي كه غريزه و مهر مادري و از آن بالاتر، مسووليت مادري، ربطي به سنت و شجاعت ندارد.

شما فروغ را يك چهره اجتماعي نمي‌دانيد؟ الگويي براي نسخه ايراني فمينيسم چطور؟

فروغ قطعا چهره‌اي اجتماعي است. در همين كتاب تاكيد كرده‌ام كه «در ايران معاصر ما، فروغ فرخزاد فقط چهره‌اي ادبي نيست، سمبلي اجتماعي هم هست.» و وقتي درباره او به عنوان يك آيكون اجتماعي صحبت مي‌كنيم، ارزش‌هاي شعري‌اش را مورد داوري قرار نمي‌دهيم، بلكه به اثر حضور اجتماعي او مي‌پردازيم. اين اثر چيست؟ كدام جنبه از شخصيت و كار اوست كه به او چهره‌اي سمبوليك مي‌بخشد؟ چرا بايد در تاريخ تلاش‌هاي آزادي‌خواهانه و برابري‌طلبانه زنان ايراني او را الگو بدانيم؟ كدام مشي او، كدام فعل و كنش او، كمكي كرده است به پيش راندن چرخ‌هاي معطل‌مانده حقوق زنان در ايران؟ اينكه به مقررات زندگي خانوادگي پايبند نبود؟ اينكه حضانت فرزند را واگذاشت؟ اينكه به واسطه رابطه عاشقانه‌اش با مردي كه در تاهل زن ديگري بود سال‌ها سبب رنج آن زن و فرزندانش و فروپاشي زندگي خانوادگي آنها شد؟ اينهاست مطالبات فرومانده فمينيسم ايراني؟ پاسخ من صراحتا اين است: نه.

چقدر مي‌توانيم فروغ را سرآغاز شعر زنانه بدانيم؟

فروغ يكي از برجسته‌ترين چهره‌هاي شعر زنان در ايران است، ولي قطعا سرآغاز نيست. پيش از او و نزديك به او، دست‌كم ما يك قلم ژاله عالمتاج قائم‌مقامي را داريم كه در آزادي نسوان بيت‌هايي بس شجاعانه سروده است:

از تو ‌گر برتر نباشد جنس زن مانند توست

گو خلاف راي مغرور تو باشد راي من

در ره احقاق حق خويش و حق نوع خويش

رسم و آيين مدارا نيست در دنياي من

پس فروغ قطعا آغازگر نيست و تازه، اين تنها ابياتي است كه از چنگ جور تاريخ مردسالار جان سالم به در برده و به ما رسيده. ‌اي بسا اشعار بلندي كه سروده شده و مايه تسكين دلي بوده، اما به دست ما نرسيده.‌ اي بسا آرزو كه خاك شده.

روايت پنج آبتني از كجا آغاز شد؟ چگونه به اين موضوع رسيديد؟

از خود شعر «آبتني» فروغ شروع شد. اين شعر كمتر در معرض ديد منتقدان و مخاطبان بوده، چون از چاپ‌هاي متعدد مجموعه اشعار فروغ بعد از انقلاب حذف شده است. تمركز بر عناصر بصري و صور خيال اين شعر معناي استعاري «آب» را براي من برجسته كرد. از «آب» به «ايزدبانو آناهيتا» رسيدم و از آناهيتا به زايندگي و زنانگي، و همين‌طور با حلقه در حلقه تداعي‌ها جلو رفتم. تصاوير مربوط به «آبتني» در متون ادبي فارسي بسيارند و من فقط پنج نمونه را انتخاب كردم. في‌المثل در شاهنامه، اگر شما با اين ذره‌بيني كه من انتخاب كرده‌ام دنبال «آب» و «پري» بگرديد به دنيايي از تصاوير و در پي آن، تعابير و تفاسير گوناگون مي‌رسيد كه ممكن است متضمن استعاره‌هاي جنسي باشند: غرق شدن در آب، غوطه‌ور شدن در آب، ديدن عكس خود در آب، نجات غريق از آب و... كار نقد همين است كه مدام و هر دم زاويه‌اي نو اختيار كند و در پرتوي نوري كه از اين زاويه بر متون ادبي مي‌تابد آنها را بازخواني و بازشناسي و بازشكافي كند.

شما روايت فروغ را در ميان روايت‌هاي آبتني به نوعي منحصر به فرد دانسته‌ايد، بين اين راويان تنها فرخزاد، زن است، آيا زنانگي او بر روايتش اثرگذار بوده؟

بله، اصلا به دليل همين زن بودن راوي است كه اين روايت منحصربه‌فرد است. روايتي است بسيار شجاعانه و راوي آن بسيار معتمدبه‌نفس. زني كه از زيبايي خود لذت مي‌برد، آن را براي خود مي‌خواهد و براي خود افزونش مي‌كند و با آن راضي و سرمست مي‌شود تماشايي و تحسين‌شدني است. در اين شعر مرحله‌اي از شناخت نفس پيش چشم ما به نمايش درمي‌آيد كه در روانشناسي لذت، از شناخت تن حاصل مي‌شود و تن نردبان جان مي‌شود.

آيا چنين مجموعه‌اي براي ديگر زنان شاعر نيز خواهيد داشت؟

من با تصميم قبلي سراغ شعرها نمي‌روم، بلكه در خلال بازخواني مدام و هميشگي اين شعرهاست كه گاهي صدايي از شعري به گوشم مي‌رسد و مرا به خود مي‌كشاند؛ گويي اين شعرها هستند كه مرا فرامي‌خوانند و ناگهان پيش چشمم برهنه مي‌شوند تا تمام برز و بالا و خم و پيچ تن‌شان را ببينم و بنويسم. بنابراين، چه بسا طي مطالعاتم درباره اشعار زنان ديگر باز هم به چنين دريافت‌هايي برسم و چه بسا نرسم. نقد براي من عملي است تماما خلاقانه، مبتكرانه و بر اساس ذوق. تا ذوقم نجنبد و قوه خلاقه‌ام برانگيخته نشود نمي‌توانم نوشته‌اي نقادانه بنويسم. فكر مي‌كنم غالبا بايد اين‌طور باشد: منتقد هم مانند شاعران، بايد در انتظار فرشته الهام بنشيند.

كدام مشي او، كدام فعل و كنش او، كمكي كرده است به پيش راندن چرخ‌هاي معطل‌مانده حقوق زنان در ايران؟ اينكه به مقررات زندگي خانوادگي پايبند نبود؟ اينكه حضانت فرزند را واگذاشت؟ اينكه به واسطه رابطه عاشقانه‌اش با مردي كه در تاهل زن ديگري بود سال‌ها سبب رنج آن زن و فرزندانش و فروپاشي زندگي خانوادگي آنها شد؟ اينهاست مطالبات فرومانده فمينيسم ايراني؟ پاسخ من صراحتا اين است: نه.

منيره زينلی

etemadnewspaper.ir
  • 11
  • 9
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش